به گزارش خبرگزاری ایمنا، تغذیه مناسب نقش حائز اهمیتی در رشد و تکامل کودکان دارد؛ از دوران نوزادی تا نوجوانی، کودکان برای رشد فیزیکی، شناختی و عاطفی خود نیاز به مصرف مواد مغذی مختلف دارند و تغذیه صحیح می‌تواند از بروز بیماری‌های مختلف جلوگیری کند و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شود.

تأثیر تغذیه مناسب بر سلامت کودکان به ویژه در سال‌های نخست زندگی بسیار حائز اهمیت است، چراکه این دوره زمانی است که مغز و سایر ارگان‌های بدن کودکان به سرعت در حال رشد و توسعه هستند و مصرف مواد مغذی مانند ویتامین‌ها، مواد معدنی، پروتئین‌ها و چربی‌های سالم، برای حمایت از این فرایندهای حیاتی ضروری است.

نقش تغذیه در رشد شناختی کودکان غیرقابل انکار است و تغذیه مناسب می‌تواند به تقویت حافظه، افزایش تمرکز و بهبود عملکرد تحصیلی کودکان کمک کند، مطالعات نشان داده است کودکانی که صبحانه سالم مصرف می‌کنند، توانایی یادگیری بهتری دارند و در مدرسه عملکرد بهتری نشان می‌دهند.

با توجه به اهمیت تغذیه در سلامت و رشد کودکان، بدغذایی یکی از موضوعاتی است که می‌تواند مشکلاتی به همراه داشته باشد و نباید نادیده گرفته شود؛ کودکانی که تغذیه مناسبی ندارند، ممکن است با مشکلاتی مانند کمبود وزن، کاهش سیستم ایمنی بدن و کاهش انرژی مواجه شوند که این مشکلات می‌تواند تأثیرات منفی بر عملکرد تحصیلی و اجتماعی کودکان داشته باشد.

به طور کلی، پیشگیری از بدغذایی کودکان می‌تواند عاملی مؤثر برای حفظ سلامت آنها محسوب شود که راهکارهای پیشگیری از بدغذایی شامل تشویق کودکان به مصرف میوه‌ها، سبزیجات و مواد غذایی حاوی پروتئین است و والدین می‌توانند با تهیه غذاهای متنوع و جذاب، کودکان را به خوردن غذاهای سالم ترغیب کنند، همچنین ایجاد عادت‌های غذایی سالم از سنین پایین می‌تواند به پیشگیری از بدغذایی در آینده کمک کند.

حفظ گنجینه سلامتی با تغذیه سالم و پایدار کودکان

ارتباط بیماری‌های طیف اوتیسم و تغذیه کودکان / هر کودک سلیقه غذایی خاصی دارد

رؤیا کلیشادی، متخصص بیماری‌های کودکان و نوجوانان با اشاره به بدغذایی و مشکلات آن و با بیان اینکه ۲ تا ۵ درصد کودکان درگیر بیماری بدغذایی می‌شوند که از ابتدا مهارت‌های خوردن را کسب نکرده‌اند، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: برخی از این کودکان، درگیر بیش‌حسی هستند یا در طیفی از اوتیسم قرار می‌گیرند و در صورتی که کودکی بی‌اشتها و بدغذا باشد، تأخیر در تکلم و نقص توجه داشته باشد، ممکن است درگیر اوتیسم باشد.

وی با بیان اینکه کودکانی که به دلیل داشتن اختلالات شناختی بدغذا یا کم‌اشتها هستند با درمان اختلالات شناختی باید نسبت به درمان بدغذایی آنها اقدام شود، می‌افزاید: در صورتی که کودکی درگیر اختلالات شناختی و سایر مشکلاتی که منجر به بیماری بدغذایی شده است، باشد، باید به صورت گروهی برای درمان او تلاش و از کاردرمانی حسی استفاده شود تا کودک به‌تدریج مهارت‌های خوردن را کسب کند.

متخصص بیماری‌های کودکان و نوجوانان با بیان اینکه عمده مسائل بدغذایی را می‌توان با تنظیم برنامه غذایی، ساعت خواب کودک و مدیریت زمان مصرف وعده اصلی غذایی و میان وعده‌ها، درمان و کنترل کرد، تصریح می‌کند: والدین باید توجه داشته باشند که هر کودک سلیقه غذایی ویژه خود را دارد و سلیقه غذایی افراد در طول زمان تغییر می‌کند.

امتناع کودکان از امتحان مواد غذایی در پی نوهراسی / از تزئینات مختلف غذا برای ترغیب کودکان استفاده کنید

کلیشادی ادامه می‌دهد: درصدی از کودکان درگیر نوهراسی هستند و از امتحان کردن بافتی جدید، هراس دارند و در صورتی که این کودکان درگیر مشکل دیگری نباشند، باید به صورت مرتب مواد غذایی که از خوردن آنها امتناع می‌کنند در دسترس آنها قرار گیرد، اما برای خوردن، به آنها اصرار نشود تا خود کودک نسبت به امتحان آن مواد غذایی اقدام کند.

وی با بیان اینکه والدین نباید در جمع مواد غذایی که کودک آنها را نمی‌خورد، بیان کنند، چراکه در ذهن کودک این تصور شکل می‌گیرد که هیچ‌گاه نباید مواد غذایی بیان شده را مصرف کند، می‌گوید: در صورتی که کودکی از مصرف مواد غذایی خودداری می‌کند، والدین می‌توانند با بهره‌گیری از تزئینات مختلف و تغییر شکل ظاهری مواد غذایی، کودک را برای مصرف آنها ترغیب کنند.

