اسپری بینی مومتازون، از گروه داروهای استروئیدهای آنتی-الرژیک می‌باشد که از طریق حادثه‌ای یا مستقیماً به ناحیه بینی تزریق شده و در کاهش التهاب و تورم در این ناحیه نقش دارد. این دارو با داشتن اثرات ضدالتهابی، ضدآلرژیک و اثرات مهاری بر تولید هیستامین، عامل مهم در آلرژی، توانسته است در مدیریت موثر علائم مرتبط با بیماری‌های ناشی از واکنش‌های آلرژیک ایفای نقش کند. در ادامه به بررسی مکانیسم عمل، اشکال دارویی، موارد مصرف، مقدار و زمان مصرف، موارد احتیاط و منع مصرف داروی mometasone inhaled خواهیم پرداخت.

آنچه در این مقاله می خوانیم

اشکال دارویی مومتازون

  1. پودر برای استنشاق (Asmanex Twisthaler): 100 میلگروگرم/فعال و 200 میلکروگرم/فعال
  2. استنشاقی با دوز اندازه گیری شده (Asmanex HFA):50 میکروگرم/فعال، 100 میکروگرم/فعال و 200 میکروگرم/فعال

موارد مصرف اسپری بینی مومتازون

این دارو برای درمان بیماری‌های پوستی مانند اگزما، پسوریازیس، آلرژی و بثورات پوستی استفاده می‌شود. مومتازون تورم (التهاب)، خارش و قرمزی را کاهش داده و یک کورتیکواستروئید با قدرت متوسط ​​است. این دارو به اشکال مختلفی از جمله کرم، پماد و لوسیون (محلول) موجود است. پزشک شما نوع دارو را بر اساس وضعیت پوست و ناحیه بدن تحت درمان انتخاب می‌کند.

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر داروی mometasone inhaled

کورتیکواستروئید با خواص ضد التهابی قوی؛ بر سلول‌های مختلف از جمله ماست سل‌ها و ائوزینوفیل‌ها تأثیر می‌گذارد. همچنین بر واسطه‌های التهابی (مانند هیستامین، ایکوزانوئیدها، لکوترین‌ها، سیتوکین‌ها) اثر می‌گذارد. این دارو با توزیع پروتئین محدود 98-99٪ بوده و در کبد توسط CYP3A4 متابولیزه می‌شود.

مقدار مصرف داروی mometasone inhaled

اسپری بینی مومتازون، همانطور که از نام آن پیداست برای بینی تولید شده است، اما توسط برخی از پزشکان در قسمت‌های مختلف داخلی بدن نیز استفاده می‌شود. این دارو را در صورت، کشاله ران، زیر بغل یا برای بثورات پوشک استفاده نکنید، مگر اینکه پزشکتان دستور داده باشد. .قبل از استفاده دست‌های خود را بشویید و خشک کنید، سپس ناحیه آسیب دیده را تمیز و خشک کرده و دارو را به مقداری مناسب یا طبق نسخه بر روی ناحیه مورد نظر بمالید. ناحیه تحت درمان را با باند یا سایر پانسمان‌ها نپوشانید، مگر اینکه پزشکتان این کار را تجویز کرده باشد.

 اسپری بینی مومتازون

زمان مصرف اسپری بینی مومتازون

قبل از مصرف اسپری بینی مومتازون، اطلاعات دارویی موجود بر روی بسته‌بندی دارو شامل مقدار و زمان مصرف آن را بررسی کنید. بعد از مصرف دارو دست‌های خود را شستشو دهید مگر اینکه از این دارو برای درمان دست‌ها استفاده کنید. اگر بعد از ورود اتفاقی این اسپری به داخل چشم، التهاب یا قرمزی ایجاد شد، چشم‌های خود را شستشو دهید. اگر بعد از شستشو عوارض جانبی (از جمله قرمزی، توزم، اشک و…) کاهش نیافت، به پزشک مراجعه کنید. دارو را مطابق با نسخه پزشک استفاده کنید، افزایش بی‌رویه دوز مصرفی سرعت بهبودی شما را افزایش نداده و تنها سبب عوارض جانبی می‌شود.

