**سه روز اخر از سال نو برانداز طبیعت چه هست؟**

سبک زندگی انسان ها در طی سال ها از اینکه برایش متاسف بوده باشیم زیاد فرق نمی کند. مثل انجام این وعده ها با جهت نادرست در سه روز آخر سال نو.

همانطور که می دانیم سیزده بدر یا همان روز طبیعت، روز پایانی نوروز است که همگان با رفتن به کوه و دشت می خواهند که روز سیزدهم از سال نو را با خوشی به در کنند تا سالی همراه با برکت و شادی را در پیش بگیرند. این روز از زمان جمشید شاه پیشدادی وجود داشته است که در این روز با برپا کردن خیمه و خرگاه در صحرا به همگان بارعام می داد و این کار را چندین سال متوالی تکرار کرد تا اینکه به سنتی برای ایرانیان تبدیل شد.

اما امروز ما در این روز چه بلایی بر سر طبیعت می آوریم؟ در پایان روز تا چشم کار می کند انبوهی از انواع زباله ها، شاخه های شکسته، درختان سوخته و زخمی و ظرف های یکبار مصرف دیده می شود. قطعا این رفتار متناسب با فلسفه شکل گیری روز سیزده بدر نیست.

بعضی از ما خود را به عنوان فعالان محیط زیست معرفی می کنیم و درباره کاری که باید انجام شود، صحبت می کنیم، اما آیا عملمان هم شایسته این حرف هاست؟ آیا درست است که ما به تنها اندازی بر سر این کشورم فرم بالغ حال روزانه مایه های داغی که روز پنجشنبه سپتامبر را به صورت منظم به حوادث مردم را متوجّه دارید، داشته باشیم؟

بهرحال به هر شکلی که از ما باشد، ولیکن این نیز ناچیز است و حق الناس. بعدش به هر شکلی که مثل امسال لیاقت تدبیر ماست که توی سال سیصدو هشتادوپنج شایعی باشد، مگر آنکه شاید اینهم مصیبت گنجد که ما برای مقابله با این مشکلات خاص کوشا باشیم.

**با چه وسایل و وسایلی به طبیعت برویم؟**

وقتی وارد طبیعت می شویم باید با کمترین آثار به جا مانده از خود از آن خارج شویم و به عبارت بهتر، ردپایی هم نباید برجا بماند. اما متاسفانه غروب روز طبیعت که همه به خانه هایشان بر می گردند در جای جای دشت ها، کوهها و رودخانه ها ردپای ما انسان هاست که به جا مانده است.

به همین دلیل یک فعال محیط زیست توصیه می کند: همه ۳۶۵ روز سال نسبت به هم هیچ فرقی ندارد اما بعضی از روزهای سال به دلیل مناسبتی که برای آن روز در نظر گرفته شده، مردم با طبیعت و محیط زیست بیشتر سر و کار دارند.

هوسسОбیری گلپایگانی افزود: بنابراین با توجه به شرایط شکننده محیط زیست کشور، باید در این روزها مسوولیت پذیری ما نسبت به حفظ طبیعت بیشتر باشد، یکی از این روزها سیزده بدر یا همان روز طبیعت است.

وی اظهار داشت: از نظر تاریخی سیزده بدر نزد پیشینیان ما روزی برای ستایش و دعا برای طلب باران در سال پیش رو، روزی برای گرامیداشت و پاکیزگی طبیعت و مظاهر و زیست بوم مقدس آن بوده است، در حالیکه امروزه این روز جز ویرانی و تباهی برای طبیعت همراه ندارد.

وی به چند توصیه برای کسانی که در روز سیزده بدر وارد طبیعت می شوند اشاره کرد و گفت: در این روز تعداد زیادی از مردم برای گذراندن یک روز شاد وارد طبیعت می شوند اما برخی بدون توجه شرایط محیط زیست تا می توانند به طبیعت آسیب وارد می کنند.

در این روز شما می توانید با انجام این کارها به ماندگاری محیط زیست کمک کنید:
– از رها کردن مواد غذایی اضافی خود در طبیعت خودداری کنید.
– به ساکنان شهرهای بزرگ مانند تهران توصیه می شود که برای گذراندن سیزده بدر، استفاده از پارک و بوستان های محلی و قابل دسترسی نزدیک محل سکونتشان است.
– در این روز از دسترسی ناکافی به سرویس های بهداشتی و همچنین شستشوی ظروف مورد استفاده خودداری کنید.
– هموطنان در این روز از بردن ظروف یکبار مصرف به طبیعت خودداری کنید.
– از همراه بردن وسایلی مانند اره، تبر، تفنگ های بادی و ساچمه ای خودداری کنید.
– از شکستن شاخه و آتش زدن بوته ها خودداری کنید.
– بخشی از غذای آن روز را در خانه انجام دهید و سپس با خود به طبیعت ببرید تا نیاز به برپا کردن آتش نباشد.
– از استفاده از مواد شوینده غیر بهداشتی و غیر استاندارد در جوییارها، کانال ها، دریاچه ها و رودخانه ها خودداری کنید.
– در صورت امکان ظروف استفاده شده در روز طبیعت را برای شست و شو به منزل باز گردانید.

به‌نظر می رسد برای مراکز دولتی حفظ درختان برای ازاد نمودن موجودیت مردم و برای کیفیت پاسخگویی شهرهای برفی در مدتی کوتاه قابل تحققیت نیست. بسیاری از مازاد بناهائی که در مقابل موانع و در معرض بستگی دولت اول، برای اصلاح سرانه مسکن مستقر شده، افزایش فراوان آب و برق پیدا می کنند. هر کدام این مازادها با فاقد معنای هممحلی دارنده، نا برآوردهی برادریابی که با نام غزه؛ احتمال تخریب‌ گزیده و بیش از اینکه اشغالش خیال مستقلاجرای اطلاعیه سر پیش نشوند.