انسولین و افزایش وزن

هنگامی‌ که فردی انسولین را به عنوان درمان دیابت مصرف می‌کند، ممکن است دچار اضافه وزن شود. دلیل این عارضه این است که بدن فرد دوباره شروع به جذب گلوکز می‌کند و هر مقدار اضافی آن را به چربی تبدیل می‌کند.

اگر دیابت به خوبی مدیریت نشود و سطح گلوکز خون خیلی بالا باشد، این افزایش وزن می‌تواند رخ دهد. سلول‌ها ممکن است بیشتر از نیاز خود گلوکز دریافت کنند و گلوکز اضافی را به صورت چربی ذخیره کنند.

علاوه بر این، وقتی افراد برای دیابت انسولین مصرف می‌کنند، ممکن است نگران افت ناگهانی قند خون (هیپوگلیسمی) باشند و برای جلوگیری از این اتفاق، بیشتر غذا بخورند. در نتیجه، ممکن است وزن اضافه کنند.

جلوگیری از افزایش وزن هنگام مصرف انسولین

خوردن غذاهای سالم و فعالیت بدنی بیشتر می‌تواند به کاهش اضافه وزن کمک کند. نکات زیر می‌تواند به شما در کاهش وزن کمک کند:

کالری شماری

مصرف کالری کمتر به جلوگیری از افزایش وزن کمک می‌کند. برای هر وعده غذایی، ترکیب مناسبی از کربوهیدرات، میوه‌ها و سبزیجات، پروتئین‌ها و چربی‌ها را انتخاب کنید. به طور کلی، وعده‌های غذایی توصیه شده باید شامل نیمی سبزیجات غیر نشاسته‌ای، یک چهارم پروتئین و یک چهارم نشاسته (مانند برنج یا یک سبزی نشاسته‌ای مانند ذرت یا نخود) باشد. اندازه وعده‌های خود را کوچک کنید. به جای نوشیدنی‌های پرکالری، آب بنوشید. با متخصص تغذیه در مورد برنامه ریزی وعده‌های غذایی مشورت کنید.

هیچ یک از وعده‌های غذایی را حذف نکنید. هنگامی ‌که یک وعده غذایی را حذف می‌کنید، به احتمال زیاد در وعده غذایی بعدی غذایی ناسالم انتخاب می‌کنید چون بیش از حد گرسنه هستید. حذف وعده‌های غذایی همچنین می‌تواند باعث افت قند خون شود.

کالری شماری

غذاهای با کیفیت بالا و فرآوری نشده حاوی قند و چربی کمتری هستند. این غذاها احساس سیری را افزایش می‌دهند و به جلوگیری از پرخوری کمک می‌کند. سعی کنید در برنامه غذایی خود، غلات کامل، پروتئین، سبزیجات، میوه‌ها، ماست و چربی‌های سالم مانند آووکادو، آجیل و روغن‌های گیاهی را بگنجانید. همچنین از کربوهیدرات‌های تصفیه شده، غذاهای بسته بندی شده یا فرآوری شده، قندهای افزوده و چربی‌های ترانس دوری کنید.

فعالیت بدنی

فعالیت بدنی باعث سوزاندن کالری بیشتر می‌شود. برای اکثر بزرگسالان، حداقل 150 دقیقه در هفته (یا 30 دقیقه، پنج روز در هفته) فعالیت هوازی با شدت متوسط​​ به همراه تمرینات قدرتی حداقل دو بار در هفته توصیه می‌شود. فعالیت‌های هوازی می‌تواند شامل پیاده روی، دوچرخه سواری، ایروبیک یا رقصیدن باشد.

ورزش به بدن کمک می‌کند تا به طور موثرتری از انسولین استفاده کند. بسته به میزان تمرین، ممکن است لازم باشد دوز انسولین خود را کاهش دهید یا یک میان وعده بخورید. ممکن است قند خون شما حتی چند ساعت پس از ورزش کاهش پیدا کند.

مصرف منظم انسولین

هیچ وقت برای جلوگیری از افزایش وزن، دوز انسولین خود را کاهش ندهید. اگرچه اگر انسولین را کمتر از مقدار تجویز شده مصرف کنید، ممکن است وزنتان کاهش پیدا کند، اما این کار خطرات جدی در پی دارد. بدون انسولین کافی، سطح قند خون بالا می‌رود و به همین ترتیب خطر ابتلا به عوارض دیابت مانند کتواسیدوز دیابتی افزایش می‌یابد.

سخن پایانی

انسولین هورمونی است که چندین نقش اساسی را در بدن ایفا می‌کند. این هورمون به تنظیم سطح قند خون، ذخیره چربی و تجزیه چربی و پروتئین کمک می‌کند. وجود انسولین بیش از حد در بدن، به دلیل مقاومت به انسولین یا درمان ناکارآمد دیابت، می‌تواند منجر به افزایش وزن شود. ورزش منظم و داشتن یک رژیم غذایی متمرکز بر غذاهای فرآوری نشده مانند میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل می‌تواند در جلوگیری از افزایش وزن هنگام مصرف انسولین موثر باشد.

source