طریقه مصرف اسپری بینی مومتازون در بزرگسالان

  1. طریقه مصرف اشکال Asmanex Twisthaler: اسپری بینی مومتازون برای درمان نگهدارنده آسم به عنوان درمان پیشگیرانه توصیه می‌شود.
  2. دریافت داروهای گشادکننده برونش به تنهایی یا کورتیکواستروئیدهای استنشاقی: 220 میکروگرم از اسپری یک بار روزانه در عصر استنشاق شود که در صورت نیاز ممکن است تا 220 میکروگرم در هر 12 ساعت افزایش یابد.
  3. دریافت کورتیکواستروئیدها: 440 میکروگرم به صورت خوراکی (استنشاقی) هر 12 ساعت استفاده کنید. دوز مصرفی از 880 میکروگرم در روز تجاوز نکند.
  4. دوز مصرفی برای اشکال Asmanex HFA، 2 استنشاق هر 12 ساعت (یعنی 200-400 میکروگرم در 12 ساعت) استفاده می‌شود که دوز شروع بر اساس درمان قبلی آسم است.
  5. بیمارانی که از کورتیکواستروئید استنشاقی استفاده نمی‌کنند: 200 میکروگرم هر 12 ساعت استنشاقی (به عنوان 2 حرکت 100 میکروگرم در هر تحریک) استفاده می‌شود.
  6. در حال حاضر در حال مصرف کورتیکواستروئیدهای خوراکی: 400 میکروگرم هر 12 ساعت به صورت خوراکی استنشاقی (به عنوان 2 بار تحریک 200 میکروگرم / تحریک) تجویز می‌شود. عدم پاسخ به دوز اولیه پس از 2 هفته: افزایش دوز ممکن است کنترل اضافی آسم را فراهم کند. حداکثر دوز توصیه شده روزانه 200 میکروگرم استنشاقی در هر 12 ساعت (به عنوان 2 حرکت 200 میکروگرم / تحریک) است. لازم بذکر است که مقدار کلی از 800 میکروگرم در روز نباید تجاوز کند.

طریقه مصرف اسپری بینی مومتازون در کودکان

  1. اشکال دارویی Asmanex Twisthaler، دوز مصرفی برای کودکان 4-11 سال 110 میکروگرم به صورت استنشاق یک بار روزانه در عصر که مقدار کلی نباید از 110 میکروگرم در روز بیشتر شود.
  2. داروهای گشادکننده برونش به تنهایی یا کورتیکواستروئیدهای استنشاقی دریافت کرده‌اند: برای افراد بالای 12 سال 220 میکروگرم به صورت خوراکی یک بار روزانه در عصر استنشاق می‌شود که در صورت نیاز ممکن است تا 220 میکروگرم در هر 12 ساعت افزایش یابد.
  3. دریافت کورتیکواستروئیدها: 440 میکروگرم استنشاقی هر 12 ساعت که از 880 میکروگرم در روز تجاوز نکند.
  4. دوز مصرفی اشکال Asmanex HFA در کودکان 5 تا 12 سال 100 میکروگرم هر 12 ساعت به صورت استنشاقی (به عنوان 2 حرکت 50 میکروگرم در استنشاق) مصرف می‌شود که مقدار کلی نباید از 200 میکروگرم در روز تجاوز کند. همچنین افراد بالای 12 سال 2 استنشاق هر 12 ساعت (یعنی 200-400 میکروگرم در 12 ساعت) استفاده می‌شود که دوز شروع بر اساس درمان قبلی آسم می‌باشد.
  5. بیمارانی که از کورتیکواستروئید استنشاقی استفاده نمی‌کنند: 200 میکروگرم به صورت استنشاقی هر 12 ساعت (به عنوان 2 حرکت 100 میکروگرم در هر تحریک) استفاده کنید.
  6. کورتیکواستروئیدهای خوراکی: 400 میکروگرم هر 12 ساعت به صورت استنشاقی (به عنوان 2 بار تحریک 200 میکروگرم / تحریک) استفاده کنید.
  7. عدم پاسخ به دوز اولیه پس از 2 هفته: افزایش دوز ممکن است کنترل اضافی آسم را فراهم کند. حداکثر دوز توصیه شده روزانه 200 میکروگرم استنشاقی در هر 12 ساعت (به عنوان 2 حرکت 200 میکروگرم / تحریک) است.

موارد احتیاط

قبل از مصرف داروی مومتازون، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. این دارو ممکن است حاوی مواد غیرفعالی باشد که می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. در صورت داشتن سوابق پزشکی از جمله گردش خون ضعیف، دیابت، مشکلات سیستم ایمنی، اختلال کبدی، اختلال ریوی، مشکلات قلبی، مشکلات تنفسی و… با پزشک در رابطه با مصرف و خطرات این دارو مشورت کنید. کورتیکواستروئیدها می‌توانند عفونت‌های پوستی را بدتر و درمان آن را دشوارتر کنند. اگر عفونت پوستی دارید به پزشک خود اطلاع دهید تا بتوان آن را درمان کرد.

