به گزارش خبرگزاری ایمنا، کافئین یک داروی محرک است که فعالیت سیستم عصبی مرکزی را افزایش می‌دهد، قهوه و چای منابع طبیعی کافئین هستند و کافئین را می‌توان به محصولات دیگر مانند نوشابه‌های گازدار و نوشیدنی‌های انرژی‌زا افزود.

قرص‌های کافئین ممکن است حاوی اشکال طبیعی یا صناعی کافئین باشند و میزان کافئین موجود در این قرص‌ها بسته به برند متفاوت است، اغلب حاوی ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلی گرم کافئین در هر قرص هستند و سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) تخمین می‌زند که سطح کافئین در یک فنجان (۸ اونس) چای ۳۰ تا ۵۰، یک فنجان قهوه ۸۰ تا ۱۰۰ و یک فنجان نوشیدنی انرژی‌ زا ۴۰ تا ۲۵۰ میلی گرم است و بیشتر افراد می‌توانند ۴۰۰ میلی گرم کافئین در روز بدون آنکه عوارض جانبی منفی را تجربه کنند، مصرف کنند.

فواید قرص کافئین

کافئین ممکن است فواید زیادی داشته باشد، اما با توجه به اینکه در بیشتر تحقیقات، اثرات کافئین موجود در قهوه مورد بررسی قرار داده شده است که علاوه بر کافئین شامل ترکیبات دیگری از جمله آنتی‌اکسیدان‌ها نیز است، تفکیک فواید کافئین از سایر ترکیبات موجود در قهوه، مانند آنتی‌اکسیدان‌ها، دشوار است.

بهبود تمرکز و حافظه: مصرف قرص‌های کافئین حین کار یا مطالعه می‌تواند تمرکز و هوشیاری را بهبود بخشد، مطالعه‌ای اثرات قرص‌های حاوی ۲۰۰ میلی گرم کافئین بر حافظه را در ۱۶۰ بزرگسال بررسی کرد، محققان دریافتند کسانی که در طول یادگیری قرص‌های کافئین مصرف می‌کردند در مقایسه با دارونما، ۲۴ ساعت بعد در تست‌های حافظه بهتر عمل کردند.

بهبود عملکرد ورزشی: کافئین می‌تواند عملکرد ورزشی افراد را بهبود بخشد، مزایای کافئین شامل هماهنگی و تمرکز بهتر، احساس درد و خستگی کمتر و بهبود استقامت در تمرینات با شدت بالا است، یک مطالعه مروری نشان داد که مصرف کافئین می‌تواند عملکرد ورزشی را با تأثیر بر قدرت و استقامت عضلانی، بهبود بخشد، با این حال، مصرف کافئین قبل از مسابقات ورزشی ممنوع است.

تسکین میگرن و سردرد: کافئین ممکن است سردردهای میگرنی و تنشی را کاهش دهد، چراکه درک فرد از درد را کاهش می‌دهد، با این حال طبق نظر بنیاد میگرن آمریکا، افراد برای درمان سردرد باید کافئین را به دو روز در هفته محدود کنند، به نظر می‌رسد که مصرف کافئین سه بار یا بیشتر در هفته می‌تواند دفعات میگرن را افزایش دهد، همچنین پیشنهاد می‌شود کسانی که سردردهای مکرر دارند از مصرف کافئین اجتناب کنند.

کاهش علائم پارکینسون: طبق یک مطالعه کافئین موجود در قهوه ممکن است به کنترل حرکت در افراد مبتلا به بیماری پارکینسون کمک کند.

عوارض و خطرات کافئین

افرادی که زیاد کافئین مصرف می‌کنند یا به آن حساسیت دارند ممکن است عوارضی مانند اضطراب و عصبی بودن، اسهال، سرگیجه، احساس ناراحتی، ضربان قلب بالا، سردرد، سوزش سردل، فشار خون بالا، حالت تهوع، لرزش، اختلالات خواب و تشنگی را تجربه کنند.

در صورت مصرف منظم کافئین، وابستگی به آن نیز گزارش شده است، حتی مصرف یک فنجان در روز ممکن است منجر به وابستگی شود، اگر به طور ناگهانی از کافئین اجتناب شود، وابستگی می‌تواند منجر به علائم ترک مصرف شود.

با این حال همه افرادی که روزانه کافئین مصرف می‌کنند علائم وابستگی یا ترک مصرف را تجربه نمی‌کنند، بعضی تحقیقات نشان می‌دهد که عوامل ژنتیکی در حساسیت فرد به کافئین نقش دارند، طبق یک مطالعه، مصرف زیاد کافئین در دوران نوجوانی می‌تواند باعث تغییرات دائمی در مغز شود که ممکن است باعث افزایش اضطراب در بزرگسالی شود.

روش مصرف کافئین

قرص‌های کافئین حاوی ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلی گرم کافئین در هر وعده هستند، مصرف روزانه ۴۰۰ میلی گرم از کافئین اغلب منجر به بروز عوارض جانبی نمی‌شود، مقدار کافئین موجود در هر قرص بسته به برند متفاوت است، بنابراین افراد همیشه باید طبق دستورالعمل‌های درج شده در بسته بندی محصول عمل و از مصرف مقادیر بیش‌تر از دوز توصیه شده خودداری کنند.

هنگام محاسبه میزان کافئین مصرفی روزانه، مواد غذایی حاوی کافئین مانند شکلات، قهوه، نوشیدنی‌های انرژی‌زا، شکلات داغ، چای سیاه و چای سبز نیز باید در نظر گرفته شوند، همچنین بعضی داروها و مکمل‌ها نیز ممکن است حاوی کافئین باشند.

بهترین زمان مصرف قرص کافئین

کافئین بهتر است صبح‌ها مصرف شود، مصرف کافئین در عصر می‌تواند خواب شب را تحت تأثیر قرار دهد، ممکن است چهار تا شش ساعت طول بکشد تا بدن نیمی از کافئینی را که دریافت می‌کند متابولیزه کند، در صورت بروز عوارض جانبی از جمله ضربان قلب بالا، اضطراب یا بی‌قراری مصرف کافئین را متوقف کنید.

source