فصل پاییز بهITOR شکل گرفت و تغییرات دمایی در این فصل باعث می شود که بسیاری از افراد به بیماری های ویروسی مبتلا شوند. به گزارش خبرگزاری خبرداغ، سرماخوردگی و آنفلوانزا از جمله بیماری های رایج پاییز هستند که با اثر گذاشتن بر زندگی افراد می تواند چند روز مورد هیچ توجهی قرار نگیرد.

علائم و نشانه های این بیماری ها شامل بدن درد، تب، سرفه، بینی آبریز و… است که در صورت ظهور باید حساسانه و سریع عمل کرده و اقدام به درمان کنید. در طب ایرانی نیز توصیه هایی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری ها و همچنین روش های درمان در زمان بیماری ارائه شده است که می تواند میزان تبعات این بیماری ها را کاهش دهد. نوشیدن برخی از دم نوش ها و پرهیز از مصرف برخی از مواد غذایی از جمله توصیه های طب سنتی به بیماران این فصل است.

مهشید چایچی، سرپرست معاونت توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل، با اشاره به افزایش ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوانزا در فصل های سرد سال، اعلام کرد که شرط پیشگیری و درمان، اصلاح سبک زندگی متناسب با مزاج فرد و تقویت سیستم دفاعی بدن است. وی افزود که اگر فردی دچار کم خونی و ضعف بدنی است، حتما باید از غذاهای مقوی مولد خون مانند آبگوشت، تخم مرغ عسلی، کباب چنجه، شیره انگور، آب سیب، آب هویج، حریره بادام و شیر بادام، رب سیب و به نخوداب، آب عسل با آب لیمو و یا مغزیجات استفاده کند تا طبیعت و قوای عمومی بدن تقویت شود و همچنین از مصرف غذاهای دیرهضم، شور، تند، پرادویه و فست فودها خودداری کند.

تنظیم ساعات غذاخوردن و پرهیز از پرخوری و سریع غذاخوردن از آداب مهم تغذیه هستند که در تقویت طبیعت مدیره بدن و پیشگیری از بیماری های مهمی دارند. چایچی با اشاره به این که دفع ادرار، مدفوع و یا تعریق، راه های دفع مواد زائد در بدن هستند و بهم خوردن تعادل در هر کدام فرد را مستعد ابتلا به بیماری می کند، اعلام کرد که مبتلایان به یبوست نسبت به سایرین بیشتر مستعد ابتلا به سرماخوردگی، آنفلوانزا و بیماری های عفونی هستند و حتما باید با اصلاح تغذیه و پیاده روی منظم این مشکل برطرف شود.

مصرف میوه های ملین مانند گلابی، انجیر و سوپ سبزیجات همراه با روغن بادام خوراکی یا روغن زیتون و شربت خاکشیر با آب گرم به درمان یبوست کمک می کند. همچنین اگر فردی دچار استرس یا بی خوابی است، باید اصلاح شود، چراکه به هم خوردن تعادل خواب و بیداری می تواند دستگاه ایمنی بدن را ضعیف کند و فرد را مستعد ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوانزا کند. ورزش ملایم و پیاده روی در فصل پاییز بین صبح تا ظهر حدود ده تا دوازده ساعت که هوا متعادل تر است، به تقویت دستگاه ایمنی بدن کمک می کند.

سرپرست معاونت توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل با اشاره به نتایج مطالعات و مقالات راجع به عسل که حاکی از خواص ضد باکتریایی، ضد قارچی و ضد ویروسی آن است، اعلام کرد که مصرف شربت عسل با آب لیمو به همراه آب گرم در صبح ناشتا مقوی دستگاه ایمنی بدن است و اگر فردی دچار سرماخوردگی یا آنفلوانزا شده باشد، به بهبودی علائم بیماری کمک می کند.

چایچی با تأکید بر اینکه گیاهان دارویی نباید خودسرانه مصرف شوند، تصریح کرد که به عنوان مثال، آویشن به تنهایی برای درمان سرماخوردگی با هر علائمی مناسب نیست و ممکن است در مواردی باعث تشدید بیماری شود. همچنین افرادی که دارای مزاج گرم هستند، باید در خوردن گیاهان با طبع گرم احتیاط کنند، خصوصا در روزهای اول و زمانی که دچار تب هستند.

وی ادامه داد که سرفه ها اگر خشک باشند، چرب کردن بینی با روغن بنفشه، مصرف دمنوش ختمی پنیرک، عناب، نشاسته، فرنی، حریره بادام در کنار مواد لعاب دار مانند تخم شربتی، تخم بالنگو، تخم بارهنگ، به دانه، به بهبود این سرفه ها کمک می کند و اگر سرفه ها خلط دار باشند، استفاده از آویشن یا شربت هایی با ترکیبات رازیانه، آویشن و بابونه، چرب کردن بینی با روغن سیاه دانه، ماساژ قفسه سینه، ماساژ و بادکش پشت ریه ها و استفاده از حمام و بخور گرم به بهبود سرفه ها کمک می کند.

چایچی با اشاره به اینکه گاهی دستگاه گوارش نیز طی سرماخوردگی درگیر می شود، گفت که استفاده از دمنوش نعناع یا عرق زنیان به بهبود علائم گوارشی مانند اسهال و دل پیچه کمک می کند. وی با تأکید بر اینکه زنان باردار باید بیش از دیگران در مصرف گیاهان دارویی احتیاط کنند، افزود که گیاهانی مانند، آویشن، گل گاوزبان ختمی و پنیرک برای زنان باردار در سه ماه اول بارداری بهتر است مصرف نشود و توصیه ما استراحت کافی در زمان بیماری، شست و شوی حلق و بینی با آب و نمک ولرم رقیق، حداقل سه بار در روز، استفاده از بخور آب گرم، مصرف سوپ جو با سبزیجات، خوردن آب سیب و لیموشیرین و در صورت نیاز چرب کردن گلو و قفسه سینه با روغن بابونه است.