عوارض قرص اورژانسی
همانطور که اشاره شد جایگزین خرید کاندوم در پیشگیری از بارداری استفاده از قرص اورژانسی است. این راه جایگزین، ایمنترین روشی نیست که میتوانید برای پیشگیری از بارداری از آن استفاده کنید، زیرا قرص اورژانسی میتواند روی بدن خانمها تاثیر بگذارد و باعث بروز برخی عوارضها شود.
عوارض قرص اورژانسی عبارتند از:
- حالت تهوع
- اختلال در سیکل پریود
- حساسیت سینه
- درد شکم
- سرگیجه
- لکه بینی
- تشدید سندرم پیش از قاعدگی
- تغییر در بینایی
- خونریزی بین دورههای قاعدگی
در ادامه به بررسی هر کدام از این عوارض قرص ضد بارداری اورژانسی میپردازیم.
حالت تهوع
در بیشتر مواقع فرد 2 ساعت پس از مصرف این قرص دچار تهوع میشود. البته اگر قبل از 2 ساعت تهوع داشته و استفراغ کنید باید قرص را دوباره مصرف کنید. اگر تهوع ادامهدار شد حتما به پزشک مراجعه کنید.
اختلال در سیکل پریود
در بیشتر مواقع زمانی که قرص اورژانسی مصرف میکنید حداقل 7 روز سیکل ماهیانه پریودتان به تاخیر خواهد افتاد. همچنین خونریزی در آن دوره بسته به شرایط جسمی فرد ممکن است شدید و یا خیلی کم باشد.
حساسیت سینه
سنگینی و درد سینهها هم می تواند یکی از عوارض رسیدن هورمون به بدن باشد. بهطورکلی قرصهای ضدبارداری ممکن است باعث بزرگی یا التهاب پستان شوند. البته این مشکل بهطورمعمول چند هفته پس از شروع مصرف قرص برطرف میشود.
درد شکم
یکی دیگر از بدترین عوارض قرص اورژانسی درد شکم است که به دلیل تغییرات تخمک در زیر شکم در محل رحم ممکن است درد خفیف و یا حتی شدیدی را تجربه کنید.
سرگیجه
احتمال سردرد و سرگیجه به دلیل دریافت هورمون در برخی از افراد وجود دارد.
لکه بینی
برخی از خانمها پس از مصرف قرص اورژانسی خونریزی خفیفی را تجربه میکنند. این خونریزی سه روز پس از مصرف قرص قطع میشود.
تشدید سندروم پیش از قاعدگی
با اختلال در سیکل قاعدگی احتمالا شما سندروم پیش از قاعدگی شدیدتری را تجربه خواهید کرد. برای مثال ممکن است سنگینی سینه و احساس ملال بیشتری را تجربه کنید.
به منظور درمان سندرم پیش از قاعدگی و منظم شدن پریود، برای خرید قرص تنظیم قاعدگی کلیک کنید.
بیشتر بدانید: بهترین جایگزین قرص اورژانسی
تغییر در بینایی
در صورت مصرف مکرر قرص اورژانسی، ممکن است پس از مدتی با تاری دید روبرو شوید. این موضوع به دلیل ضخیم شدن قرنیه چشم به دلیل مصرف هورمون زیاد است.
3 تا 5 روز پس از مصرف قرص اورژانسی اگر همچنان حس کردید که معدهدرد دارید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
عوارض قرص اورژانسی بر رحم
قرص اورژانسی یکی از داروهایی است که تاثیر مستقیمی بر روی رحم می تواند بگذارد و به همین دلیل ممکن است عوارضی برای این بخش از بدن بانوان داشته باشد. مصرف قرص اورژانسی میتواند باعث اختلال در چرخه قاعدگی و خونریزیهای نامنظم شود. قرص اورژانسی بر روی ضخامت دیواره های رحم که به آن آندومتر نیز می گویند، تاثیر می گذارد و می تواند باعث نازک شدن آن شود. نازک شدن دیواره رحم می تواند منجر به ناباروری شود.
علاوه بر این، استفاده مکرر از قرصهای اورژانسی میتواند خطر ابتلا به مشکلات رحمی مانند آندومتریوز، کیستهای تخمدانی و التهاب دیواره رحم را افزایش دهد. تأثیرات طولانیمدت این قرص بر روی رحم نیز شامل برهم خوردن تعادل هورمونی و کاهش سلامت عمومی رحم است. مصرف این قرص برای جلوگیری از بارداری در افرادی که دچار سرطان رحم هستند ممنوع است.
