ویتامین E برای حفظ سلامت پوست و چشمها و تقویت دفاع طبیعی بدن در برابر بیماریها و عفونتها ضروری است. خوشبختانه این ویتامین را میتوان در انواع غذاها یافت اما ممکن است با وجود مصرف مواد غذایی حاوی این ویتامین، هنوز کمبود آن در بدن وجود داشته باشد.
ویتامین E از انواع ویتامینهای محلول در چربی محسوب میشود و روند جذب ویتامینهای محلول در چربی مشابه جذب چربیهاست و بر این اساس، عوامل موثر در جذب چربیها در جذب ویتامینهای محلول در چربی نیز موثر خواهند بود.
این ویتامین خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و اثر شیمیایی مخربی که به بافتهای بدن لطمه میزند را از بین میبرد. همچنین در لایه چربی دیواره سلول و داخل سلول قرار میگیرد و از تخریب دیواره سلول نیز پیشگیری میکند. ویتامین E نامی برای گروهی از مولکولهاست که اثراتی شبیه آلفا توکوفرول دارند.
ویتامینهای محلول در چربی از طریق ادرار دفع نمیشوند و در بدن و به ویژه در کبد انباشته میشوند. به همین دلیل اختلالات حاصل از کمبود آنها دیر ظاهر میشود. این ویتامین از تخریب سایر ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامینهای D، A، K و اسیدهای چرب غیر اشباع امگا ۳ جلوگیری میکند.
سistem ایمنی بدن برای فعالیت و تولید گلبولهای سفید خود نیازمند مقدار زیادی ویتامین E است. ویتامین E خطر پیشرفت بیماری آلزایمر را کاهش میدهد و رادیکالهای آزاد را که احتمالا میتوانند به سلولهای مغز آسیب برسانند را نیز مهار میکند.
کمبود این ویتامین باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان و مشکلات قلبی و عروقی و اختلالات تولید مثلی میشود. ذخیره این ویتامین در بدن برای مدت ۱۰ تا ۱۵ سال کافی است اما بعد از این مدت اختلالات بینایی، ضعف عضلات، عدم پاسخگویی به محرکهای محیطی و عدم توانایی در حفظ تعادل و زخمهای سریع پوستی بروز میکند.
بر اساس اطلاعات علمی منتشرشده، مصرف روزانه چهار میلیگرم از این ویتامین برای مردان و سه میلیگرم برای زنان توصیه شده است. کمبود ویتامین E میتواند بسیار ناخوشایند باشد و علائم کمبود ویتامین E شامل موارد زیر است:
•پوست خشک
•اگزما
•مشکلات بینایی
•ضعف سیستم ایمنی
•از دست دادن حس در بازوها و پاها
•از دست دادن حرکت بدن و کنترل
•خستگی
غذاهای حاوی ویتامین E شامل غذاهای زیر است:
روغنهای گیاهی، مانند روغن جوانه گندم، روغن بادام زمینی و روغن زیتون
•آجیل، دانهها
•بیشتر سبزیجات، از جمله اسفناج، برگ چغندر، فلفل قرمز و آووکادو
•غلات کامل
•شیر
مصرف بیش از اندازه ویتامین E با چه خطراتی همراه است؟ شواهد کافی برای دانستن اینکه مصرف روزانه دوزهای بالای مکملهای ویتامین E چه اثراتی میتواند به همراه داشته باشد، وجود ندارد. شما باید بتوانید مقدار ویتامین E مورد نیاز خود را با رژیم غذایی متنوع و متعادل دریافت کنید.
ویتامین E و بیماریهای قلبی و عروقی بیماریهای قلبی و عروقی از شایعترین مشکلات مرتبط با سلامتی هستند. درمانهای طولانیمدت بیماریهای قلبی و عروقی منابع مالی زیادی را برای کشورها ایجاد میکند. به همین دلیل پیشگیری از گسترش بیماریهای قلبی و عروقی در نهایت باعث کاهش فشار بر اقتصاد کشورها خواهد شد.
آلفا توکوفرول، شایعترین شکل از ویتامین E در بافتهای انسانی است. افزایش استرس اکسیداتیو واسطه مهم آسیب اندوتلیال در آسیبشناسی فشارخون در ارتباط با افزایش تولید پروتئین اکسیدان مانند سوپراکسیداسیون هیدروژن پراکسید، کاهش سنتز اکسید نیتریک و کاهش قابلیت بیولوژیک آنتی اکسیدانهاست.