**چالش‌های دامپزشکی در استان اصفهان: آیا مد نظر اجتماعی‌گراییذهن است؟**

چند روز پیش، شهرام موحدی، سرپرست اداره کل دامپزشکی استان اصفهان در طی یک نشست خبری به چالش‌های موجود در حوزه دامپزشکی استان اشاره کرد. با توجه به نکات مذکور در این نشست، می‌توان به این نتیجه رسید که چالش‌های اصلی در دامپزشکی استان اصفهان، فقدان اعتبارات و نیروی انسانی می‌باشد. این دو چالش، سال‌های طولانی است که دامپزشکی استان اصفهان را گریبان‌گیر کرده‌اند. گاهی جذب نیروی انسانی صورت می‌گیرد اما اقدامات انجام شده به نیازهای موجود پاسخگو نیستند. از سوی دیگر، خدمات دامپزشکی در محل ارائه می‌شود، اما برای این خدماتی که باید مبتنی بر نیروی انسانی و اعتبارات کافی باشد، هنوز نیازمند توجه بیشتر است.

به نظر می‌رسد که یکی از دلایل این چالش‌ها، فقدان توجه به حق و مزایای کارکنان دامپزشکی است. بر اساس گفته‌های موحدی، این حق و مزایا بسیار ناچیز هستند. انتظار می‌رود که حکومت بیشتری بر روی مشاغل اولیه و یا حرفه‌های زیست محیطی جاری باشد. موحدی همچنین به این موضوع اشاره کرد که یکی دیگر از دغدغه‌های کارکنان دامپزشکی، تأمین سلامت فراورده‌های خام دامی است. این در حالی است که بحث کمبود اعتبارات و نیروی انسانی به دلیل وجود این دغدغه به طور جدی پیگیری نمی‌شود.

اگر چه در حال حاضر درخصوص بیماری خاصی، اپیدمی یا بحران وجود ندارد و وضعیت مناسبی در این زمینه وجود دارد، اما توجه به این نکته ضروری است که کشور خود وسعت زیاد دارد و در کنار مرزهای خشکی با کشورهایی که وضعیت بهداشتی مناسبی ندارند قرار گرفته است. در این شرایط، با توجه به غیر خود جوانب سیاسی و جغرافیایی آن و غیر خود وخیم بودن بهداشت،مردم این کشورها در معرض هر نوع بیماری بیشتر قرار می‌گیرند. اما با این حال، با تلاش‌های انجام شده، وضعیت کنترل بیماری‌ها در کشور در سطوح مطلوب قرار دارد.

موحدی همچنین اشاره کرد که استان اصفهان از استان‌های پیشرو در حوزه کشتارگاه‌ها است. کشتارگاه‌ها به دو گروه سنتی بهداشتی و صنعتی تقسیم می‌شوند. کشتارگاهی که به عنوان سنتی یاد می‌شود، بهداشتی است، اما هدف نهایی دامپزشکی، داشتن دامپزشکی صنعتی است. در این مسیر، یکی از وظایف سازمان دامپزشکی تأمین بهداشت دام از طریق پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های واگیر دامی، مبارزه با بیماری‌های مشترک انسان و دام، نظارت بهداشتی بر کشتارگاه‌ها و کارخانه‌های تولید و تهیه فراورده‌های خام دامی، اظهار نظر و نظارت در مورد ساخت ورود و صدور و فروش انواع دارو واکسن سرم و مواد بیولوژیکی مخصوص دام می‌باشد.

با توجه به این مطالب می‌توان این سؤال را پرسید که آیا در صورت اقدام بیشتر در این زمینه‌ها، بتوان به تأمین نیازهای مربوط به حیوانات و همچنین بهداشتی نشده به آنها رسید. هم‌چنین آیا این اقدامات، می‌تواند از شرایط نامساعد موجود در کشور نجات دهد و یا نه.