شوره سر یک بیماری شایع است که باعث پوسته پوسته شدن سر می‌شود. این بیمای جدی نبوده اما می‌تواند برای افراد خجالت‌آور و درمان دشواری داشته باشد. شوره سر خیف را می‌توان با یک شامپو ملایم روزانه درمان کرد. شوره سر ناشی از خشکی پوست سر است که می‌تواند علت مختلفی از جمله قارچ و دیر به دیر حمام رفتن شما داشته باشد. در این مقاله به شوره سر چیست و همه چیز درباره شوره سر می‌پردازیم.

شوره سر چیست؟

شوره سر یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد پوسته‌های سفید یا زرد روی پوست سر شما می‌شود. این پوسته‌ها ممکن است همراه با خارش باشد و به خط مو، ابروها و پشت گوش شما سرایت کند. شوره سر نوع خفیف‌تری از درماتیت سبورئیک است که فقط در ناحیه سر دیده می‌شود. برای فهمیدن همه چیز درباره شوره سر باید بدانید این عارضه بیشتر در مردان رخ می‌دهد؛ اما در هر سنی مممکن است ایجاد شود.

علت شوره سر

شوره سر با درماتیت سبورئیک مرتبط است که باعث خارش و پوسته شدن پوست سر می‌شود. این عارضه انقدر شایع است که حدود نیمی از جمعیت بزرگسال جهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. علت ایجاد شوره سر چیست؟ عوامل زیادی می‌توانند در ایجاد شوره سر نقش داشته باشند. در ادامه علت ایجاد شوره سر را بیان کرده‌ایم:

  • رشد نوعی مخمر به نام مالاسزیا: وجود این نوع مخمر روی پوست طبیعی است، اما اگر کنترل نشود ممکن است باعث ایجاد درماتیت سبورئیک یا شوره سر شود. این مخمرها چربی پوست را تغذیه می‌کنند؛ بنابراین اگر پوست چربی زیادی داشته باشد می‌تواند باعث رشد بیش از حد آن شود.
  • تحریک پوست: پوست خشک می‌تواند پوست را به تولید بیش از حد چربی تحریک کند؛ زیرا ممکن است چرخه‌ای از تحریک مدوام را آغاز کند که منجر به شوره سر می‌شود. حساسیت به مواد تشکیل دهنده مراقبت از مو می‌توانند باعث ایجاد تحریک شوند.
  • سابقه خانوادگی: وجود سابقه خانوادگی درماتیت که منجر به التهاب، سوزش و تورم در پوست است؛ می‌تواند به دلیل اگزما، آلرژی یا واکنش شیمیایی خاص یا درماتیت سبورئیک باشد. سایر بیماری‌های پوستی مانند پسوریازیس یا اگزما نیز می‌توانند باعث تحریک پوست شوند.
  • افزایش سطح هورمون‌های آندوژن: سطح بالا آندوژن می‌تواند باعث تولید بیشتر چربی پوست شود. سح هورمون‌های شما به طور طبیعی با گذشت زمان در نوسان است؛ اما اگر سندرم تخمدان پلی کیستیک، بیماری کوشینگ یا تومورهای خاصی در غدد فوق کلیوی خود دارد ممکن است آندوژن اضافی تولید کند.
  • شستن ناکافی موها یا بیش از حد موها: میزان شست‌و‌شو موها بین افراد متفاوت است. ایجاد تعادل مناسب و شستن کافی، تعادل مناسبی را بر قرار کنید تا از تجمع چربی و آلودگی روی پوست سرتان جلوگیری شود؛ اما نه انقدر که پوست سر خشک شود.

چه افرادی بیشتر مستعد شوره سر هستند؟

کسانی که پوست خشک دارند یا به برخی بیماری‌های پوستی مانند اگزما، پسوریازیس مبتلا هستند؛ همچنین افرادی که پوست سر چرب دارند، بیشتر در معرض شوره سر قرار می‌گیرند. استرس، تغذیه نامناسب، استفاده مکرر از محصولات شیمیایی مو و تغییرات هورمونی نیز از عوامل افزایش‌دهنده خطر شوره سر به شمار می‌روند.

