تلاش دولت برای تقویت مسیر علمی و فناوری در کشور از دیرباز توجه بسیاری از گروه‌های علمی، صنعتی و سیاسی را به خود جلب کرده است. فعالیت‌ها و دستاوردهای آزمایشگاه ملی “نقشه‌برداری مغز” در همین راستا قرار دارد. این گزارش با بررسی این موضوع، تلاش می‌کند تا به تحلیل‌های عمیق‌تر درزمینه‌ی ایجاد جذابیت علمی و پژوهشی در آزمایشگاه ملی “نقشه‌برداری مغز” بپردازد.

در روز سه‌شنبه 26 فروردین 1404، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، محمد رضا ظفرقندی و همراهان او از بخش‌های مختلف آزمایشگاه ملی “نقشه‌برداری مغز” بازدید کردند. در این بازدید، محمدعلی عقابیان، رییس آزمایشگاه، درباره فعالیت‌ها، دستاوردها و چالش‌های موجود گزارشی ارائه کرد. ظفرقندی در این بازدید با تأکید بر ضرورت ایجاد مرجعیت علمی و انجام کار مشترک هدفمند، اظهار کرد: برای تحقق این هدف، ایجاد جذابیت علمی و پژوهشی در اولویت قرار دارد.

از نگاه ظفرقندی، این آزمایشگاه می‌تواند با برنامه‌ریزی هدفمند، همکاری مؤثری با وزارتخانه‌های بهداشت و علوم داشته باشد. همچنین اتصال این آزمایشگاه به دانشگاه‌ها می‌تواند موجب پویایی و نشاط بیشتر در فعالیت‌های آن شود. وزارت بهداشت نیز در این زمینه، برنامه‌ها و طرح‌هایی برای حمایت و تقویت همکاری‌ها دارد. در این بازدید، خسرو صادق‌نیت، مدیرکل حوزه وزارتی وزارت بهداشت و دکتر شاهین آخوندزاده، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت نیز حضور داشتند.

عامل‌های اثرگذار در این تلاش‌ها الزاماً آن‌گونه که گوییم، ابتدا موثر نیستند، اما با تاکید بر ضرورت ایجاد جذابیت علمی و پژوهشی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اوجگیری تلاش‌ها برای جذب سرمایه انسانی با تجربیات روز در این عرصه، تحقق این هدف را می‌توان آینده‌نگر دانست.

تلاش‌های دولت برای تقویت مسیر علمی و فناوری در کشور نشان‌دهنده روند فزاینده‌ای است که نشان از واقعی شدن درخواست‌های گروه‌های علمی، صنعتی و سیاسی می‌دهد. وظیفه راهبری و هدایت این فرایند از وظایف برخی از ارگان‌هاست. قدرت الگوگیری و اعتماد به نفس برای نظرگیری و ارزیابی از تجربیات دیگر حوزه‌ها، در شناسایی چالش‌ها، فقدان‌ها و راه‌حل‌های پیشنهاد شده، یعنی در اتخاذ روشی مناسب برای این هدف ریزبینانه است.

حضور وزیر بهداشت در این نشست و همسو شدن و همکاری صمیمانه خسرو صادق‌نیت، مدیرکل حوزه وزارتی وزارت بهداشت و دکتر شاهین آخوندزاده، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در این نشست، گویای چند وجهیت ارتباط بین مسئولان در این پروژه است. و با مشخص‌تر شدن جهت‌گیری بیشتر این فعالیت‌ها، می‌توان امیدوار بود که با ارتقا شتاب مضاعف در این مسیر، میان این بخش‌ها، میدان گسترشی باپخش افق‌های روشن‌تر مشخص شده باشد.

همچنین استکتفاده از منابع متنوع و توسعه همکاری بین سطوح متفاوت به مذاکرات دلسوزانه وزیر علوم، تحقیقات و فناوری حسین سیمایی صراف نیز وزو سامان و توصیه‌های حیاتی روز به پژوهشگران است. توزیع وقت وکلانی است که دلسوزیشان قطعی است.