به گزارش سلامت نیوز، دکتر محمد بهشتیان روانشناس و روان درمانگر درباره تعیین حد و مرز در روابط عاطفی توضیح می دهد: وقتی پای عشق وسط می آید، افراد فکر می کنند باید شریک شان را بی چون و چرا دوست داشته باشند و برایش هر کاری بکنند. البته که عشق بی قید و شرط عشق سالمی نیست. چرا که در این شرایط فرد هر چه شریکش بخواهد بی چون و چرا انجام می دهد .

تعیین حد و مرز در روابط عاطفی شاید در وهله اول منطقی به نظر نرسد، اما برای حفظ رابطه سالم ضروری است، حد و مرزها خطوطی نامرئی هستند که از احساسات، افکار، و جسم شما محافظت می کنند.

در این مقاله با انواع حد و مرزها در رابطه و استراتژی هایی برای تعیین حد و مرزهای برای رابطه آشنا می شوید.

انواع حد و مرز در رابطه

  • حد و مرزهای عاطفی: حد و مرزهای عاطفی مشخص می کند که هر کدام از طرفین می توانند افکار، احساسات، و ارزش های خودشان را داشته باشند بدون این که تحقیر شوند یا مورد تمسخر قرار بگیرند. ما اغلب گمان می کنیم مسئولیت احساسات وعواطف شریک مان با ماست، اما حد و مرزهای عاطفی مسئولیت های ما را مشخص می کند. در واقع حد و مرز های عاطفی کمک می کند تا مسئولیت احساسات خود تان را بپذیرید و بدانید مسئولیت عواطف شریک عاطفی تان برعهده شما نیست.
  • حد و مرزهای فکری : حد و مرزهای فکری مشخص می کند که هر کس می تواند عقاید و افکار خودش را داشته باشد. اگر بپذیریم که می توانیم با همدیگر مخالف باشیم اما احترام همدیگر را حفظ کنیم یا بپذیریم که هر کسی می تواند عقاید خودش را داشته باشد، حد و مرزهای فکری را رعایت کرده ایم.
  • حد و مرزهای فیزیکی: حد ومرزهای فیزیکی به شرکای عاطفی کمک می کند فضای شخصی خودشان را داشته باشند. می توانید درباره نوع رابطه تان خواسته ها و تمایلات تان را با هم در میان بگذارید. این حد و مرزها نیاز های فیزیکی مانند غذا، آب، استراحت و مسائل مربوط به سلامتی را هم شامل می شوند.
  • حد و مرزهای جنسی: حد ومرزهای جنسی مشخص می کند شما در خصوص تعاملات جنسی تان چه نیاز ها و چه محدودیت هایی دارید، چه مدت می خواهید در رابطه بمانید، چه نوع رابطه ای را دوست دارید و کجا و چه وقت احساس راحتی بیشتری دارید.
  • حد و مرزهای زمانی: تعیین حد ومرزهای زمانی در واقع به معنای احترام گذاشتن به وقت یکدیگر است. این حد و مرزها مشخص می کند شما و شریک تان چه مواقعی همدیگر را می بینید و چگونه با هم وقت می گذرانید. درواقع این حد و مرزها کمک می کند تا شما هیچ اجباری در رابطه احساس نکنید.
  • حد و مرزهای ارتباطی: تعیین حد ومرزهای ارتباطی برای مدیریت بهتر مشاجرات یا درگیری ها بسیار ضروری است. شما می توانید قوانینی را برای خودتان وضع کنید مثلا این که با نام های ناخوشایند یکدیگر را صدا نزنید، مشاجرات قبلی را پیش نکشید، وسط بگو مگوها بحث را رها نکنید.
  • حد و مرزهای مالی: حد ومرزهای مالی مشخص می کند چگونه می خواهید اموال تان را با شریک تان سهیم شوید.

مزایای حد و مرز تعیین کردن

مزایایی که در ادامه برمی شمریم نشان می دهد تا چه حد تعیین حد و مرزها ضروی است:

  • کمک می کند فردیت خود را حفظ کنید

این حد و مرزها کمک می کند شما و شریک عاطفی تان هویت، افکار و احساسات خودتان را داشته باشید. این استقلال قدرت بخش است وبه شما کمک می کند عزت نفس تان حفظ شود.

