به گزارش خبرگزاری ایمنا، هر ساله در آستانه اربعین حسینی، شاهد سفر بسیاری از افراد به عتبات عالیات هستیم و توصیههای بهداشتی، غذایی و ایمنی بسیاری تحت عنوان توصیههای خودمراقبتی به زائران آموزش داده میشود یا به اطلاع آنها میرسد، گرمای هوا، مسیر طولانی پیادهروی، مواد غذایی و بیماری، از جمله چالشهایی است که افراد در این مسیر با آنها مواجه میشوند، اما با رعایت توصیههایی هر چند کوتاه، بهخوبی از آنها گذر خواهند کرد و سفری بیخطر برای خود و همراهان خود، رقم خواهند زد، زائرانی که میخواهند به زیارت اربعین بروند باید به نکات مهمی توجه داشته باشند؛ ابتدا افراد باید برای بیماریهای خود آماده باشند و پیش از سفر، تمهیدات لازم را در نظر بگیرند، مسئله دوم گرمازدگی است که خطر آن تمام افراد را تهدید میکند و کودکان، افراد مسن و بانوان باردار باید توجه ویژهای به این مسئله داشته باشند و از گرمازدگی پیشگیری کنند، بیماریهای گوارشی نیز بسیار مهم هستند و افراد با حفظ نظافت شخصی مانند شستن دست از آن پیشگیری کنند، پیش از هر سفری باید تمام بیماریهای خود را در نظر بگیریم و داروهای آن را بیش از نیاز با خود ببریم.
در خصوص پیشگیری از گرمازدگی، افراد باید در ساعات خنک حرکت و از مایعات استفاده کنند تا آب بدن آنها حفظ شود، افراد نباید در سفر اربعین مواد فاسدشدنی با خود به همراه داشته باشند و بهتر است در صورت به همراه داشتن کنسرو، آنها را بجوشانند و توصیه میشود افراد به همراه خود لیوان شخصی و قاشق و چنگال ببرند، اگر افراد دچار بیماری گوارشی یا گرمازدگی شدند باید در اسرع وقت به مراکز درمانی مراجعه کنند، در انتظار رسیدن به یک نقطه مشخص نمانند و درمان خود را به تعویق نیندازند.
بهمنظور پیشگیری از کمآبی بدن در فصل گرما و در پیادهروی اربعین حسینی، زائران آب و مایعات به اندازه کافی بنوشند و از نوشیدن مقادیر زیاد قهوه و چای بهویژه نوشابههای کافئیندار و نوشیدنیهای انرژیزا در طول مسیر راهپیمایی پرهیز کنند؛ چراکه مصرف این نوشیدنیها موجب کمآبی بدن میشود.
در طول مراسم اربعین تا حد امکان از خوردن غذاهای چرب و شور مانند انواع تنقلات شور، انواع کنسروها و انواع سوسیس و کالباس به دلیل تحریک سیستم ایمنی خودداری شود.
لزوم رعایت نکات تغذیهای در اربعین
محمدحسن انتظاری، متخصص تغذیه در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به اهمیت رعایت نکتههای تغذیهای در پیادهروی اربعین برای جلوگیری از گرمازدگی زائران اظهار کرد: مشکل گرما و هوای گرم در تمام کشورهای منطقه وجود دارد و هوای عراق هم در این روزها بسیار گرم و طاقتفرسا است، افرادی که در پیادهروی اربعین شرکت میکنند، باید تا حد ممکن در سایه حرکت کرده و از کلاههای نقابدار استفاده کنند و در کنار این موارد به رعایت نکات تغذیهای و مصرف بیشتر مایعات توجه کنند.
وی با بیان اینکه گرمازدگی به علت کمبود مایعات در بدن اتفاق میافتد، افزود: بدن انسان اگر نتواند گرمای محیط را دفع کند دچار گرمازدگی میشود، به علت اینکه در محیطهایی که دما بیش از دمای بدن است، شدت گرما باعث بروز این اتفاق میشود، به طور یقین کشور عراق هم در این روزها برخوردار از این نوع هوای گرم است و این اتفاق برای زائران رخ میدهد.
دکترای تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: تنها راه رهایی از گرمازدگی بدن است و شرط اولیه تعریق بدن این است که برخوردار از آب کافی باشد که بتواند یک یا دو لیتر آب را در این هوای گرم تعریق کند، بنابراین زائران اربعین باید در این روزهای گرم مایعات زیادی مصرف کنند، به نوعی که رنگ ادرار آنها روشن باشد و مصرف نوشابهها و چای پررنگ در این روزهای گرم وضعیت را برای زائران بدتر میکند و باید کمتر این نوع مایعات را بخورند.
وی با تاکید بر اینکه زائران بهتر است هنگام مصرف آب کمی آب میوه نیز به آن اضافه کنند، گفت: در این صورت مایعات و الکترولیتهای بدن تأمین میشود، اگر زائران این شرایط را در پیادهروی اربعین رعایت کنند و در ساعتهای اولیه صبح و نزدیک غروب بیشتر راهپیمایی کنند، احتمال گرمازدگی آنها کمتر خواهد بود.