چه افرادی بیشتر مستعد شوره سر هستند

علائم شوره سر

اصلی‌ترین علائم شوره سر، پوسته پوسته شدن و خارش است. پوسته‌های چرب معمولا در مو و شانه‌ها جمع می‌شوند. شوره سر به پوسته‌های کوچک و سفید رنگی اشاره دارد که به طور معمول از پوست سر جدا می‌شوند و ممکن است روی موها و شانه‌ها دیده شوند. دیگر علائم شوره سر چیست، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پوسته‌های چرب
  • خارش
  • لکه‌های تحریک شده روی پوست سر و گاهی روی صورت
  • شوره ابرو
  • ریزش مو
  • پوسته‌های خشک روی پوست صورت

آیا کودکان هم می‌توانند شوره سر داشته باشند؟

بله، اگرچه در مقایسه با بزرگسالان کمتر شایع و خفیف‌تر است اما کودکان هم می‌توانند مستعد شوره سر باشند. شوره در کودکان ناشی از خشکی پوست سر، حساسیت به برخی محصولات شوینده و مراقبت از مو یا عفونت‌های خفیف قارچی است. مراقبت مناسب از پوست سر و استفاده از محصولات ملایم معمولا به کنترل شوره در کودکان کمک می‌کند.

فرق شوره سر و پوسته سر چیست؟

فرق شوره سر و پوسته سر چیست؟ شوره سر نوعی پوسته ریزی بیش از حد و غیرطبیعی پوست سر است که معمولا با خارش و التهاب همراه است؛ اما پوسته سر به هر نوع پوسته‌ریزی معمولا و طبیعی پوست گفته می‌شود که ممکن است ناشی از خشکی یا عوامل محیطی باشد.

چگونه نوع شوره سر خود را تشخیص دهیم؟

برای تشخیص نوع شوره سر، ابتدا به ظاهر و اندازه پوسته‌ها توجه کنید. اگر پوسته‌ها ریز، خشک و سفید باشند؛ شوره خشک است. اگر پوسته‌ها زرد، چرب و ضخیم باشند، شوره چرب است. التهاب یا قرمزی پوست سر می‌تواند نشانه شوره قارچی یا مشکلات جدی‌تر باشد.

انواع شوره سر

شوره سر به طور کلی به سه نوع اصلی تقسیم می‌شود که هر کدام ویژگی‌ها و علل خاص خود را دارند. شناخت انواع شوره سر به شما کمک می‌کند تا بهتر آن را درمان کنید.

شوره خشک

شوره خشک رایج‌ترین نوع شوره است که معمولا در افرادی که پوست سرشان خشک است، رخ می‌دهد. این نوع شوره با پوسته‌های کوچک، سفید و خشک روی پوست سر و موها دیده می‌شود. شوره با پوسته‌های ریز، سفید و خشک موها به دلیل از دست دادن رطوبت یا چربی بیش از حد پوست، روی شانه‌ها و موها دیده می‌شوند.

شوره چرب

این نوع شوره بر خلاف شوره خشک، با تولید بیش از حد چربی در پوست سر همراه است. پوسته‌ها در این حالت، به رنگ زرد و چرب بوده و به سختی از پوست سر جدا می‌شوند؛ همچنین با التهاب و خارش شدیدتری همراه هستند.

شوره قارچی

شوره قارچی نوعی شوره است که ناشی از عفونت‌های قارچی پوست سر می‌باشد. در این حالت، قارچ‌های بیماری‌زا به طور غیر‌طبیعی رشد می‌کنند و باعث تحریک شدید پوست سر، التهاب و پوسته ریزی می‌شوند. این نوع شوره با ضایعات قرمز، التهاب شدید و حتی زخم‌های کوچک همراه باشد.

انواع شوره سر

درمان‌های خانگی شوره سر

قبل از روی آوردن به راه حل‌های دارویی، برخی درمان‌ خانگی شوره سر را امتحان کنید. درمان‌های خانگی طبیعی در برخی موارد موثرترین و سریع‌ترین روش‌های درمان هستند. این درمان‌ها طبیعی شامل:

  • سرکه سیب: ¼ فنجان سرکه سیب را با ¼ فنجان آب مخلوط کنید و به مدت 15 دقیقه تا 1 ساعت روی موهای خود بمالید و سپس آبکشی کنید.
  • جوش شیرین: جوش شیرین را به آرامی در حمام به پوست سر خود مالیده و بعد از چند دقیقه آبکشی کنید.
  • روغن نارگیل: 3 تا 5 قاشق روغن نارگیل را به پوست سر خود مالیده و 1 ساعت منتظر بمانید، سپس با آب شست‌و‌شو نمایید.
  • آبلیمو: 2 قاشق چای‌خوری آب لیمو را با یک فنجان آب مخلوط کرده و کف سر خود بمالید.
  • آلوئه‌ورا: قبل از شستن موهای خود داخل حمام از آلوئه‌ورا استفاده کنید.
  • روغن زیتون: 10 قطره از این روغن به پوست سر مالیده و با کلاه بپوشانید؛ یک شب بگذارید بماند. صبح موهای خود را شامپو زده و بشویید.