عوارض قرص اورژانسی تا چند روز ادامه دارد؟
عوارض قرص اورژانسی ممکن است تا چند روز ادامه داشته باشد. بیشترین عوارض در روزهای اول پس از مصرف قرص اورژانسی رخ میدهند و اغلب ظرف 48 تا 72 ساعت بعد از مصرف کاهش مییابند. با این حال، برخی از عوارض مانند تغییرات دوره قاعدگی ممکن است تا چند هفته پس از مصرف قرص اورژانسی همچنان ادامه داشته باشند. به هر حال اگر عوارض شدیدی پس از مصرف قرص اورژانسی تجربه کردید، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید.
عوارض قرص اورژانسی بر پریود
استفاده از قرص اورژانسی ممکن است روی دوره قاعدگی شما تاثیر داشته باشد. برخی از عوارض قرص اورژانسی که ممکن است بر دوره قاعدگی شما اثرگذار باشند، عبارتند از:
- تغییر در تاریخ شروع دوره قاعدگی
- تغییر در مدت زمان دوره قاعدگی
- خونریزی بین دورههای قاعدگی
- خونریزی بیشتر یا کمتر از حجم معمول
این تغییرات معمولا در یک چرخه قاعدگی بهبود مییابند و تاثیر دائمی بر دوره قاعدگی شما ندارند. با این حال، اگر عوارض شدیدی داشته باشید، مانند خونریزی شدید و طولانی مدت، یا خونریزی قاعدگی شما به شدت غلیظ یا دردناک باشد، بهتر است به پزشک خود مراجعه نمایید. با خرید محصولات جنسی مثل کاندوم از بارداریهای ناخواسته جلوگیری کنید تا مجبور به استفاده از قرص اورژانسی نشوید.
بیشتر بدانید: چند روز تاخیر در پریود نشانه بارداری است؟
آیا نازایی از عوارض قرص اورژانسی است؟
خیر؛ نازایی از جمله عوارض قرص اورژانسی به حساب نمیآید و این باور را باید از خود دور کنید. مصرف این قرص ممکن است باعث تغییر در دوره قاعدگی شود اما ناباروری را به دنبال نخواهد داشت. بهتر است همینجا تعریفی دقیق از ناباروری داشته باشیم: اگر 1 سال به طور منظم بدون استفاده از هیچ نوع روش جلوگیری از بارداری، برای باردار شدن اقدام کنید و هیچ نتیجهای نبینید، در این مورد است که برای بررسیهای بیشتر باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
چه زمانی دچار عوارض قرص اورژانسی میشویم؟
شاید در حالت طبیعی عوارض قرص اورژانسی در افراد بسیار خفیف باشد اما در مواردی نشانههایی که در بخش بدترین عوارض قرص اورژانسی بیان شد، ظاهر میشود که البته به افراد توصیه میشود نکاتی را نیز در مورد مصرف این قرص رعایت کنند. مثلا زمانی که این قرص به دفعات زیاد مصرف میشود یا اینکه با معده خالی مصرف شود، میتواند منجر به عوارض یاد شده شود. مصرف زیاد قرص اورژانسی به هیچ عنوان پیشنهاد نمیشود. برای جلوگیری از بارداری باید به فکر راهکارهای دیگری باشید.
بدترین عوارض قرص اورژانسی با تداخل دارویی
همانطور که میدانید هر دارویی ممکن است با توجه به ترکیباتش با داروهای دیگر و یا حتی با گیاهان دارویی دیگر تداخل داشته باشد و فرد را دچار مشکل کند. قرص اورژانسی نیز با برخی از داروها تداخل دارد که این داروها میتوانند اثر قرص اورژانسی را کم کنند. همچنین ممکن است این داروها عوارض قرص اورژانسی را افزایش دهند. خوب است قبل از مصرف قرص اورژانسی راهنمای دارو را مطالعه کنید تا از تداخل دارویی آن مطمئن شوید. بهطورکلی داروهای ضد اضطراب ازایندست داروها به شمار میروند. برخی از داروها که اثربخشی قرص اورژانسی را کم میکنند عبارتند از:
- داروهای مورداستفاده برای درمان تشنج مانند باربیتوراتها، کاربامازپین، فنیتوین، پریمیدون
- داروهای HIV مانند نورویپارین و نلفینوویر
- ریفامایسینها مثل ریفامپین و ریفابوتین که برای انواع متفاوت عفونت تجویز میشوند.
