قرص آسیکلوویر چیست؟
قرص آسیکلوویر یک داروی ضدویروسی است که برای درمان عفونتهای ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) و واریسلا زوستر (VZV) استفاده میشود. این دارو با جلوگیری از تکثیر ویروس در بدن به کاهش شدت و مدت علائم کمک میکند.
ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) یک ویروس شایع از خانواده هرپس ویریده است که باعث عفونتهای پوستی و مخاطی در انسان میشود. همچنین، ویروس واریسلا زوستر یکی از اعضای خانواده هرپس ویریده است که عامل دو بیماری آبله مرغان و زونا است.
کاربرد قرص آسیکلوویر
این دارو باید با نسخه و تایید پزشک برای درمان انواع بیماری ناشی از هرپس سیمپلکس (HSV) و ویروس واریسلا زوستر استفاده شود. در ادامه به برخی از کاربرد قرص آسیکلوویر خواهیم پرداخت؛
- تبخال دهانی و تبخال تناسلی
- زونا
- آبله مرغان
- آنسفالیت هرپسی
قرص آسیکلوویر برای تبخال دهانی
تبخال دهانی یک عفونت شایع ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس نوع 1 (HSV-1) است که باعث ایجاد تاولهای دردناک روی لبها، اطراف دهان و گاهی داخل دهان میشود. قرص آسیکلوویر یک داروی ضدویروسی است که برای درمان و کاهش شدت و مدت زمان تبخال تجویز میشود. تاثیرات آسیکلوویر برای تبخال دهانی به صورت زیر است؛
- کاهش مدت زمان علائم
- کاهش شدت درد و التهاب
- جلوگیری از گسترش ویروس و عفونت بیشتر
- کمک به کاهش احتمال عودهای مکرر
قرص آسیکلوویر برای آبله مرغان
بیماری آبله مرغان در بزرگسالان کمتر دیده شده و این بیماری بیشتر در کودکان شایع است. علائم این بیماری شامل تب، بثورات پوستی و خارش است. در برخی از افراد، به خصوص بزرگسالان و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف، آبله مرغان میتواند عوارض جدی به همراه داشته باشد. آسیکلوویر یک داروی ضدویروسی است که برای کاهش شدت بیماری، تسکین علائم و تسریع بهبود در بیماران مبتلا به آبله مرغان استفاده میشود.
بیشتر بدانید: آمپول آمپی سیلین چیست؟ نحوه تزریق و عوارض
آسیکلوویر برای تبخال تناسلی
تبخال تناسلی یک بیماری پوستی دردناک است که باعث تاولهای دردناک، خارش و زخم در ناحیه تناسلی و اطراف آن میشود. قرص آسیکلوویر (Acyclovir) یکی از داروهای اصلی برای درمان و مدیریت این بیماری است. این بیماری به دو علت ایجاد میشود؛
- ویروس هرپس سیمپلکس نوع 2 (HSV-2): عامل اصلی تبخال تناسلی
- ویروس هرپس سیمپلکس نوع 1 (HSV-1): این عامل بیشتر برای تبخال دهانی است. با این حال، در صورت تماس یا رابطه دهانی سبب تبخال تناسلی میشود.
نحوه مصرف قرص Acyclovir برای تبخال تناسلی شامل موارد زیر است؛
وضعیت بیماری | دوز مصرفی | مدت زمان مصرف |
عفونت اولیه (اولین ابتلا) | 200 میلی گرم، 5 بار در روز (هر 4 ساعت یکبار) | 10 روز |
عود (حملات مجدد) | 200 میلی گرم، 5 بار در روز یا 400 میلی گرم 3 بار در روز | 5 روز |
پیشگیری از عود مکرر | 400 میلی گرم، 2 بار در روز | چند ماه تا یک سال |
بیماران دارای نقص ایمنی | 800 میلی گرم، 2 تا 3 بار در روز | طبق نظر پزشک |
قرص آسیکلوویر برای تبخال چشمی
تبخال چشمی یک عفونت ویروسی است که توسط ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) ایجاد میشود و بخشهایی از چشم از جمله قرنیه را مورد حمله قرار میدهد. تبخال چشمی میتواند منجر به علائم ناخوشایندی از جمله قرمزی، درد، تاری دید، حساسیت به نور و گاهی زخمهای قرنیه شود. درمان سریع برای جلوگیری از عوارض جدی از جمله نابینایی، ضروری است.
