غفاریزاده به حمایتهای بهزیستی از فرزندان پس از رسیدن به سن ۱۸ سالگی اشاره کرد و گفت: تا ۱۸ سالگی، مسئولیت این فرزندان با سازمان بهزیستی است. پس از ترخیص، مبلغی به عنوان حق ترخیص به آنها پرداخت میشود که سال گذشته این مبلغ ۲۵۰ میلیون تومان به ازای هر نفر بود.
وی افزود: «برخی از موسسات خیریه و مراکز نگهداری، حتی پس از ۱۸ سالگی نیز به حمایت از این فرزندان ادامه میدهند و در زمینههای اشتغال، مسکن و سربازی آنها را یاری میکنند، هرچند که از لحاظ قانونی ما مجاز به نگهداری این کودکان پس از ۱۸ سالگی نیستیم. این موسسات با نگاهی انسانی و فراتر از چارچوبهای قانونی به این فرزندان خدمات میدهند. بسیاری از موسسات خیریه معتبر مانند گلستان علی (ع) و نظیر آن، به این فرزندان در تامین مسکن استیجاری و دستیابی به زندگی مستقل کمک میکنند.
آمار و فعالیتهای خط ۱۲۳ (مرکز فوریتهای خدمات اجتماعی): پناهی برای نیازمندان
معاون سلامت اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی به تشریح عملکرد خط ۱۲۳ پرداخت و گفت: در چهار ماه اخیر، ۳۷۵۲ تماس مرتبط با خط ۱۲۳ مرکز فوریتهای خدمات اجتماعی برقرار شده است. از این تعداد، ۳۰۶۹ اعزام توسط تیمهای سیار صورت گرفته و ۴۰۳ مورد ارجاع نیز برای مداخله در بحران انجام شده است. وی در ادامه افزود: از مجموع تماسهای مرتبط، ۲۶ درصد مربوط به افکار و اقدام به خودکشی، ۲۰ درصد کودکآزاری، ۸ درصد همسرآزاری، ۲ درصد سالمندآزاری و ۱ درصد فرار از منزل بوده است.
غفاریزاده به ظرفیتهای مرکز فوریتهای خدمات اجتماعی در استان اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ۱۸ خودروی فعال (با احتساب ۸ خودروی استیجاری) و ۲۰ تیم سیار (شامل مددکار و روانشناس) در سطح استان فعال هستند. همچنین، ۲۴ مرکز مرکز فوریتهای خدمات اجتماعی در ۲۲ شهرستان استان فعالیت میکنند که شامل ۲ مرکز سطح یک در مشهد و مراکز سطح دوم در شهرستانهای نیشابور، کاشمر، سبزوار، تربت حیدریه، گناباد و قوچان، و مراکز سطح سه در سایر شهرستانها است.
وی با اشاره به افتتاح دو مرکز جدید در سالآباد و باخرز در چهار ماه اخیر، از در دستور کار بودن راهاندازی مرکز فوریتهای خدمات اجتماعی در سه منطقه دیگر استان خبر داد. غفاریزاده با تاکید بر ضرورت جذب نیروی متخصص، گفت: ما در جذب نیرو سختگیریهای خاص خود را داریم و افراد حتماً باید با برنامه و مدیریت جذب شوند. خدمات ما حمایتی و تخصصی است و شامل مددکار و روانشناس میشود. در مواردی که نیاز به مداخله قضایی یا امنیتی باشد، مرکز فوریتهای خدمات اجتماعی تنها نقش ارجاع دهنده را ایفا میکند و نه مداخله مستقیم.
معاونت سلامت اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی در پایان به وضعیت خودروهای مرکز فوریتهای خدمات اجتماعی در مشهد اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ۸ خودرو در شهر مشهد فعال است که ۵ خودرو در شیفت صبح، ۲ خودرو در شیفت بعدازظهر و ۱ خودرو در شیفت شب فعال هستند. با وجود محدودیتها، تماسها اولویتبندی شده و در مواردی که نیازی به اعزام تیم نباشد، مشاوره تلفنی ارائه میشود.