- مدافینیل که برای بهبود هوشیاری در بیماران مبتلا به خواب آلودگی بیشازحد مرتبط با نارکولپسی و اختلالات خواب ناشی از آپنه خواب تجویز میشود.
چگونه عوارض قرص اورژانسی را از بین ببریم؟
عوارض قرص اورژانسی معمولا به طور خودکار و در چند روز پس از مصرف قرص بهبود مییابند. با این حال، برخی از راههایی که میتوانید برای کاهش عوارض استفاده کنید عبارتند از:
- مصرف آنتی هیستامین: مصرف داروهای آنتی هیستامین مانند ستیرین، لوراتادین و سیتیریزین میتواند علائم تهوع و استفراغ را بهبود بخشد.
- مصرف آب: مصرف آب و دیگر نوشیدنیهای مفید میتواند احساس تهوع و استفراغ را کاهش دهد.
- استراحت و خواب کافی: استراحت و خواب کافی میتواند در بهبود عوارضی مانند خستگی و سردرد موثر باشد.
- مصرف غذاهای سبک و غذاهای آرام بخش: مصرف غذاهای سبک مانند سبزیجات میتواند به کاهش عوارض گوارشی ناشی از قرص اورژانسی کمک کند.
- مصرف داروهای مسکن و ضد درد: مصرف داروهای مسکن مانند ژلوفن و ایبوپروفن میتواند در کاهش درد موثر باشد. (مثلا اگر سردرد دارید.)
در صورتی که عوارض قرص اورژانسی شدید بود، حتما با پزشک تماس بگیرید.
نحوه عملکرد و اثرگذاری قرص اورژانسی در بدن
انواع قرص اورژانسی با جلوگیری از اتصال اسپرم به تخمک عملکرد خود را انجام میدهند. وقتی اسپرم به تخمک میپیوندد به آن لقاح میگویند و در واقع قرصهای ضد بارداری از وقوع لقاح پیشگیری به عمل میآورند. هورمونهای موجود در این قرص به طور ایمن تخمکگذاری را متوقف میکنند. عدم تخمکگذاری به این معنا است که تخمکی برای بارور شدن توسط اسپرم در بدن وجود ندارد. هورمونهای موجود در قرص اورژانسی همچنین مخاط دهانه رحم را غلیظ میکنند تا اسپرم مسدود شده و قادر به رفتن به سمت تخمک نباشد.
آیا مصرف مداوم قرص اورژانسی باعث عوارض جانبی جدی میشود؟
مصرف مکرر قرص اورژانسی به طور کلی توصیه نمیشود و باید فقط در موارد اضطراری و جلوگیری از بارداری غیرمنتظره استفاده شود. استفاده مداوم از قرص اورژانسی میتواند باعث اختلالات هورمونی شود و به عوارض جانبی جدی مانند تغییرات در الگوی قاعدگی، خونریزی رحمی، درد شدید در ناحیه شکمی و لگنی و اختلالات در عملکرد کبد و کلیه شود.
همچنین مصرف مکرر قرص اورژانسی میتواند باعث کاهش اثربخشی این دارو و افزایش احتمال شکست آن در جلوگیری از بارداری شود. به همین دلیل بهتر است در صورت نیاز به جلوگیری از بارداری، از روشهای باروری دیگری مانند استفاده از کاندوم یا روشهای هورمونی مانند قرص ضد بارداری استفاده کنید.
سخن پایانی
در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز به بررسی عوارض قرص اورژانسی به صورت کامل پرداختیم. همانطور که مشاهده کردید استفاده از قرص اورژانسی برای جلوگیری از بارداری یکی از روشهای خطرناک و با عوارض زیاد است؛ بنابراین بهتر است قبل از شروع رابطه جنسی خود با استفاده از وسایل پیشگیری مانند کاندوم احتمال بارداری را کم کرده و نیاز به قرص اورژانسی را از بین ببرید. با این حال در شرایطی که مجبور به استفاده از قرص اورژانسی بودید بهتر است آن را ایمن مصرف کنید تا از عوارض آن جلوگیری کنید.
source