  1. مومتازون گشادکننده برونش نیست؛ برای تسکین سریع برونکواسپاسم یا سایر دوره‌های حاد آسم توصیه نمی‌شود. برای درمان علائم حاد آسم، یک آگونیست بتا 2 کوتاه اثر، مانند آلبوترول، باید همیشه در دسترس باشد. به بیماران دستور دهید تا در صورت بروز دوره‌های آسم که در طول دوره درمان به گشادکننده‌های برونش پاسخ نمی‌دهند، فوراً با پزشک خود تماس بگیرند. در طول چنین دوره‌هایی، بیماران ممکن است به درمان با کورتیکواستروئیدهای خوراکی نیاز داشته باشند.
  2. آشکارسازی شرایط آلرژیکی که قبلاً توسط کورتیکواستروئیدهای سیستمیک سرکوب شده بودند ممکن است پس از انتقال از درمان با کورتیکواستروئید سیستمیک رخ دهد.
  3. سل مجاری تنفسی، عفونت‌های قارچی یا باکتریایی درمان نشده، عفونت‌های ویروسی یا انگلی، هرپس سیمپلکس چشمی گزارش شده است.
  4. آب مروارید، گلوکوم، افزایش فشار داخل چشم گزارش شده است. در بیمارانی که علائم چشمی یا درمان طولانی مدت دارند، ارجاع به چشم پزشک را در نظر بگیرید.
  5. خطر دوره جدی‌تر یا کشنده آبله مرغان و سرخک در افراد مستعد گزارش شده است. از مصرف در کودکان یا بزرگسالان واکسینه نشده یا از نظر ایمونولوژیکی در معرض قرار نگرفته است را در نظر داشته باشید.
  6. مرگ و میر ناشی از نارسایی آدرنال پس از قطع ناگهانی استروئیدهای خوراکی رخ داده است.
  7. استفاده بیش از حد ممکن است عملکرد هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال را سرکوب کند.
  8. در طول دوره‌های استرس یا وضعیت شدید آسم، بیمار ممکن است فوراً به کورتیکواستروئیدهای سیستمیک مکمل نیاز داشته باشد. کارت اخطار را به همین منظور حمل کنید.
  9. مصرف طولانی مدت تراکم مواد معدنی استخوان را کاهش می‌دهد.

هشدار عفونت های قارچی

  1. عفونت‌های موضعی دهان و حلق با کاندیدا آلبیکنس گزارش شده است. اگر کاندیدیازیس اوروفارنکس ایجاد شد، با درمان ضد قارچی موضعی یا سیستمیک مناسب (به عنوان مثال خوراکی) در حین ادامه درمان، معالجه شود. همچنین گاهی اوقات ممکن است نیاز باشد که درمان قطع شود.
  2. برای کاهش خطر ابتلا به کاندیدیاز اوروفارنکس، پس از مصرف دارو به بیماران توصیه کنید که دهان خود را با آب شستشو داده و بدون بلعیدن از دهان خود خارج کنند.

موارد منع مصرف مومتازون

  1. حساسیت مفرط
  2. بیماران دچار سرکوب سیستم ایمنی
  3. بیماری سل
  4. وضعیت آسم یا سایر دوره‌های حاد آسم که نیاز به اقدامات شدید دارد.
  5. حساسیت مفرط شناخته شده به پروتئین‌های شیر یا هر ماده دیگر

عوارض جانبی داروی مومتازون (mometasone inhaled)

سوزش، خارش، التهاب، عفونت ویروسی، سردرد، سرفه و… برخی از عوارض جانبی اسپری بینی مومتازون می‌باشد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می‌کنند عوارض جانبی جدی ندارند. برخی از عوارض جانبی جدی این دارو شامل علائم کشش، نازک شدن و تغییر رنگ پوست، آکنه، برجستگی‌های قرمز کوچک روی پوست (فولیکولیت) و… می‌باشد. این دارو از طریق پوست به خون جذب می‌شود که این می‌تواند منجر به عوارض جانبی کورتیکواستروئید بیش از حد شود.