انتظاری خاطرنشان کرد: در این سفر معنوی باید زائران بیشتر مواظب افراد سالمند و کودکان باشند، افرادی که بیماریهای خاص مانند فشار خون، قلبی و عروقی و دیابت دارند، به طور معمول حساستر هستند و در این سفر زودتر گرمازده میشوند، باید از آنها در این سفر مراقبت لازم را بکنند و در غذای آنها بیشتر از سالاد استفاده کنند و خوردن میوههای فراوان تا حد امکان را در اولویت قرار دهند و تا جایی که ممکن است از مواد گوشتی کمتر استفاده کنند.
دکترای تغذیه و رژیم درمانی عنوان کرد: مواد گوشتی هم آب بدن را دفع میکند و در این هوای گرم احتمال عفونی شدن و فاسد شدن این مواد گوشتی بیشتر است، بهتر است زائران بیشتر از ترکیبات گیاهی استفاده کنند و اگر قرار است که پروتئین بدن آنها تأمین شود بیشتر حبوبات بخورند تا آب مورد نیاز بدن آنها تأمین شده و آب کمتری از بدن آنها دفع شود.
وی در مورد مصرف غذاها از موکب.ها در این سفر معنوی به زائران اربعین توصیه کرد: اگر زائران از غذاهای موکب دکترای تغذیه و رژیم درمانیها استفاده میکنند یا خودشان غذا همراهشان بردهاند، بهتر است که از کنسروهای ماهی و گوشتی و حتی از گوشت تازه کمتر استفاده کنند تا احتمال عفونت و دفع آب بدن آنها کاهش پیدا کند و این آب اضافی بدن در مسیر تعریق قرار گیرد تا بتواند دمای اضافی بدن را دفع کند.
انتظاری با بیان اینکه والدین برای جلوگیری گرمازدگی کودکان در پیادهروی اربعین باید به تغذیه آنها توجه کنند، ادامه داد: مصرف گوشت برای تأمین آهن بدن است و در این سفر معنوی هیچکس دچار کمبود آهن نمیشود، برای کودکان در حال رشد هم الزامی وجود ندارد که در این سفر فراوردههای گوشتی مصرف کنند اما میوه، سبزیجات و سالادها را میتوانند به فراوانی مصرف کنند و استفاده آن با رعایت مسائل بهداشتی برای کودکان منع ندارد، افراد عادی و سالم در حد کم نمک به غذا اضافه کنند تا غدد عرق بدن بتوانند به راحتی در بدن کار کنند و برای کودکان این موارد را حتماً رعایت کنند.
زائران اربعین شربتهای مخلوط را بیشتر مصرف کنند
وی با اشاره به اینکه اگر سالمندان در این سفر دچار گرمازدگی شدند باید ابتدا راهپیمایی را به طور موقت متوقف کنند، اظهار کرد: باید همراه سالمندان، آنها را به مکانی که سایه است، ببرند و پاهای آنها را به سمت بالا بگیرند تا خون کافی به مغز آنها برسد و شروع به پایهشویه کردن آنها کنند تا دمای بدن فرد گرمازده پایین بیاید و اگر وضعیت آنها حاد بود به خصوص برای بیمار خاص، دیابتی و کسانی فشار خون دارند باید با مراکز بهداشتی در طول مسیر هماهنگ شوند تا اقدامات درمانی برای رفع گرمازدگی بدن آنها انجام شود.
دکترای تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: موکبها قصد کار معنوی دارند و احتمال دارد پذیرایی خوبی از زائران اربعین داشته باشند و در خاورمیانه مصرف گوشت را یکی از مهمترین نکات پذیرایی خوب میدانند و از نظر تغذیهای و در روزهای گرم سال مصرف زیاد گوشت توصیه نمیشود.
وی با تاکید بر اینکه اگر زائران در این سفر از مواد گوشتی استفاده میکنند، باید احتیاط لازم را رعایت کنند، گفت: باید زائران در حد خیلی کم این مواد گوشتی را بخورند و به استفاده فراوان مایعات توجه کنند، بیشتر خوردن غذاهایی که ترکیبات گیاهی دارند را در اولویت قرار دهند و غذاهای سرخ شده، پرگوشت و پرچرب را کمتر مصرف کنند و خوردن غذاهای نشاستهای مانند برنج، ماکارونی، حبوبات و سبزیجات در این سفر معنوی برای بدن بسیار مفید هستند، سبزیجات به دلیل آب دار بودن باعث میشود افراد کمتر دچار گرمازدگی شوند.
انتظاری در خصوص مصرف شربتها به زائران پیادهروی اربعین توصیه کرد: در این سفر باید زائران توجه کنند به هیچ عنوان شربتهایی که مبنای آن تنها شکر است را استفاده نکنند، در شربتها از خاکشیر و تخم شربتی استفاده کنند، بهتر است برای شیرین کردن شربتها به جای شکر از عسل استفاده کنند تا باعث تقویت بدن آنها شود، میتوانند شربت سکنجبین را با مقداری آبلیمو و تخم شربتی مخلوط کرده و بخورند تا کمتر دچار گرمازدگی شوند، این نوع شربت مخلوط علاوه بر جذب قند به تأمین آب بدن آنها هم کمک میکند.