بر اساس گزارش سلامت نیوز، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد، محمدهادی فرحزادی، در پاسخ به سوالات خبرنگاران، به مشکلات موجود در زمینه سلامت استان یزد اشاره کرده است. یکی از مهم‌ترین موضوعات مطرح شده توسط فرحزادی،عدالت در سلامت و نظام ارجاع است. وی بیان کرده است که این موضوع از اولویت‌های بهداشتی در استان یزد است و با جدیت پیگیری می‌شود تا بتوانیم به اهداف تعیین شده دست یابیم.

فرحزادی Furthermore متذكر شده است که شاخص بیماری‌های غیرواگیر در استان یزد وضعیت مناسبی ندارد و در بسیاری از شاخص‌های آن رتبه‌های اول و دوم را داریم. وی افزود که از ۱۰ نوع سرطان شایع کشور در ۵ بیماری رتبه‌های اول و دوم را داریم و در دیابت جزو ۳ استان نخست، و در تحرک بدنی هم جزو ۳ استان آخر کشور هستیم. این گزارش شامل استدلال‌هایی است که از اهمیت لازم برای آینده استان یزد برخوردار هستند. همچنین وجود چنین مشکلاتی، دلالت بر ضرورت تلاش در جهت تحقق عدالت در سلامت دارد.

حال که چالش‌های موجود در زمینه سلامت استان یزد تشریح شده است، سوال این است که چگونه می‌توانیم از آنها عبور کنیم؟ پایش مستمر از وضعیت سلامت در استان، خارج کردن باورهای نادرست و ارتقای سواد سلامت عمومی از جمله راهکارهایی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند. حال اینکه آیا به خواسته‌های مردم توجه می‌شود و آیا در تلاش برای بهبود وضعیت سلامت موفقی خواهیم بود یا خیر، کنونی به اثبات خواهد رسید.

ابزاری نظیر “وارنیش فلوراید” برای تثبیت سلامت دهان و دندان وجود دارد، اما چون افراد زیادی از این خدمات استقبال نمی‌کنند، تعداد افرادی که این مزایا را دریافت می‌کنند، بسیار کم است. اگر می‌خواهیم عدالت در سلامت به یک واقعیت شوند، باید همگی از اهمیت این خدمات مطلع شوند. با توجه به سختگیری‌های موجود در قانون و رساندن آن به امکانات آموزشی، گویا مسئله قوت‌تر شدن ساختار ابزاری نیست.

همچنین وجود خدمات پرستاری در استان، هرچند بسیار مفید است، اما اگر در حال حاضر فرصت استفاده از آن را از دست می‌دهیم، چه خواهند شد؟ طبعاً کاهش سوء مصرفِ این خدمات نمونه از بهترین روش‌هایی است که دولت برای رفاهیت بخورد بالا می‌برد. مهم‌ترین مساله در این حال داشتن روحیه و استعدادی برای مصرف درست خدمات می‌باشد.

این در حالی است که از مجموع ۱ میلیون و ۳۷۵ هزار و ۲۶۳ نفر جمعیت استان یزد خدمات بهداشتی در ۳۷۳ واحد بهداشتی در کل استان ارائه می‌شود. خدمات ارائه شده شامل ۹ شبکه بهداشت و درمان شهرستان، ۳ مرکز بهداشت شهرستان، ۹۳ مرکز خدمات جامع سلامت، ۹۳ پایگاه سلامت و ۱۷۲ خانه بهداشت می‌شود.

علاوه بر این، برنامه پزشک خانواده در استان نیز در حال اجرا است. این برنامه شامل ارائه خدمات بهداشتی و درمانی رایگان به افراد منسجم زندگی در هر شهر یا روستا زیر ۲۰ هزار نفر جمعیت استان می‌شود. بر این اساس اکثر خدمات پزشکی به رایگان برای آن‌ها انجام می‌شود.همچنین هم‌اکنون مراکز بهداشتی در استان یزد در امر غربالگری سلامت روانی با ۱۵۶ هزار و ۵۳۱ نفر در سال ۱۴۰۱ ‌ضمن غربالگری سلامت اجتماعی برای ۱۵۱ هزار و ۲۵۳ نفر، غربالگری سلامت روانی را انجام داده‌اند و ۷۶۰۴ نفر آن‌ها را برای درمان از مراحل غربالگری طریق سلامت روان وارد قرار داده‌اند.

همچنین با در نظر گرفتن استراتژی قدرتمند‌تر در گسترش ذهنی، هم‌اکنون بیش از ۳۶۰ هزار نفر از جمعیت استان یزد که تحت پوشش پزشک خانواده قرار دارند، خدمات توام زیادی را از پزشک و کارشناس در زمینه تغذیه دریافت می‌کنند. اما تا کنون تعداد خیلی کم از مصرف‌کنندگان بسیاری از این خدمات از رایگان بودن آن اطلاع دارند.