فاطمه سادات زاهدی ، کارشناس ارشد مشاوره ، پایگاه خبری دانا ، گروه سلامت و سبک زندگی؛ بسیاری از افراد فکر می کنند فقط افرادی که دچار مسائل حاد روانی هستند باید به روانشناس و مشاور مراجعه کنند و بقیه افراد از مشاوره بی نیاز هستند .
پرداختن به این موضوع و آگاه کردن افراد نسبت به این مسأله یکی از وظایف بسیار مهم روانشناسان و مشاوران است که این روزها مورد غفلت قرار گرفته است .
اما یادمان باشد که اگر چنین بود قطعاً خداوند متعال در قرآن به این امر مهم به صراحت اشاره نمی فرمودند ” و شاورهم فی الامر ” ” در امور خود مشورت بگیرید” .
اما واقعاً مشاورین و روانشناسان در چه حیطه هایی به افراد کمک می کنند ؟! و چه تفاوت های با هم دارند ؟ آیا روانشناس همان مشاور است ؟ آیا روانشناس به افراد دارو می دهد ؟ و هزاران سؤال بی پاسخ دیگری که ما مشاورین و روانشناسان وظیفه ی پاسخگویی به آنها را داریم .
شاید افراد با شناختی که از این دو تخصص پیدا کنند بیشتر تمایل به استفاده و کمک گرفتن از این افراد داشته باشند .
روانشناسی رشته ای است که به مطالعه افکار و رفتار انسان می پردازد. روانشناسان از رویکردهای علمی برای ارائه پاسخ هایی برای کمک به افراد برای افزایش رفتار و رضایت خود استفاده می کنند.
روانشناسان متخصص در بررسی و تجزیه و تحلیل رفتارها، فرآیندهای ذهنی و تأثیرات شرایط روانی بر افراد هستند. آنها از روش های علمی و ابزارهای مختلف ( از جمله انواع تست هاو آزمون های معتبر روانشناسی ) برای کمک به افراد در بهبود سلامت روانی و رفتاری خود و همچنین شناسایی و درمان اختلالات روانی استفاده می کنند.
برای مثال، یک روانشناس ممکن است به اعتیاد، اختلالات خوردن، اضطراب اجتماعی و سایر نگرانی های مربوط به سلامت روان بپردازد. آنها همچنین ممکن است افسردگی، اضطراب و مشکلات خواب را درمان کنند.
آنها می توانند با ارائه راهبردهای درمانی مانند مشاوره، روان درمانی، روانشناسی مثبت و تمرینات کاهش استرس به بیماران کمک کنند.
روانشناسان همچنین می توانند در زمینه های مختلفی از جمله روانشناسی قانونی، روانشناسی ورزشی، روانشناسی کودک و نوجوان و روانشناسی سلامت تخصص داشته باشند. وظایف و تعهدات روانشناسان ممکن است در این حرفه ها متفاوت باشد.
و اما تعریف مشاوره که به شناخت آن کمک شایانی خواهد کرد .
تعریف مشاوره، ارائه توصیه اختصاصی و حرفهای به شخص دیگر است؛ منظور از اختصاصی یعنی کاملا ً اختصاصی و شخصیسازی شده برای فرد خاص است که ممکن است برای فرد دیگری مناسب نباشد، بنابراین باید از شخص اطلاعات بگیرید تا بتوانید توصیه اختصاصی به شخص انجام دهید. منظور از حرفهای این است که تخصصتان در آن موضوع است، بنابراین مشاور کسی است که در آن حوزه تجربه و تخصص کافی داشته باشد.
به بیان ساده تر می توان این چنین گفت که روانشناسی علم مطالعه رفتار و درمان آن و حالت اختصاصی تر دارد و مشاوره بیشتر حالت راهنمایی و عمومی تر است .
مشاوران در مراحل ابتدایی و شروع مسائل بسیار کمک کننده خواهند بود و روانشناسان در مراحل میانی و انتهایی مسائل موجود و بیشتر جنبه درمانی دارند .
source