بیماری پوکی استخوان، یک بیماری متابولیک استخوان است که با افزایش سن رخ میدهد و بهطور حتم در دوران سالمندی بروز میکند. پیش از آنکه پوکی استخوان اتفاق بیفتد، استخوانها قسمتی از استقامت و استحکام خود را از دست میدهند و با شکستگی ناشی از پوکی استخوان، یک بیماری خاموش، مواجه میشوند. به طور معمول، با پوکی استخوان پس از سالیان سال با افزایش سن و پس از یائسگی مواجه میشویم. اما مرض پوکی استخوان، یکی از انواع پوکی استخوان است که گاهی ناشی از مصرف برخی داروهای خاص مانند داروهای کورتوندار یا بعضی از بیماریها مانند انواع سرطان، روماتوئیدآرتریت و بیماریهای جانبی است. اما هنگامی که با بیماری پوکی استخوان روبرو میشویم، منظور بهطور کلی بیماری پوکی استخوان ناشی از افزایش سن است.
در واقع، توده معدنی استخوانها با افزایش سن کاهش مییابد و با از دستدادن بافت استخوانی به شدت به علت تغییراتی که در بدن رخ میدهد، به زوال دچار میشود. پس از دوران یائسگی، با پوکی استخوان مواجه میشویم.
بیماری پوکی استخوان یکی از شایعترین بیماریهای دوران سالمندی است. پوکی استخوان در یائسگی زنان شایعتر است. استخوان زنان نازکتر، ظریفتر و باریکتر از استخوان مردان است. ظرافت استخوان زنان، شکستگی استخوان را در آنها سریعتری در میآورد. افراد بالای ۵۰ سال دچار شکستگی هستند. بنابراین، پنج شایعترین دلیل افزایش률 پوکی استخوان در این سن است.
اپیدمیولوژی نشان میدهد که شیوع پوکی استخوان در زنان بیش از ۵۰ سال و مردان بیش از ۷۰ سال است. یک مطالعه Epdemiology متوقف خانگی که از سال ۸۸ تا ۹۳ وجود دارد نشان میدهد که از هر ۳ زن بالای ۵۰ سال و از هر ۵ مرد بالای ۵۰ سال، یک نفر دچار شکستگی ناشی از پوکی استخوان هستند. بنابراین، تصور میکنیم که بیش از نیمی از جمعیت کشور یعنی یک نفر از هر دو نفر به پوکی استخوان یا کمبود ماده معدنی استخوان دچار باشند.
پوکی استخوان دردناک نیست، اما علائم بیثمر دارد. پوکی استخوان، امروزه یک بیماری از نوع غیرواگیر است. برخی از عواملی مانند ژنتیک و شکل و رنگ پوست نمیتوانند با تغذیه و ورزش کم شده درستی علمی عملی شود. اما برخی از عواملی مانند مصرف مناسب کلسیم و ویتامین D و وفاداری به فعالیتهای ورزشی میتواند به درمان پوکی استخوان کمک کند.