به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل؛ در ابتدای این نشست؛جعفری مدیر عامل جامعه خیرین مدرسه ساز کشور با اشاره به هدف برگزاری این نشست(فراهم کردن امکانات در مدارس عادی برای دانش آموزان معلول که می توانند در این مدارس تحصیل کنند و یا به عبارتی مناسب سازی مدارس برای افراد دارای معلولیت)از امضای تفاهم نامه همکاری مشترک جامعه خیرین مدرسه ساز با سازمان آموزش و پرورش استثنایی در راستای این هدف خبر داد.
همچنین بانوان خیر حاضر در نشست با ارائه نظرات و تجارب خود،درخواست های خود را از سازمان بهزیستی عنوان کردند.
تلفیق اجتماعی اولین راهبرد سازمان بهزیستی است
دکتر جواد حسینی معاون وزیر و رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به سابقه آموزش و پرورش در کشور ما گفت:بیش از صد سال نیست که رسما نظام تعلیم و تربیت وارد کشور شده است و در سالهای نه چندان دور به صورت خصوصی و ویژه طبقه اشراف جامعه بوده است.
وی افزود: در دوره هایی از تاریخ کشور ما؛ آموزش و پرورش به شکل فراگیر و با حاکمیت دولت و بهره مندی همه افراد از آموزش، منابع آموزشی، آموزگار و معلم یکسان، فضای آموزشی مشابه و… اداره شده است و در حال حاضر نیز آموزش و پرورش در کشور ما به این شکل نیست و طبقات مختلف جامعه از آموزش های متفاوتی برخوردار شده اند که باعث نابرابری فرصت های آموزشی و به تبع آن بی بهره شدن از عدالت اجتماعی و افزایش فاصله طبقاتی در جامعه می شود.
حسینی گفت:این انتقاد بزرگ به نظام های آموزش رواست و هر که در این مسیر برابر سازی فرصت های آموزشی قدم بردارد؛ دست اندرکار، کار بزرگ تحرک اجتماعی و قالب آمدن بر فقر است و نظام آموزش و پرورش استثنایی مصداق عدالت آموزشی در جامعه است.
وی تلفیق اجتماعی را از مهمترین تلاقی های راهبردی بهزیستی با آموزش و پرورش استثنایی دانست و گفت:تلفیق اجتماعی باید از مدارس آغاز شود و هر دانش آموزی که بتواند در مدارس عادی درست بخواند، بهتر است به مدارس خاص نرود مگر به ضرورت؛ که در گذشته این امر به شکل کاملا برعکس اجرایی شده است. البته خوشبختانه روند ساخت مدارس فراگیر که از سال ۷۴ آغاز شده است تا به حال ۹۲ درصد رشد داشته است.
وی افزود: مدارس فراگیر به عنوان مدارس پذیرا شناخته شده اند که هنوز این نام واقعی نیست و زمانی که قرار است یک مدرسه مناسب سازی شود؛ فضای مدرسه محتوای آموزشی، خانواده ها، دانش آموزان عادی و استثنایی، نحوه مدیریت مدرسه فراگیر و… باید همه با هم مناسب سازی شود که این کار انجام نمی شود.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به مناسب سازی ۶۴ مدرسه در کشوربه عنوان الگو و نمونه ای برای جامعه تلفیق شده، گفت: ۳۲ مدرسه اوتیسم و ۳۲ مدرسه پذیرا در کشور مناسب سازی شد تا به جامعه بگوییم منظور از مدرسه مناسب سازی شده چیست. و مجمع خیرین مدرسه ساز به همت شما بزرگواران در ۱۴ استان، مدرسه برای فرزندان اوتیسم در کشور ساخت.
اعلام آمادگی بهزیستی برای مناسب سازی ویژه مدارس
حسینی اعلام آمادگی کرد تا در هر منطقه؛ ۳ مدرسه را به صورت ویژه مناسب سازی کندو افزود:طرح مرکز- مدرسه نیز فعالیت دیگری است که می توانیم انجام دهیم و لازم است تا در نزدیکی هر مدرسه ای اعم از استثنایی خاص یا پذیرا،مرکز توانبخشی داشته باشیم که اولویت اول این مراکز؛ارائه خدمات توانبخشی به دانش آموزان این مدارس باشد.
وی افزود:در حوزه های جدید ظرفیتی به نام مسئولیت اجتماعی در دستگاه ها داریم که که بهزیستی در سال گذشته توانسته است ۱۹۰ میلیارد تومان از حوزه مسئولیت اجتماعی کمک بگیرد و این در حالی است که حتی ۱ خیریه یا تشکل غیردولتی نداریم که بر موضوع csr(مسئولیت اجتماعی) متمرکز باشد و توسعه موضوعی تشکل ها،پتانسیل ها و بخش عمومی را شناسایی کند و برانگیزاند و معجزه خلق اعتبار بدون نیاز به پول را شکل دهد،که در این زمینه نیز آمادگی اعطای مجوز به متقاضیان تأسیس مراکز را داریم.
کرامت بخشی ، تقویت عزت نفس و فرهنگ سازی برای پذیرش افراد دارای معلولیت نیاز امروز جامعه ماست
محمد جواد حسینی رییس مرکز مشارکتهای مردمی و توسعه ظرفیت های اجتماعی و فرهنگی نیز در این نشست با اشاره به نیازهای امروز جامعه برای پذیرش و قبول افراد دارای معلولیت در کنار افراد عادی،گفت:کرامت بخشی و تقویت عزت نفس نیاز به فرهنگ سازی هایی دارد که در حوزه دانش آموزی و نوجوانی می تواند جلوه گری بیشتری داشته باشد.همچنین نقاط تقاطع بهزیستی و خیرین مدرسه ساز و آموزش و پرورش استثنایی؛ مبحث مناسب سازی است که بهزیستی نیز در جایگاه مطالبه گری نسبت به این امور قرار دارد.
اجرای دو طرح ویژه به منظور استعداد یابی و توسعه مهارتی برای جامعه هدف
دکتر آرزو ذکایی فر معاون توانمند سازی مرکز توانمندسازی و کارآفرینی سازمان بهزیستی نیز در این نشست به فعالیت خوب جامعه خیرین مدرسه ساز در قالب باشگاه دانش آموزان در تهران اشاره کرد و گفت:این باشگاه به دنبال گسترش فرهنگ کارخیرف و مشارکت اجتماعی و یاریگری و همچنین به جریان انداختن سرمایه اجتماعی عظیمی است که راکد مانده است.
وی همچنین به بسته خدمتی استعداد یابی و توسعه مهارتی برای جامعه هدف اشاره کرد و گفت: این طرح برای گروه سنی ۱۳ تا ۱۸ سال در بین افراد دارای معلولیت،افراد با نیازهای ویژه،فرزندان شبه خانواده و فرزندان زنان سرپرست خانوار با ۲ هدف شناسایی استعدادها و هدایت گری در مسیر درست انتخاب رشته تحصیلی مطابق با ظرفیت ها و توانمندی ها در ۸ استان کشور به صورت پایلوت آغاز شده است.
همچنین فاز دوم این طرح برای گروه سنی ۱۸ تا ۴۵ سال در حوزه اشتغال و کارآفرینی نیز از سال آینده آغاز می شود.