دکتر نازیلا یوسفی، سرپرست دفتر نظارت و پایش مصرف محصولات سلامت‌محور سازمان غذا و دارو، اخیراً هشدار داد که مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه (OTC) خطرات جدی به همراه دارد. او تأکید کرد که حتی داروهای بدون نسخه در دسترس، در صورت استفاده نادرست، عوارض کوتاه‌مدت و بلندمدت دارند. این هشدار، در چارچوب مباحث مربوط به مدیریت سلامت و پیشگیری از عوارض دارویی، بسیار مهم است.

تصور اینکه برخی داروها به‌صورت خودکار در دسترس هستند و مصرف آنها نیاز به مشورت ندارد، از موضوعات مهم در این زمینه است. در جهانی که بیمارستانی با خستگی و مشکل‌سرایی منتظر患者 است، مهم است که مردم درباره مراقبت‌های خود، حساس و آگاه باشند. دانش طبيعی مصرف کنندگان فارغ از پزشکان، پوکی است و فهم یک بیماری ممکن است از علایم ساده آغاز و بالاخره دامنه بیماری‌ها را برطرف کند.

در کشورهایی مثل امریکا مصرف داروی بدون نسخه بدون مشکلات خاصی است. اما در ایران، تاکید سازمان غذا و دارو بر ضرورت مشورت با داروساز، به صحت و سلامت افراد می‌انجامد.

دکتر یوسفی در این زمینه به مثالی خاص اشاره کرد. وی گفت: «در برخی از کشورها، بروفن را بدون نسخه پزشک می‌توانید به فروش رسانید، اما در ایران، مصرف دوز پایین این دارو، الزاماً بعد از مشورت با داروساز توصیه می‌شود و دوز‌های بالاتر آن، فقط با نسخه پزشک تجویز می‌شود.»

توجه مضاعف به کاربرد این دارو نشان می‌دهد که درون هیچ دارویی، خطرات موجود هستند. کسانی که به شکل بی‌خطر آنها با این داروها آشنا هستند، به میزان زیان ناشی از نوشیدن این داروها کلید پیدا کرده‌اند. با افزایش خودسری در مصرف داروها می‌توانیم انتظار بیشتری را برای آزمایش خودسری‌ها در این زمینه هم ببینیم.

در آخر، به اهمیت هشدار سازمان غذا و دارو در امر نظارت و کنترل مصرف داروهای بدون نسخه (OTC) در ایران تأکید می‌شود. مهم است که مردم در آگاهی کافی خود را افزایش دهند و استفاده از داروهای بدون نسخه را با توجه به قوانین و هشدارهای سازمان غذا و دارو و با مشورت با داروساز انجام دهند.

استفاده از داروها بدون مشورت با پزشک و داروساز می‌تواند بسیار زیان بخش باشد. با توجه به اهمیت این موضوع، امید به فردا برای ارائه مسایل مستقيم و خطای مردم و اصلاح آن هم از مهمترين مسایل موفقيت است.