نحوه مصرف قرص آسیکلوویر
قبل از مصرف آسیکلوویر، اطلاعات دارویی موجود در بسته بندی یا نسخه پزشک را بررسی کنید. در ادامه با نحوه مصرف قرص آسیکلوویر آشنا خواهید شد؛
- توجه داشته باشید که دوز مصرفی که در ادامه بیان میشود، تنها نحوه مصرف عمومی پیشنهادی براساس اطلاعات دارویی قرص است. برای دریافت بهترین نسخه و درمان به پزشک مراجعه کنید.
- دوز مصرفی برای تبخال دهانی 200 میلی گرم 5 بار در روز (هر 4 ساعت یکبار به جز هنگام خواب) در مدت زمان 5 روز است.
- دوز مصرفی در جهت آبله مرغان 800 میلی گرم 4 بار در روز در مدت زمان 5 روز و برای تبخال چشمی 400 میلی گرم 5 بار در روز است کهمدت زمان مصرف باید توسط پزشک مشخص شود.
- دوز و مدت زمان مصرف برای کودکان ممکن است بسته به نوع بیماری و وزن کودک متفاوت باشد. برای درمان آبله مرغان و تبخال، پزشک ممکن است دوز مناسب را برای کودک تجویز کند.
- برای بهترین نتیجه، مصرف آسیکلوویر باید در اولین علائم (خارش، سوزش یا تاول) آغاز شود. دوز مصرفی شما باید در فواصل مشخص مصرف شود تا بهترین نتیجه را داشته باشد.
- قرص را به صورت کامل همراه با یک لیوان آب مصرف کرده و از جویدن آن خودداری کنید. بیماران با مشکلات کلیوی باید دارورا همراه با آب زیاد مصرف کنند.
بهترین زمان مصرف قرص آسیکلوویر
بهترین زمان مصرف قرص آسیکلوویر بستگی به نوع بیماری و دستور پزشک دارد. به طور کلی، برای دستیابی به بهترین نتیجه، مصرف این دارو باید به طور منظم و مطابق با توصیههای پزشک صورت گیرد.
بیشتر بدانید: قطره سیپلکس چیست؟ طریقه مصرف و عوارض
اشکال دارویی آسیکلوویر
- آسیکلوویر 200
- آسیکلوویر 400
- آسیکلوویر 500
- آسیکلوویر 800
- آسیکلوویر 1000
قرص آسیکلوویر ۴۰۰ برای چیست؟
آسیکلوویر 400 یکی از اشکال پرمصرف این دارو است که در دوزهای مختلفی برای کنترل آبله مرغان، تبخال تناسلی، تبخال چشمی، تبخال دهانی و… تجویز میشود.
قرص آسیکلوویر 400 هر چند ساعت مصرف میشود؟
قرص آسیکلوویر 400 میلیگرم برای درمان عفونتهای ویروسی مختلف به صورت 5 بار در روز (هر 4 ساعت) مصرف میشود. البته این دوز بسته به نوع بیماری و توصیه پزشک ممکن است متفاوت باشد. مصرف دارو باید به شکل منظم و در فواصل زمانی منظم (هر 4 ساعت) باشد تا بیشترین اثر را داشته باشد.
عوارض قرص آسیکلوویر
ناراحتی معده، استفراغ، اسهال، سرگیجه، خستگی، تحریک، درد به خصوص در مفاصل، ریزش مو، تغییرات در بینایی و… برخی از عوارض جانبی داروی آسیکلوویر (Aciclovir) میباشد. در ادامه به برخی از عوارض قرص آسیکلوویر خواهیم پرداخت؛
- ناراحتی معده
- استفراغ
- اسهال
- سرگیجه
- خستگی
- تحریک
- درد به خصوص در مفاصل
- ریزش مو
- تغییرات در بینایی
موارد احتیاط و منع مصرف
قبل از مصرف داروی آسیکلوویر، اگر به آن یا سایر ترکیبات موجود در دارو حساسیت دارید، از مصرف خودداری کنید. برخی از موارد احتیاط این دارو شامل موارد زیر است؛
- اگر به آسیکلوویر، والاسیکلوویر (والترکس) یا هر داروی دیگر، پروتئین شیر یا هر یک از مواد تشکیل دهنده داروهای آسیکلوویر حساسیت دارید، به پزشک و داروساز خود اطلاع دهید.
