به گزارش صدای بورس،طی چند روز گذشته سازمان بورس در اقدامی قابل تحسین از هلدینگهای بزرگ بازار دعوت کرد که با شرکت در جلسه هماندیشی، تصمیمات لازم در مورد تجدید ارزیابی داراییها را اتخاذ کنند.
در این ارتباط، میثم فدائی واحد تجدید ارزیابی دارایی را اقدامی در جهت شفافیت هر چه بیشتر داراییهای شرکتها اعلام کرد و گفت: اتخاذ چنین تصمیمی در شرایط تورمی با آثار مثبت و منفی همراه خواهد بود، در گذشته نیز شرکتها ملزم به افشای دارایی و زمینهای خود شدند و این اقدام دادههای بسیار خوبی را از دارایی شرکتها در اختیار سهامداران قرار داد.
اهمیت تجدید ارزیابی به شکل صحیح
وی با اعلام اینکه تجدید ارزیابی و نیز آثار آن بسیار متفاوت از افشای داراییها است، افزود: در صورت رخ دادن فرایند تجدید ارزیابی به شکل صحیح، زمینه واقعیتر شدن صورتهای مالی شرکتها فراهم خواهد شد اما بعد منفی آن نیز به شرایط اقتصادی کشور باز میگردد.
فدائی تاکید کرد: طی این سالها سود برخی از شرکتها ناشی از شرایط تورم بوده و این اتفاق را نمی توان ناشی از رشد اقتصادی دانست.
مدیرعامل تأمین سرمایه دماوند خاطرنشان کرد: در صورت تجدید و تحمیل هزینه استهلاک ناشی از تجدید ارزیابی، این امر میتواند باعث زیانده شدن طیفی از شرکتها در بازار سرمایه شود.
لزوم توجه به طبقه بندی داراییها
وی معتقد است که در تجدید ارزیابی اجباری شرکتها باید طبقه بندی داراییها در نظر گفته شود و نباید تجدید از همه طبقات دارایی اجباری باشد.
فدایی ادامه داد: بدیهی است که در صورت انجام تجدید ارزیابی فعالان بازار سرمایه و افراد آگاه بر این صنعت متوجه شرایط دقیق شرکتها میشوند و سود شرکتها با بروز شدن داراییهای استهلاک پذیر کاملا واقعی میشود.
به گفته مدیرعامل تأمین سرمایه دماوند، باید توجه داشت که تا پیش از تجدید ارزیابی برخی شرکتها، سودهایی که اعلام میشود ناشی از شرایط تورمی بوده است.
بهترین روش تجدید ارزیابی داراییها
تجدید ارزیابی داراییها به صورت سنتی در بازار مؤثر بوده و بهتر است در راستای تسهیل و طبقه بندی تجدید ارزیابی گام بردارییم نه در راستای اجبار آن، زیرا این امکان وجود دارد که برای برخی از شرکتها تجدید ارزیابی اجباری ممکن نباشد.
میثم فدائی واحد، مدیرعامل تأمین سرمایه دماوند گفت: در خصوص تجدید ارزیابی نیز در حالت کلی این تصمیم به عنوان اقدامی مثبت تلقی شود اما بهتر است این اتفاق از زوایای مختلف مورد بررسی قرار بگیرد.
اثر متفاوت تجدید ارزیابی اجباری بر صنایع
این کارشناس بازار سرمایه با اعلام اینکه تجدید ارزیابی اجباری برای همه صنایع و همه طبقات دارایی ممکن است با اثرات و چالشهای متفاوتی مواجه شود، افزود: تجدید ارزیابی اجباری برای عمده صنایع در بخش زمین و سرمایهگذاری بلند مدت به دلیل مزیت استهلاک ناپذیر بودن آن و اینکه باعث به روزرسانی حقوق مالکانه میگردد، نتایج مثبتی را دربرخواهد داشت.
وی اظهار داشت: در خصوص تجدید ارزیابی داراییهای استهلاکپذیر بهتر است وضعیت هر شرکتی جداگانه بررسی شود و این امر را در اختیار هیئت مدیره و مجامع عمومی شرکتها واگذار کرد.
فدائی واحد با بیان اینکه در تجدید ارزیابی داراییهای یک واحد اقتصادی پیش از همه باید هدف از این فرآیند را مورد جستجو قرار داد، افزود: از آنجایی که ممکن است فقط یک طبقه از داراییها تجدید ارزیابی شود؛ بنابراین اگر هدف از تجدید ارزیابی یک بنگاه اقتصادی از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها ارائه مناسبتر اقلام ترازنامهای باشد، نتیجه لازم بدست نمیآید.
فدائی واحد ادامه داد: در این راستا عمده شرکتها در این فرآیند به سراغ داراییهای استهلاکپذیر نرفته و فقط به سمت تجدید ارزیابی داراییهایی همچون زمین و سرمایهگذاریهای بلندمدت پیش میروند.
ارزیابیهای دارایی استهلاکپذیر
مدیرعامل تأمین سرمایه دماوند در خصوص ارزیابیهای دارایی استهلاکپذیر گفت: ارزیابی دارایی استهلاکپذیر یک واحد اقتصادی نه تنها به سودآوری آن در سالهای آتی نمیافزاید بلکه به جهت افزایش هزینه استهلاک منجر به کاهش سودآوری آتی آن نیز خواهد شد.
وی در خصوص تجدید ارزیابی از محل داراییهای استهلاک ناپذیر افزود: در این نوع از تجدید ارزیابی، یک طبقه از دارایی مانند زمین و سرمایهگذاری بلندمدت شرکت در نظرگرفته میشود که به مرور زمان استهلاکپذیر نیستند.
فدائی واحد با تاکید بر اینکه در این روش صرفاً ارزش ذاتی آن طبقه دارایی دستخوش تغییر میشود و هزینهای را متوجه شرکت نمیکند، گفت: به دنبال چنین اتفاقی پول و سرمایه جدیدی وارد شرکت نمیشود و صرفا باعث اجرای یک عملیات حسابداری در صورتهای مالی و بهبود حقوق مالکانه شرکت میشود.
مزایا و معایب تجدید ارزیابی دارایی
مدیرعامل تأمین سرمایه دماوند با اشاره به مزایای تجدید ارزیابی دارایی اعلام کرد: افزایش کارایی اطلاعاتی بازار سرمایه، ارائه گزارش افزایش سرمایه و امکان خروج از ماده ۱۴۱ قانون تجارت برای شرکتهای زیانده و دارای زیان انباشته، کاهش قیمت هر سهم، افزایش نقدشوندگی سهام شرکت و افزایش توان تسهیلاتگیری از جمله مزایای این طرح هستند.
وی در ادامه به معایب موجود در این طرح اشاره کرد و گفت: عدم ورود نقدینگی جدید به شرکت و کاهش برخی از نسبتهای مالی چون بازده حقوق صاحبان سهام و بازده داراییها از معایب تجدید ارزیابی از محل داراییهای استهلاک ناپذیر هستند.
فدائی واحد در پایان اظهار داشت: ذکر این نکته ضرروی است که طبقه بندی داراییها جهت تجدید و تسهیل فرایند باید بر اجباری بودن تجدید اولویت یابد.
منبع:پایگاه خبری بازار سرمایه