**یک پدیده عجیب: چرا خمیازه ما را واگیر میکند؟**
وقتی با کسی که خمیازه میکشد صحبت میکنیم یا میبینیم، ناخواسته خودمان هم به آن رفتار مشغول میشویم. این پدیده در انسانها به علاوه حیوانات نیز دیده میشود. یک روانپزشک آمریکایی به نام «چارلز سویت»گفته است که «نورونهای آینهای مغز» در هنگام مشاهده خمیازه فعال میشوند و میتوانند رفتار ما را تقلید کنند.
در این مقاله میخواهیم به شما بگوییم که آیا خمیازه واقعاً واگیردار است و چرا ما ناخواسته به آن رفتار مشغول میشویم.
**آیا خمیازه ما را واگیر میکند؟**
در سالهای اخیر محققان زیادی در این زمینه تحقیق کردهاند و دادهها نشان میدهد که خمیازه به زیادی در برقراری ارتباط اجتماعی کمک میکند. چهبسا این بدان معنی باشد که ما زمانی به خمیازه میکشیم که تلاش میکنیم ارتباط ما با دیگران قویتر شود.
چندین مطالعه نشان داده است که مشاهده خمیازه در ابتدا میتواند gây شگفتی و خوشحالی در ما بهوجود آورد. در حقیقت، این میتواند باعث شود ما به اطرافیانمان نزدیکتر شویم و ارتباط مثبتی را با آنها برقرار کنیم. شاید دلیل این موضوع این باشد که خمیازه یک سیگنال قوی در برقراری ارتباط اجتماعی به دست میآورد و به ما نشان میدهد که چگونه احساسات و عواطف دیگران را بیشتر با خود مواجه کنیم.
**چرا خمیازه در حیوانات نیز دیده میشود؟**
در انسانها، خمیازه به عنوان یک شکل از رفتار توئیتری (تکرارگریزی) شناخته میشود. در واقع، زمانی که ما خمیازه میکشیم، ناخواسته خمیازه میکشیم و امیدواریم اطرافیانمان هم به ما بپیوندند. اما آیا خمیازه تنها مخصوص انسانهاست یا اینکه حیوانات نیز این پدیده را تجربه میکنند؟
تحریریه خانه جدید خبر میگوید که در تحقیقات اخیر در حیوانات مشخص شده است که حتی حیوانات نیز خمیازه میکشند. برای مثال، گوریلها و اجداد آنها، Papio hamadryas، زمانی که خمیازه میکشند، مدام به ناخوشحالی خود اشاره میکنند. این مشاهده باعث شده تا بتوانیم عمیقتر در مورد خمیازه و ارتباط آن با رفتار اجتماعی در حیوانات به تحقیق بپردازیم.
**آیا میتوانیم خمیازه را گنجاند؟**
اگر همیشه سعی دارید که کم خمیازه بکشید، به خرمایی در زندگی خود به ارث میبرید! آیا میتوانیم خمیازه را کاهش دهیم؟
در مطالعهای که در سال 2022 منتشر شد، مشخص شد که نیتروسون و بافتهای ادراری میتوانند ناخوشحالی و خمیازه را مهار کنند. در بررسی دیگر، بررسی شده است که چگونه میتوانیم خمیازه را کنترل کنیم و چگونه این کار به مزایای بالینی تقسیم میشود.
**نتیجهگیری**
آیا خمیازه واقعاً واگیردار است؟ قطعاً خمیازه یک پدیدهComplex است که تا حد زیادی در رفتار و آگاهی ما سهیم است. خمیازه از نقطه نظر روانشناسی و اجتماعی، انگیزههای عمیقتری دارد که ما را واگیر میکند و میتواند در ارتباطات اجتماعی ما، ارتباط مثبتی برقرار کند. خمیازه میتواند موضوعات پیچیدهای در باب روانشناسی و ارتباطات اجتماعی ما در بر دارد و بنابراین مقوی کردن آن یا حتی کنترل آن میتواند کمک به ما شود تا رفتار اجتماعی خودمان را فهم کنیم.
در سالهای اخیر، محققان زیادی دراین باره تحقیق کردهاند و نتایج نشان میدهد که خمیازه به زیادی در برقراری ارتباط اجتماعی کمک میکند.
اگر شما هم خمیازه میکنید، مشغول گفتگو با دوستانتان باشید. آری، خمیازه به ما نشانه میدهد که در ارتباط با اطرافیانمان هستیم و به مرور زمان به اطرافیانمان نزدیکتر میشویم. شاید دلیل این موضوع این باشد که خمیازه یک سیگنال قوی در برقراری ارتباط اجتماعی به دست میآورد و به ما نشان میدهد که چگونه احساسات و عواطف دیگران را بیشتر با خود مواجه کنیم.
توسعه توسعۀ علمی نشان میدهد که حیوانات نیز خمیازه میکشند. برای مثال، گوریلها و اجداد آنها، Papio hamadryas، زمانی که خمیازه میکشند، مدام به ناخوشحالی خود اشاره میکنند.