لووتیروکسین در کودکان و بزرگسالان برای درمان کم کاری تیروئید استفاده می‌شود. کم کاری تیروئید وضعیتی است که در آن غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تولید نمی‌کند.

لووتیروکسین همچنین در بزرگسالان همراه با جراحی و درمان با ید رادیواکتیو برای درمان نوع خاصی از سرطان تیروئید استفاده می‌شود.

آنچه در این مقاله می خوانیم

لووتیروکسین چیست؟

لووتیروکسین به دسته‌ای از داروها به نام داروهای هورمونی تعلق دارد. این هورمون با جایگزینی هورمون تیروئید که به طور طبیعی در بدن وجود دارد، عمل می‌کند. بدون هورمون تیروئید، بدن نمی‌تواند به درستی عمل کند که ممکن است منجر به رشد ضعیف، تکلم آهسته، کمبود انرژی، خستگی مفرط، یبوست، خشکی پوست، ریزش مو، افزایش وزن، افزایش حساسیت به سرما، درد مفاصل و عضلات، خونریزی قاعدگی شدید و نامنظم و افسردگی شود. اگر لووتیروکسین به درستی مصرف شود، این علائم را خنثی می‌کند.

گاهی اوقات مصرف هم‌زمان داروها با هم منجر به نتایج عکس می‌شود. برخی داروها می‌توانند بر هورمون‌ تیروئیدی تاثیر بگذارند و همچنین اثربخشی لووتیروکسین را کاهش دهند. در ادامه این داروها را به شما معرفی می‌کنیم.

بیشتر مطالعه کنید: کسانی که کم کاری تیروئید دارند از مصرف این غذاها و داروها پرهیز کنند

مکمل‌های کلسیم

مکمل‌ کلسیم می‌تواند جذب لووتیروکسین را مهار کند و به همین دلیل در صورت مصرف کلسیم در دوزهای بالا (بیش از 500 میلی گرم)، مکمل کلسیم باید حداقل 4 ساعت یا بیشتر پس از مصرف لووتیروکسین مصرف شود. برخی از فرمولاسیون‌های لووتیروکسین ممکن است این اثر را کاهش دهند.

قرص آهن

مکمل‌های آهن نیز ممکن است در جذب لووتیروکسین اختلال ایجاد کنند. خرید قرص آهن و مصرف آن با فاصله حداقل 4 ساعته از لووتیروکسین توصیه می‌شود.

آنتی اسیدها

آنتی اسیدهای حاوی هیدروکسید آلومینیم و هیدروکسید منیزیم باید حداقل 4 ساعت قبل یا بعد از لووتیروکسین مصرف شود؛ زیرا ممکن است جذب دارو را به تاخیر بیندازند یا از جذب آن جلوگیری کنند. فرمولاسیون‌های مایع لووتیروکسین یا سافت ژل‌های آن ممکن است این اثر را کاهش دهند اما همچنان باید با فاصله از آنتی اسیدها استفاده شوند.

کروم پیکولینات

بر اساس شواهد اولیه، کروم پیکولینات ممکن است جذب لووتیروکسین را در بدن کاهش دهد؛ اما برای تایید این موضوع تحقیقات بالینی مورد نیاز است. با این وجود، مصرف کروم پیکولینات با فاصله 4 ساعته از لووتیروکسین پیشنهاد می‌شود.

سویا

مکمل‌های حاوی سویا از جمله پودرهای پروتئین سویا و ایزوفلاون‌های موجود در برخی مکمل‌های یائسگی می‌توانند بر جذب داروهای هورمونی تیروئید اثر بگذارند.

ویتامین D

مصرف مکمل ویتامین D به تنهایی یا به همراه لووتیروکسین در افراد مبتلا به کمبود ویتامین D، ممکن است TSH و سطح برخی از آنتی بادی‌های تیروئید را کاهش دهد. با این حال توجه داشته باشید که ویتامین D با دوز بالا ممکن است خطر ابتلا به بیماری خود ایمنی تیروئید را در افرادی که مقادیر کافی از این ویتامین در بدن خود دارند، افزایش دهد.

ال کارنیتین

ال کارنیتین می‌تواند فعالیت هورمون‌های تیروئید را مهار کند و مصرف آن بدون مشورت با پرشک توصیه نمی‌شود.

تداخلات دارویی

سایر داروهایی که با لووتیروکسین تداخل دارند شامل موارد زیر هستند:

  • سولامر (رنولا)
  • کلستیرامین، کلسولام، کلستیپول
  • سوکرالفیت
  • کاهنده‌های اسید معده مانند امپرازول، لنسوپرازول و رابپرازول

بهتر است پزشک خود را از مصرف هر گونه دارو به ویژه داروهای زیر مطلع سازید:

  • اورلیستات
  • فنوباربیتال
  • ریفامپین
  • کتامین
  • داروهای استروئیدی
  • داروهای ضد افسردگی
  • داروهای قلب و فشار خون
  • داروهای دیابت
  • داروهای سرطان
  • رقیق کننده خون (وارفارین)

هورمون‌های تیروئید در نتیجه افزایش تقاضای متابولیک و مصرف اکسیژن باعث افزایش انقباض میوکارد و ضربان قلب می‌شود. درمان با هورمون‌ها تیروئید باید با احتیاط انجام شود و در بیماران مبتلا به اختلالات قلبی عروقی مانند آنژین، بیماری عروق کرونر و فشار خون بالا با دوزهای کاهش یافته شروع شود.

بهترین زمان مصرف لووتیروکسین

اغلب توصیه می‌شود لووتیروکسین صبح‌ها با معده خالی حدود 30 تا 60 دقیقه قبل از صبحانه و حداقل 60 دقیقه قبل از نوشیدن قهوه مصرف شود. البته برخی مطالعات نشان داده‌اند که مصرف لووتیروکسین در شب می‌تواند به اندازه مصرف صبحگاهی آن در کنترل کم کاری تیروئید موثر باشد و در برخی موارد حتی ممکن است جذب را بهبود بخشد.

زمان مصرف لووتیروکسین

سخن پایانی

برخی از تداخلات دارویی لووتیروکسین را در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز بررسی نمودیم. البته بسیاری از داروهای دیگر ممکن است با لووتیروکسین تداخل داشته باشند. همچنین برخی مکمل‌های OTC نیز ممکن است با لووتیروکسین تداخل داشته باشند. بهتر است پیش از مصرف لووتیروکسین پزشک خود را از همه داروها و مکمل‌های مصرفی آگاه سازید.

source