به شگفتی واکند، زیرا اولین واکسن آکنه در جهان از طریق آزمایشهای بالینی در حال توسعه است. متخصصان در حال آزمایش یک واکسن امآرانای برای درمان آکنه هستند و در صورت موفقیت، این واکسن میتواند چشمانداز درمان آکنه را متحول کند.
با توجه به اینکه داروهای فعلی آکنه همچون رتینوئیدها، آنتیبیوتیکها و داروهای ضدبارداری هورمونی، درمان قطعی ارائه نمیدهند و عوارض جانبی ناخوشایندی دارند، واکسن جدید امیدوار کنندهای برای جایگزینی با داروهای فعلی است. این واکسن نه تنها آکنه را درمان میکند، بلکه باعث بازتعریف چشمانداز درمان آکنه نیز میشود.
شرکت دارویی سانوفی در حال اجرای مراحل اولیه یک آزمایش بالینی برای سنجش ایمنی و اثربخشی واکسنی برای بزرگسالان با آکنه صورت در سطح متوسط تا شدید است. این آزمایش که از فاز ۱ و ۲ تشکیل شده، آوریل ۲۰۲۴ آغاز شده و預یده منتحرد تا سال ۲۰۲۷ ادامه یابد. در طول این مدت، شرکت قصد دارد حدود ۴۰۰ بزرگسال بین ۱۸ تا ۴۵ سال را که آکنه صورت متوسط تا شدید دارند، جذب کند. این افراد بنا بر تعداد جوشهای صورتشان بهعنوان نمونه انتخاب میشوند.
عملکرد واکسن آکنه به چه شکل است؟
در حال حاضر، این واکسن از نوع امآرانای است. به این معنی است که از مولکول ژنتیکی به نام امآرانای برای ارسال دستورالعملها به سلولهای بدن استفاده میکند. واکسن پس از ورود به بدن، سیستم ایمنی را تحریک میکند تا به پروتئینهای خاص حمله کند. در این مورد، پروتئینهای هدف احتمالا پروتئینهایی هستند که باکتری اصلی عامل آکنه به نام سی.آکنه تولید میکنند. هدف واکسن تقویت پاسخ ایمنی بیمار در برابر سویههای خاصی از باکتری است که به افزایش آکنه کمک میکنند.
چرا به واکسن آکنه نیاز است؟
برای کنترل آکنه داروهای مختلفی وجود دارند که علل مختلفی از جمله حساسیت بالای غدد چربی پوست به هورمونها یا باکتریهایی را که باعث التهاب میشوند، هدف قرار میدهند. برای مثال، آنتیبیوتیکها با هدف کنترل جمعیت باکتریها روی پوست تجویز میشوند. رتینوییدها تولید سلولهای پوستی را افزایش میدهند و به این ترتیب به باز کردن منافذ مسدودشده کمک میکنند. داروهای ضد بارداری هم میتوانند با تنظیم هورمونها به کاهش آکنه کمک کنند. با این حال، این درمانها فقط میتوانند به کنترل آکنه کمک کنند اما علل اصلی را از بین نمیبرند و ممکن است عوارض جانبی ناخواستهای داشته باشند.
بنابراین متخصصان دارویی در سانوفی استدلال میکنند که به گزینههای درمانی جدید نیاز است و واکسن آنها میتواند یکی از این گزینهها باشد. یک گروه از متخصصان در کالیفرنیا هم واکسنی ساختهاند که یک واریانت خاص از آنزیم هیالورونیداز در باکتریهای عامل آکنه را هدف قرار میدهد. این واریانت هیالورونیک اسید، ماده محافظی را که پوست به طور طبیعی تولید میکند، تجزیه میکند. آنچه موجب باقی ماندن کمی از این اسید میشود که سیستم ایمنی بدن به آنها حمله میکند و باعث التهاب ناشی از آکنه میشود. این واکسن در موشها، شدت آکنه را به میزان ۵۰ درصد کاهش داده است. آزمایشهای بالینی این واکسن هنوز شروع نشده است.
اگر این واکسن موفق شد، این میتواند یک بار835طور تحول چشمگیری در درمان آکنه باشد و امیدوارکنندهای برای گزینههای درمانی جدید و امیدوارکننده. تأمل کنید در آینده، آیا این واکسن نه تنها برای درمان آکنه بلکه برای بهبود سوختگی، جایگزینی غدّههای پوستی و درمان 其他 بیماری ها نیز قابل استفاده خواهد بود؟