  1. سردرد
  2. عفونت ویروسی
  3. فارنژیت
  4. اپیستاکسی
  5. سرفه
  6. عفونت دستگاه تنفسی فوقانی
  7. دیسمنوره
  8. از دست دادن چشایی
  9. درد عضلانی
  10. بینایی تار شد

 مومتازون برای آسم

تداخل دارویی مومتازون

  1. تداخلات ماژور: بمیپارین، کوبیسیستات، ماسیمورلین، نادروپارین، نیرماترلویر، ریتوناویر، سارگراموستیم
  2. تداخلات متوسط: آتازاناویر، آرانوفین، کلاریترومایسین، گلیسرول فنیل‌بوتیرات، ایندیناویر، انسولین(انواع)، کتوکونازول،نفازودون، نلفیناویر، ساکوئیناویر، تلیترومایسین، تستوسترون(انواع)
  3. افزایش اثرداروها توسط مومتازون: دسموپرسین، لوگزاپین
  4. کاهش اثرات داروها توسط مومتازون: آلدسلوکین، کوزینتروپین، اسکتامین(نازال)

مصرف اسپری بینی مومتازون (mometasone inhaled) در دوران بارداری و شیردهی

اسپری بینی مومتازون در گروه C از نظر خطر در دوران بارداری قرار دارد. یعنی با نظارت و بررسی پزشک قابل استفاده است. مطالعات حیوانی مواردی از عارضه جانبی برای جنین نشان داده است و مطالعات انسانی خاصی در دسترس نیست. منافع دارو در مقابل خطرات احتمالی، تعیین‌کننده مصرف یا عدم مصرف این دارو در دوران بارداری است.

مطالعات حیوانی مومتازون

  1. در مطالعات تولید مثل حیوانی با موش‌ها یا خرگوش‌های باردار، مومتازون فوروات باعث افزایش ناهنجاری‌های جنینی و کاهش بقا و رشد جنین به دنبال تجویز دوزهایی شد که در معرض قرار گرفتن 1/3 تا 8 برابر حداکثر دوز توصیه شده برای انسان (MRHD) در mcg بود.
  2. با این حال، تجربه با کورتیکواستروئیدهای خوراکی نشان می‌دهد که جوندگان بیشتر از انسان در معرض اثرات تراتوژنیک و کورتیکواستروئید هستند.
  3. در زنان مبتلا به آسم ضعیف یا متوسط ​​کنترل شده، خطر موجود چندین پیامد نامطلوب پری ناتال مانند پره اکلامپسی در مادر، نارس بودن، وزن کم هنگام تولد و کوچک بودن برای سن بارداری در نوزاد را نشان می‌دهد.
  4. زنان باردار مبتلا به آسم را از نزدیک تحت نظر بگیرید و در صورت لزوم، دارو را تنظیم کنید تا کنترل آسم بهینه را حفظ کنید.

تاثیر داروی مومتازون در شیردهی

هیچ اطلاعاتی در مورد حضور مومتازون در شیر انسان، اثرات آن بر روی کودک شیرخوار یا اثرات آن بر تولید شیر وجود ندارد. سایر کورتیکواستروئیدهای استنشاقی، مشابه مومتازون فوروات، در شیر انسان وجود دارد. فواید رشدی و سلامتی تغذیه با شیر مادر را همراه با نیاز بالینی مادر و هرگونه عوارض جانبی احتمالی بر روی شیرخوار، ناشی از استنشاق مومتازون یا بیماری زمینه‌ای مادر در نظر بگیرید.

شرایط نگهداری داروی mometasone inhaled

اسپری بینی مومتازون باید در دمای اتاق نگهداری شود. توجه داشته باشید که تمام داروهای شیمیایی باید دور از دسترس حیوانات و کودکان نگهداری شوند.

کلام آخر اسپری بینی مومتازون

در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی اسپری بینی مومتازون به عنوان یک ابزار موثر در مدیریت بیماری‌های ناشی از اختلالات تنفسی پرداختیم. این دارو با ترکیب منحصر به فرد اثرات ضدالتهابی، ضدآلرژیک و مهارکننده تولید هیستامین را در ناحیه بینی فراهم می‌کند. اثرات مثبت این دارو در کاهش التهاب و تورم، باعث بهبود علائم ناشی از آلرژی‌ها و سایر مشکلات تنفسی شده است. از آنجایی که این دارو اغلب به عنوان یک درمان مؤثر و ایمن شناخته می‌شود، می‌تواند گزینه‌ی مناسبی برای کنترل علائم بیماران باشد.

منبع سایت: Medscape

source