متخصص بیماری‌های کودکان و نوجوانان با اشاره به اینکه والدین باید توجه داشته باشند که کم شده اشتهای کودکان در سنین دو تا پنج فرزند طبیعی است، اضافه می‌کند: گاهی اوقات مشکلات و بیماری‌های زمینه‌ای می‌تواند بر بروز بدغذایی تأثیرگذار باشد که متخصصان این حوزه، همواره این بیماری‌ها را برای تشخیص و درمان صحیح‌تر و بهتر، مد نظر خواهند داشت.

حفظ گنجینه سلامتی با تغذیه سالم و پایدار کودکان

لزوم ایجاد تعادل میان گروه‌های مواد غذایی و مواد مغزی / نقش والدین و آگاهی آنها در روند تغذیه‌ای کودکان

رضا امانی، متخصص تغذیه، فلوشیپ تغذیه بالینی و عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه وجود تعادل در تغذیه از اهمیت بالایی برخوردار است، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: میان گروه‌های مواد غذایی و مواد مغزی مصرفی افراد و به ویژه کودکان و نوجوانان باید تعادل و هماهنگی وجود داشته باشد.

وی با بیان اینکه گذار تغذیه‌ای و تغییرات ایجاد شده در این روند، به دلایل متعدد بسیار شدید بوده است، می‌افزاید: این تغییرات بر تغذیه و سلامت افراد تأثیرگذار است و تمام جنبه‌های زندگی افراد را می‌تواند تحت تأثیر قرار دهد و به منظور پیشگیری از آسیب‌های تغییرات ایجاد شده بر سلامت افراد، آگاهی جایگاه کلیدی دارد.

متخصص تغذیه، فلوشیپ تغذیه بالینی و عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه نقش والدین و آگاهی آنها در روند تغذیه کودکان و نوجوان همواره تأثیرگذار و مورد تاکید است، تصریح می‌کند: والدین باید در راستای افزایش آگاهی خود برای فرزندپروری و اطلاع از نکات تغذیه‌ای اقدام کنند، اطلاعات خود را با پزشکان و متخصصان حوزه مرتبط در میان بگذارند و با مشورت متخصصان، بهترین روند را انتخاب کنند.

صبحانه باید ۲۰ تا ۲۵ درصد انرژی روزانه کودکان را تأمین کند / تفاوت و نقش سیری گوارشی و سیری سلولی

امانی با بیان اینکه استفاده از تمام گروه‌های غذایی برای تغذیه کودکان و نوجوانان بسیار حائز اهمیت است و نقش کلیدی در تأمین مواد مورد نیاز بدن آنها دارد، ادامه می‌دهد: به طور کلی، صبحانه مناسب، صبحانه‌ای است که ۲۰ تا ۲۵ درصد انرژی روزانه کودکان، نوجوان و بزرگسال را تأمین می‌کند و این وعده غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی با بیان اینکه به عنوان مثال در صورتی که سن کودک پنج سال است و حدود ۱۵۰۰ کیلوکالری انرژی نیاز دارد، صبحانه باید ۳۰۰ تا ۳۵۰ کیلوکالری میزان انرژی مورد نیاز کودک را تأمین کند، می‌گوید: سیری گوارشی و سیری سلولی دو موضوع متفاوت است، افراد با تغذیه به سیری گوارشی می‌رسند، اما موضوع حائز اهمیت، سیری سلولی است که با تغذیه سالم ایجاد می‌شود.

متخصص تغذیه، فلوشیپ تغذیه بالینی و عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه سیری سلولی نقش بسزایی در عملکرد اعضای بدن و رشد کودک دارد، اضافه می‌کند: آهن، کلسیم و ویتامین‌های خانواده B، از جمله مواد معدنی مورد نیاز برای سلامت بدن است که با تغذیه صحیح و سالم باید در بدن کودکان و نوجوانان تأمین شود و تأمین پروتئین مورد نیاز بدن نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

حفظ گنجینه سلامتی با تغذیه سالم و پایدار کودکان

در راستای مطالب بیان شده، تأکید بر آموزش و آگاهی والدین، یکی از راهکارهای تأثیرگذار بر بهبود روند تغذیه کودکان محسوب می‌شود، در واقع والدین باید اطلاعات کافی در مورد نیازهای تغذیه‌ای کودکان داشته باشند و بدانند چگونه می‌توانند از مصرف مواد غذایی ناسالم جلوگیری کنند.

ارتباط تغذیه با سلامت روانی کودکان یکی از موضوعاتی است که به‌رغم اهمیت آن، ممکن است نادیده گرفته شود، تغذیه مناسب می‌تواند به کاهش خطر ابتلاء به اختلالات روانی مانند اضطراب و افسردگی کمک و مصرف مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا -۳، ویتامین D و پروبیوتیک‌ها می‌تواند بهبود سلامت روانی کودکان را تسهیل کند.

تشویق به داشتن فعالیت بدنی، تحرک کافی و ورزش منظم نیز به همراه تغذیه سالم، می‌تواند به حفظ وزن مناسب و بهبود سلامت عمومی کودکان کمک کند، در واقع ورزش منظم انرژی کودکان را افزایش می‌دهد و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند.

یکی از موضوعاتی که اهمیت ویژه‌ای در روند تغذیه کودکان دارد، نظارت مستمر بر رشد و تغذیه کودکان از سوی والدین و متخصصان بهداشت است و ارزیابی دوره‌ای وضعیت تغذیه‌ای کودکان و اصلاح آن در صورت نیاز، می‌تواند به پیشگیری از مشکلات بعدی و حمایت از رشد سالم کودکان کمک کند.

source