درمان‌های غیرطبیعی شوره سر

شوره سر اغلب یک بیماری مزمن، برای همه افراد با هر سن اما قابل درمان است. در صورت جواب نگرفتن از بهترین روش‌های درمان‌ شوره سر طبیعی، درمان‌های غیرطبیعی را جایگزین کنید. این درمان‌ها شامل:

شامپوهای روزانه شوره سر بدون نسخه

برای کاهش چربی و تجمع سلول‌های پوستی، روزانه موهای خود را با یک شامپو ملایم شسته و به آرامی پوست سر را ماساژ دهید تا پوسته‌ها شل شوند.

شامپوهای ضد شوره بدون نسخه

اگر شامپوهای ملایم روزانه کمکی به کاهش شوره نکرد، می‌توانید از شامپو ضد شوره بدون نسخه استفاده کنید. معمولاً استفاده از چند شامپو ضدشوره برای شوره خفیف تا متوسط موثر است. این شامپوها معمولاً حاوی سولفید سلنیوم هستند که خاصیت ضدقارچی دارد و به حذف سلول‌های مرده پوست کمک می‌کند.

تار

شاموهایی بر پایه تار هم به عنوانه آنتی‌بیوتیک و هم ضد قارچ عمل می‌کنند. اگر موهای بور، سفید یا خاکستری دارید، استفاده از شامپوی تار می‌تواند باعث تغییر رنگ شود؛ همچنین این درمان می‌تواند پوست سر را نسبت به نور خورشید بسیار حساس کند.

شامپو شوره سر با نسخه

اگر استفاده منظم و مناسب از شامپوهای بدون نسخه برای چند هفته شوره سر را کاهش نداد، از متخصص خود بپرسید که آیا از شامپوهای شوره سر با نسخه می‌توانید استفاده کنید تا خیر. این شامپو معمولا برای مواردی تجویز می‌شوند که شوره شدید، مقاوم به درمان‌های معمول یا ناشی از عفونت فارچی پیچیده باشد؛ همچنین باید تحت نظر و طبق دستور پزشک مصرف شود تا عوارض احتمالی را کاهش دهد.

درمان‌های غیرطبیعی شوره سر

چگونه از شر شوره سر خلاص شویم؟

درمان شوره سر معمولا شامل استفاده از شامپوهای ضد شوره است که مواد فعال متفاوتی مانند کتوکونازول، پیریتیون زینک، سلنیوم سولفاید یا تار گیاهی دارند. این شامپوها به کنترل قارچ مرتبط با شوره و کاهش التهاب کمک می‌کنند. از آنجایی که انواع مختلفی از شامپوها برای درمان شوره سر وجود دارد و هر کدام دستور العمل‌های خاص خود را دارند؛ مهم است نسبت به مصرف آن‌ها و جلوگیری از خطرات احتمالی با پزشک مشورت کنیم.

چگونه از شوره سر جلوگیری کنیم؟

با رعایت بهداشت و تغییراتی در سبک زندگی می‌توان به حفظ سلامت پوست سر کمک کرد. انجام برخی اقدامات از جمله موارد زیر می‌تواند به جلوگیری از بروز شوره سر کمک کند:

  • شست‌و‌شو منظم موها
  • استفاده از شامپو مناسب ضدشوره
  • مدیریت و کاهش استرس
  • تغذیه مناسب
  • پرهیز از محصولات محرک
  • کاهش مصرف دخانیات و الکل
  • توجه به بیماری‌های پوستی
  • رعایت بهداشت پوست سر
  • ماساژ پوست سر
  • برس زدن موها
  • محافظت کردن پوست سر از آفتاب

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

بسیاری از موارد شوره سر را می‌توان به طور موثر با شامپوهای بدون نسخه و سایر اقدامات سبک زندگی درمان کرد؛ اما شوره سر تنها دلیل خارش پوست نیست. اگر شوره سر، سر‌سخت یا خارش‌دار باشد، ممکن است فرد دچار پسوریازیس، اگزما یا عفونت قارچی شده باشد. اگر خارش سرتان کاهش نمی‌یابد، پوست سرتان تحریک یا متورم می‌شود؛ بهتر است حتما به پزشک مراجعه کنید.

نتیجه‌گیری

در این مقاله از داروخانه آنلاین مثبت سبز به شوره سر چیست و همه چیز درباره شوره سر، پرداختیم. شوره سر یکی از مشکلات رایج پوست سر است که می‌تواند به دلایل مختلفی از خشکی پوست گرفته تا عفونت‌های قارچی ایجاد شود. استفاده از شامپوهای ضد شوره، مراقبت‌های خانگی و در موارد شدید، مراجعه به پزشک و استفاده از داروهای تخصصی، راهکارهای مؤثری برای کنترل و درمان شوره سر هستند.

source