این بیماری بسیار رایج است، اما اغلب نادیده گرفته می‌شود و میلیون‌ها نفر در سراسر جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. کم‌خونی زمانی رخ می‌دهد که بدن فاقد گلبول‌های قرمز سالم کافی برای حمل اکسیژن به بافت‌ها باشد. این شرایط منجر به بروز علائم مانند خستگی، ضعف و تنگی نفس می‌شود. تشخیص به موقع این بیماری به کنترل کم‌خونی و جلوگیری از بروز عوارض جدی ضروری است.

**علائم اولیه کم‌خونی**

* **تنگی نفس**: تنگی نفس یکی از علائم رایج کم‌خونی است. گلبول‌های قرمز خون اکسیژن را به اندام‌ها و بافت‌های سراسر بدن منتقل می‌کنند. زمانی که کم‌خونی رخ می‌دهد، سطح گلبول‌های قرمز کاهش پیدا می‌کند و اکسیژن‌رسانی به بافت‌ها دشوار می‌شود.
* **ریزش مو و شکنندگی ناخن‌ها**: کاهش میزان اکسیژن‌رسانی به فولیکول‌های مو و بستر ناخن باعث ضعیف شدن آن‌ها و در نتیجه ریزش بیش از حد مو و شکنندگی ناخن‌ها می‌شود. همچنین ممکن است موها نازک‌تر شوند، ناخن‌ها ضعیف شوند و به راحتی بشکنند.
* **اختلال در چرخه قاعدگی زنان**: کم‌خونی می‌تواند چرخه قاعدگی زنان را نیز دچار اختلال کند و باعث بروز دوره پریود طولانی‌تر، سنگین‌تر یا نامنظم شود. از دست دادن بیش از حد خون شرایط کمبود آهن در بدن را وخیم‌تر می‌کند و باعث بروز خستگی و سرگیجه می‌شود. در بعضی موارد سطح پایین آهن بدن می‌تواند بر هورمون‌ها تأثیر بگذارد. علاوه بر این، کم‌خونی مزمن می‌تواند بر سطح انرژی، تمرکز و سلامت کلی باروری زنان نیز تأثیر بگذارد.
* **تغییر حس چشایی**: کم‌خونی می‌تواند باعث سوزش و احساس درد زبان شود. همچنین ممکن است باعث بروز بیماری گلوسیت آتروفیک شود که نشانه رایج آن تورم زبان و تغییر حس چشایی است.

**چگونگی کاهش خطر ابتلا به کم‌خونی**

* **تامین adequate آهن**: خوردن غذا‌هایی که آهن دارند مانند گوشت قرمز، مرغ، لوبیا و سبزیجات می‌تواند به مصرف کافی آهن کمک کند.
* **جذب آهن به درستی**: از ورمی‌کولیت، لاکتوفلوریت و آهن تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید.
* **قبل از استفاده از مسکن خود را از جراحات檢‌گیری کنید**.
* **رژیم غذایی فصلی**: در فصل‌های مختلف سال رژیم غذایی خود را بر اساس نیازهای بدن تطبیق دهید.
* **واکنش مناسب به علائم کم‌خونی**: علائم این بیماری را نادیده نگیرید و در صورت مشاهده هر یک از علائم بالا به پزشک مراجعه کنید.