به گزارش خبرگزاری ایمنا، تغذیه نوزاد با شیر مادر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و تأثیرات مثبت فراوانی بر سلامت نوزاد و مادر دارد، شیر مادر حاوی تمام مواد مغذی و ایمنی‌سازهای مورد نیاز نوزاد برای رشد و تکامل مناسب است و این مواد مغذی شامل پروتئین‌ها، چربی‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی می‌شود که تمام آنها به تقویت سیستم ایمنی بدن نوزاد کمک می‌کنند.

یکی از مهم‌ترین مزایای تغذیه با شیر مادر، تقویت سیستم ایمنی نوزاد است، شیر مادر دارای آنتی‌بادی‌های طبیعی است که به مقابله با عفونت‌ها و بیماری‌ها کمک می‌کند و این آنتی‌بادی‌ها می‌توانند نوزاد را در مقابل بیماری‌های رایج مانند سرماخوردگی، آنفلوانزا و عفونت‌های گوش محافظت کنند.

تغذیه با شیر مادر نه تنها برای نوزاد، بلکه برای مادر نیز مزایای زیادی دارد، این نوع تغذیه می‌تواند به کاهش خطر ابتلاء به بیماری‌های مزمنی مانند سرطان سینه کمک کند، همچنین فرایند شیردهی به مادر کمک می‌کند تا سریع‌تر وزن پس از زایمان را کاهش دهد و به وضعیت جسمی قبل از بارداری بازگردد.

شیر مادر به طور طبیعی هضم می‌شود و باعث کاهش مشکلات گوارشی در نوزاد می‌شود، نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، کمتر دچار مشکلاتی مانند کولیک، یبوست و اسهال می‌شوند و این مزیت می‌تواند به آرامش و راحتی بیشتر نوزاد و والدین منجر شود.

رشد و تکامل نوزاد در گرو تغذیه با شیر مادر

ارتباط میان طی شدن روند رشد نوزاد و تغذیه با شیر مادر

مطهر حیدری، دکترای تغذیه بالینی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه در ساعات ابتدایی تولد نوزاد باید تغذیه او با شیر مادر انجام شود، اظهار کرد: شیردهی به نوزاد نباید بر اساس زمان‌بندی مشخصی باشد و در واقع میل شیرخوار نشان دهنده زمان نیاز مصرف شیر است.

وی افزود: به طور معمول، یک شیرخوار هر هشت تا ۱۲ ساعت در شبانه روز نیاز به مصرف شیر دارد و در صورتی که شیردهی به نوزاد به صورت کامل انجام شود، روند رشد نوزاد نیز به خوبی طی می‌شود، ممکن است در روزهای نخست تولد فرزند، حجم شیر مادر اندک باشد، اما مقدار کم از شیر مادر نیز می‌تواند تمام نیازهای تغذیه‌ای نوزاد را تأمین کند.

دکترای تغذیه بالینی با بیان اینکه شیر مادر حاوی تمام مواد مغذی مورد نیاز نوزاد است، تصریح کرد: در شش ماه نخست تولد، نوزاد تنها به شیر مادر نیاز دارد و طی این مدت، نیازی به تغذیه نوزاد با آب شکر یا حتی آب وجود ندارد و در شش ماه نخست تولد، نوزاد باید به صورت انحصاری با شیر مادر تغذیه شود.

لزوم تغذیه انحصاری نوزاد تا ۶ ماهگی با شیر مادر

حیدری با تاکید بر اینکه تغذیه نوزادانی که مادر آنها توان و امکان شیردهی دارد باید در شش ماه نخست تولد تنها با شیر مادر باشد، ادامه داد: نوزاد در این مدت نیازمند هیچ‌گونه مایعاتی نیست و هیچ غذایی در شش ماه نخست تولد نباید به کودک داده شود.

وی با اشاره به اینکه ممکن است بر اساس شرایط رشد نوزاد یا میزان شیر مادر، از چهار ماهگی مصرف غذای تکمیلی برای نوزاد آغاز شود، گفت: به طور معمول، شیرخوار در هر نوبت حدود ۳۰ دقیقه از شیر مادر تغذیه می‌کند و ممکن است این مدت زمان، در بعضی وعده‌ها کوتاه‌تر باشد.

دکترای تغذیه بالینی با بیان اینکه در صورتی که میزان شیر دریافتی نوزاد در یک وعده شیردهی کمتر از میزان مورد نیاز او باشد، نوزاد می‌تواند در وعده بعدی نیاز خود را جبران کند، اضافه کرد: عامل اصلی برای تولید شیر مادر، افزایش تعداد دفعات تغذیه با شیر مادر است و مادران با داشتن تغذیه و شرایط روحی مناسب، می‌توانند روند مناسبی را در تغذیه کودک با شیر مادر طی کنند.

رشد و تکامل نوزاد در گرو تغذیه با شیر مادر

به گزارش ایمنا، تغذیه با شیر مادر باعث ایجاد پیوند عاطفی قوی‌تر بین مادر و نوزاد می‌شود، تماس پوستی مادر و نوزاد باعث افزایش احساس امنیت و عشق بین مادر و نوزاد می‌شود و این ارتباط عاطفی می‌تواند به رشد و تکامل روانی نوزاد کمک کند.

تغذیه نوزاد با شیر مادر می‌تواند به بهبود هوش و توانمندی‌های شناختی نوزاد نیز کمک کند، تحقیقات نشان داده است که نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، در تست‌های هوشی بهتر عمل می‌کنند و احتمال بروز مشکلات تحصیلی در آنها کمتر است و این تأثیرات می‌تواند به موفقیت‌های آینده نوزاد در زندگی کمک کند.

شیر مادر همواره مفید و از نظر بهداشتی، تضمین شده است و نیازی به تهیه و آماده‌سازی ندارد و این مزیت باعث می‌شود که با تغذیه نوزاد از شیر مادر، نیازهای غذایی نوزاد به بهترین شکل تأمین شود.

source