- اگر از آسیکلوویر برای درمان تبخال تناسلی استفاده میکنید، باید بدانید که تبخال تناسلی میتواند از طریق تماس جنسی منتقل شود، حتی اگر تاول یا علائم دیگر نداشته باشید. با پزشک خود در مورد راههای جلوگیری از گسترش تبخال تناسلی و اینکه آیا شریک زندگی شما باید تحت درمان قرار گیرند، صحبت کنید.
- افراد با مشکلات کلیوی باید با احتیاط از آسیکلوویر استفاده کنند، زیرا این دارو از طریق کلیهها دفع میشود و ممکن است باعث اختلالات کلیوی شود.
- در افراد مسن، به ویژه کسانی که دچار مشکلات کلیوی یا سایر بیماریهای مزمن هستند، دوز دارو باید با احتیاط تجویز شود.
- در صورت مصرف بلند مدت یا مصرف برای پیشگیری از عفونتهای هرپس، باید تحت نظر پزشک باشید تا از بروز مشکلاتی مانند مقاومت ویروسی یا عوارض جانبی دیگر جلوگیری شود.
مصرف قرص آسیکلوویر در بارداری
قرص آسکلوویر (Aciclovir) در گروه B از نظر خطر در دوران بارداری قرار دارد. در مطالعات حیوانی این دارو هیچ شواهدی مبنی بر خطرات استفاده از آن بر روی جنین یا مادر مشاهده نشده است. همچنین مطالعات انسانی خاصی در این زمینه در دسترس نیست. آسیکلوویر از قرصها یا مایعات به مقدار بسیار کم وارد شیر مادر میشود و بعید است که عوارض جانبی خاصی در کودک شما ایجاد کند. در دوران شیردهی نیز میتوانید از کرم یا پماد چشمی این دارو استفاده کنید.
بیشتر بدانید: شربت زیتروماکس چیست؟ نحوه مصرف و عوارض
شربت آسیکلوویر برای کودکان
شربت آسیکلوویر یکی از فرمهای دارویی آسیکلوویر است که به طور خاص برای درمان عفونتهای ویروسی در کودکان استفاده میشود. این دارو برای درمان عفونتهای ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) و ویروس واریسلا زوستر (VZV) تجویز میشود و ممکن است در شرایط خاص برای کودکان دچار نقص ایمنی یا سیستم ایمنی ضعیف نیز استفاده شود.
آمپول آسیکلوویر برای چیست؟
آمپول آسیکلوویر یک فرم تزریقی از داروی آسیکلوویر است که برای درمان عفونتهای ویروسی شدید یا در مواقعی که مصرف خوراکی دارو ممکن نباشد، استفاده میشود.
تداخل دارویی قرص آسیکلوویر
قرص آسیکلوویر میتواند با برخی داروها تداخل داشته باشد و ممکن است باعث تغییرات در اثر درمان یا افزایش خطر عوارض جانبی شود. برخی از تداخلات دارویی آسیکلوویر شامل موارد زیر است؛
- تداخل خطرناک: کلادریبین، فوسکارنت، واکسن آبله مرغان، واکسن زونا (زنده یا ضعیف شده)
- کاهش اثرات داروها توسط آسیکلوویر: کلادریبین، تالیموژن لاهرپارپوک، واکسن آبله مرغان، واکسن زونا (زنده یا ضعیف شده)
شرایط نگهداری قرص آسیکلوویر
داروی آسیکلوویر باید در دمای اتاق و به دور از نور نگهداری شود. توجه داشته باشید که اشکال داروییمختلف از جمله قرص، شربت، شیاف، کرم، محلول و… باید دور از دسترس کودکان و حیوانات نگهداری شود.
کلام آخر
این مقاله به بررسی درمان تبخال با قرص آسیکلوویر، از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز پرداخت. این دارو با مهار تکثیر ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) نه تنها به تسریع در بهبود زخمها کمک میکند بلکه احتمال عود مجدد بیماری را کاهش میدهد. مصرف صحیح و منظم قرص آسیکلوویر میتواند به بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به تبخال کمک کند و علائم ناخوشایند این بیماری را کاهش دهد. همچنین، به بیماران توصیه میشود که از عوارض جانبی احتمالی و تداخلات دارویی آگاه باشند.
source