آلودگی هوا و پوست

پوست بزرگ‌ترین عضو بدن انسان و اولین خط محافظتی در برابر عوامل استرس‌زای محیطی مانند آلاینده‌های هوا است و تا حدی می‌تواند با آن‌ها مبارزه کند؛ اما قرار گرفتن مکرر و طولانی مدت در معرض مواد شیمیایی، می‌تواند طیفی از عوارض جانبی را ایجاد کند.

متأسفانه پوست ما به طور مداوم توسط آلاینده‌های مختلف مورد آسیب قرار می‌گیرد. رایج‌ترین آلاینده‌ها شامل ترکیبات آلی فرار (VOCs)، هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای (PAHs)، اکسیدها، ازون (O3)، ذرات معلق (PM2.5 و PM10) و دود سیگار است.

بیماری‌های پوستی ناشی از آلودگی هوا

دامنه اثرات و آسیب‌های آلودگی هوا بر روی پوست بسیار گسترده است. این آسیب‌ها شامل کم آبی و دهیدراته شدن، اختلال در میکروبیوم پوست، آسیب به سد پوست، پیری زودرس و حتی سرطان پوست است. همچنین آلودگی هوا اغلب می‌تواند باعث بدتر شدن وضعیت‌های مختلف پوست مانند آکنه، درماتیت تماسی، اگزما و پسوریازیس شود.

آلودگی هوا و جوش صورت

پوست هر فردی میکروبیوم مخصوص خود را دارد که از باکتری‌ها، قارچ‌ها و ویروس‌ها تشکیل شده است. وجود این میکروارگانیسم‌ها ضروری است و به مبارزه با عوامل مضر کمک کرده و سیستم ایمنی بدن را از خطرات احتمالی آگاه می‌کند.

آلودگی هوا

این میکروبیوم باید همیشه در تعادل باقی بماند تا سلامت پوست را تضمین کند. اگر تغییراتی مثلا در اثر آلودگی هوا در تعداد و تنوع آن ایجاد شود، می‌تواند باعث رشد بیش از حد باکتری‌های مضر و بروز جوش و آکنه شود.

ذرات دود نیز می‌توانند روی پوست باقی بمانند و باکتری‌ها را در داخل منافذ پوست به دام بیندازند و منافذ را به محیطی عالی برای ایجاد آکنه تبدیل کنند. اختلال در میکروبیوم می‌تواند به سد پوست نیز آسیب وارد کرده و خروج آلرژن‌ها را مختل کند.

بیشتر بخوانید: برای منافذ باز پوست چی خوبه؟

مبارزه با آلودگی هوا

چگونه از اثرات آلودگی هوا بر روی پوست خود جلوگیری کنیم؟

علی‌رغم وجود آلاینده‌ها در همه جا، چندین راهکار می‌تواند به حداقل رساندن تأثیر آن‌ها بر سلامت پوست کمک کند. یکی از موثرترین راه‌ها، کاهش آلودگی و بهبود کلی کیفیت هوا با استفاده از دستگاه تصفیه هوا است. اقدامات فوری‌تر شامل ماندن در خانه در زمان بالا بودن میزان آلودگی هوا و حفظ یک روتین مراقبت از پوست است. تمیز کردن کامل پوست با پاک کننده‌های ملایم و در عین حال موثر می‌تواند آلودگی، چربی و آلاینده‌های انباشته شده را از بین ببرد. علاوه بر این، استفاده از محصولات حاوی آنتی اکسیدان‌ها مانند ویتامین‌های C، E و B3 می‌تواند حضور رادیکال‌های آزاد مضر و اثرات آلودگی را بر روی پوست کاهش دهد.

سخن پایانی

عوامل محیطی عمیقا بر سلامت پوست تأثیر می‌گذارند و آلاینده‌ها می‌توانند جوش و آکنه را با تحریک التهاب، افزایش استرس اکسیداتیو و ایجاد اختلال در عملکرد سد پوستی تشدید کنند. آلودگی هوا که شامل ذرات معلق، فلزات سنگین و سایر مواد مضر است، سلامت و زیبایی پوست را تهدید می‌کند. مطالعات نشان داده‌اند که آلاینده‌های موجود در هوا می‌توانند به سطح پوست نفوذ کنند و منجر به مسدود شدن منافذ و افزایش تولید سبوم شوند که عوامل کلیدی در ایجاد آکنه هستند. روتین مراقبت از پوست مناسب برای مناطق بسیار آلوده به کنترل این وضعیت کمک می‌کند.

source