جویدن مواد غذایی با سختی متوسط می‌تواند علاوه بر خرد کردن غذا، بر مغز اثر بگذارد و قدرت آن را تقویت کند. این موضوع از این نظر مهم است که مغز برای عملکرد صحیح مدام به اکسیژن و مواد مغذی نیاز دارد و این منابع حیاتی با کمک جریان خون به مغز می‌رسند. درواقع، مغز با پتانسیل بالا برای ایجاد پردازش‌های پیچیده، به مسیرهای مفصل ارتباطات مغزی، نیاز به مواد مغذی بالا دارد.

استرس اکسیداتیو در مغز آسیب‌زایی است که مولکول‌های مضر به نام رادیکال آزاد به سلول‌های مغزی وارد می‌کنند. این نوع آسیب در کاهش عملکرد مغز هم‌زمان با افزایش سن نقش مهمی دارد. برای محافظت از خود، مغز از آنتی‌اکسیدان‌ها استفاده می‌کند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها گلوتاتیون است. گلوتاتیون مانند یک محافظ برای سلول‌های مغزی عمل می‌کند و رادیکال‌های آزاد اکسیژن مضر را خنثی می‌کند.

در تحقیقی که اخیراً در مجله Frontiers in Systems Neuroscience منتشر شده،พบ شده که جویدن چوب در مقایسه با جویدن آدامس به میزان قابل‌توجهی باعث افزایش سطح آنتی‌اکسیدانی به نام گلوتاتیون در مغز می‌شود. این تحقیق نشان داده که جویدن چوب می‌تواند قدرت مغز را تقویت کند و در نتیجه حافظه را بهبود بخشد.

تحقیقات قبلی نشان داده‌اند که عمل جویدن می‌تواند بر فعالیت مغز و جریان خون تاثیر بگذارد. جویدن مواد مختلف چگونه بر مغز تاثیر می‌گذارد؟ محققان این вопрос را به این ترتیب پاسخ دادند: جویدن چوب باعث افزایش سنتز گلوتاتیون در مغز شد و افزایش گلوتاتیون با بهبود عملکرد شناختی مرتبط بود.

در این تحقیق از 52 دانشجوی سالم یک دانشگاه در کره جنوبی استفاده شد. شرکت‌کنندگان را به دو گروه تقسیم کردند: یک گروه آدامس می‌جوید و گروه دیگر چوب‌هایی کوچک مشابه چوب بستنی می‌جویدند. تحقیقگران اطمینان حاصل کردند که دو گروه از نظر سن، جنسیت و سطح تحصیلات مشابه باشند.

ابزار استفاده شده در این تحقیق طیف‌سنجی تشدید مغناطیسی (Magnetic Resonance Spectroscopy) بود. این روش برای اندازه‌گیری سطح گلوتاتیون در مغز به کار برده شد. علاوه بر اندازه‌گیری سطح گلوتاتیون، شرکت‌کنندگان قبل و بعد از جلسه جویدن، یک آزمون شناختی نیز انجام دادند. این کار به تحقیقگران اجازه داد بر کسیکی خیلی جالب تاثیر جویدن، رخ داده است یا خیر، بررسی کنند.

نتایج این تحقیق نشان داد که جویدن چوب باعث افزایش سنتز گلوتاتیون در مغز شد و افزایش گلوتاتیون با بهبود عملکرد شناختی مرتبط بود. به این معنا که افرادی که پس از جویدن چوب در سطح گلوتاتیون افزایش بیشتری نشان دادند، در آزمون‌های حافظه عملکرد بهتری داشتند.

اگرچه این تحقیق دارای محدودیت‌هایی است، اما نتایج آن نشان می‌دهد که جویدن مواد نسبتا سخت می‌تواند روشی موثر برای تقویت دفاع آنتی‌اکسیدانی مغز باشد. جویدن چوب در مقایسه با جویدن آدامس به میزان قابل‌توجهی باعث افزایش سطح آنتی‌اکسیدانی به نام گلوتاتیون در مغز می‌شود. این تحقیق نشان می‌دهد که جویدن چوب می‌تواند قدرت مغز را تقویت کند و در نتیجه حافظه را بهبود بخشد.