  • احترام متقابل را زیاد می کند

اگر به خودتان احترام بگذارید و روی پای خود بایستید و حد و مرزهای تان را مشخص کنید، اولین قدم را برای به دست آوردن احترام شریک تان و ساختن رابطه ای سالم برداشته اید. پژوهشی در سال ۲۰۲۰ نشان می دهد احترام متقابل در رابطه سالم عاملی حیاتی است.

  • مانع دغلکاری می شوند

اگر شرکا قادر نباشند مستقل عمل کنند یا خواسته ها و ترجیحات شان را بیان کنند، ممکن است طرفین از یکدیگر سوء استفاده کنند، به همدیگر دروغ بگویند و در نهایت از رابطه رضایتی نداشته باشند.

  • کمک می کنند انتظارات تان را روشن بیان کنید

این حدود به شما و شریک تان کمک می کند انتظارات و مسئولیت های تان را مشخص کنید. در واقع شما اعلام می کنید چه نقشی را دوست دارید بر عهده بگیرید و چه کارهایی را دوست ندارید انجام دهید.

  • صمیمیت را زیاد می کند

از همه مهم تر این که حد و مرز تعیین کردن به شما و شریک تان کمک می کند درباره نیازها و خواسته های تان با یکدیگر صحبت کنید و در نتیجه باهم راحت باشید وصمیمی تر شوید.

چگونه برای شریک عاطفی تان حد و مرز تعیین کنید

این ها استراتژی ها به شما کمک می کند:

  • حد ومرزهای خودتان را به خوبی درک کنید

مطمئن شوید که خودتان را به خوبی می شناسید و می توانید حد و مرزهای خودتان را به دیگران منتقل کنید. خوب است برای پیدا کردن حد و مرزهای تان شناخت بیشتری از خودتان پیدا کنید.

  • حد و مرز خود را به روشنی در میان بگذارید

گفت وگو نقشی حیاتی درتعیین حد و مرزها و رعایت آن ها از جانب طرفین دارد. در گفت وگو درباره حدود شخصی تان باید صادق و روراست باشید و شفاف و بی پرده صحبت کنید. هر چه گفت وگو دقیق تر باشد، بهتر می توانید حد و مرزها را مشخص کنید.

  • به حد و مرز شریک تان توجه کنید

گوش دادن هم به اندازه گفت وگو در تعیین حد و مرزها مهم است. به یکدیگر گوش بدهید و مطمئن شوید که حرف های همدیگر را درست متوجه شده اید. می توانید برای روشن شدن مسائل سؤال کنید.

  • یادبگیرید «نه» بگویید

نه گفتن به خصوص برای شرکای عاطفی کار سختی است. اگر انجام دادن کاری را دوست ندارید، باید یاد بگیرید چگونه « نه » بگویید.

  • به یاد داشته باشید که شما شایسته احترام هستید

این مهم است که شما رفتاری توأم با عشق، مهربانی، عطوفت و احترام داشته باشید، اما این هم خیلی مهم است که مطمئن شوید شریک عاطفی تان با شما همین گونه رفتار می کند.

  • اعلام کنید چه چیزی شما را ناراحت می کند

اگر شریک عاطفی تان کاری می کند یا چیزی می گوید که شما را ناراحت می کند، باید با اوصحبت کنید و بگویید که از خط قرمز شما عبور کرده است و از او بخواهید این کار را تکرار نکند.

گفتگوی مستقیم و صادقانه درباره نیازها، خواسته ها، و انتظارات باعث می شود شما باهم صمیمی تر شوید و در رابطه تان احساس راحتی بیشتری داشته باشید.

تعیین حد و مرزها بعضی وقت ها ممکن است دلهره آور باشد، اما لازم است پذیرای حد و مرزهای یکدیگر باشید و به آن ها احترام بگذارید.

اگر احساس می کنید نمی توانید حد و مرزهای تان را مشخص کنید و نمی توانید رابطه سالمی داشته باشید، بهتر است با مشاوره خانواده صحبت کنید تا به کمک او حد ومرزهای خود را بشناسید و درباره آن ها با شریک تان گفتگو کنید.

source