به گزارش گروه علمی-فناوری خبرگزاری سلامت(طبنا)هشدارهای زیادی درباره افزایش شدید مصرف انرژی سیستمهای هوش مصنوعی وجود دارد، اما «بیل گیتس»، همبنیانگذار مایکروسافت میگوید که نباید نگران این مسئله باشیم. مدیرعامل سابق مایکروسافت معتقد است که هوش مصنوعی میتواند مصرف انرژی جهانی را کاهش دهد و شبکههای برق را کارآمدتر کند، این امر مصرف برق این فناوری را جبران خواهد کرد.
براساس گزارش فوربز، بیل گیتس اخیراً در سخنرانی خود در اجلاس شرکتش یعنی «Breakthrough Energy» از مردم خواست که در ابراز نگرانی پیرامون مصرف زیاد انرژی برای راهاندازی سیستمهای هوش مصنوعی، «زیادهروی نکنند». او میگوید: «مراکز داده [هوش مصنوعی] در شدیدترین حالت ۶ درصد به بار انرژی اضافه میکنند، اما احتمالاً این رقم تنها ۲ تا ۲.۵ درصد باشد. سؤال این است که آیا هوش مصنوعی صرفهجویی انرژی بیش از ۶ درصدی را تسریع میکند؟ و پاسخ این است: قطعاً.»
نظرات بیل گیتس درباره مصرف برق هوش مصنوعی
تخمین زده میشود که پردازش هر درخواست کاربر از طریق چتباتی مانند ChatGPT، تقریباً ۱۰ برابر بیشتر از جستجوی معمولی گوگل به برق نیاز داشته باشد. در نتیجه انتظار میرود انتشار کربن از مراکز داده هوش مصنوعی، بین سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۳۰ بیش از دو برابر شود.
البته آژانس بینالمللی انرژی (IEA) در آخرین ارزیابی خود اعلام کرد تنها چهار سال طول میکشد که میزان برق مصرفی هوش مصنوعی از ۴۶۰ تراوات ساعت (TWh) ثبتشده در سال ۲۰۲۲، دو برابر شود. این رقم (۱۰۰۰ تراوات ساعت) تقریباً معادل کل مصرف برق سالانه ژاپن با جمعیت ۱۲۵ میلیون نفر است.
مایکروسافت نیز اخیراً اعلام کرده که انتشار گازهای گلخانهای آن از سال ۲۰۲۰، تقریباً یکسوم افزایش یافته است که عمدتاً به دلیل ساخت مراکز دادهای است که برای درخواست فزاینده کاربران بهمنظور استفاده از هوش مصنوعی مورد نیاز است.
بااینحال بیل گیتس بر این باور است که غولهای فناوری مایل هستند که هزینههای بیشتری بپردازند تا انرژی پاک را توسعه دهند تا «بگویند که از انرژی سبز استفاده میکنند».
هرچند این میلیاردر معتقد است که هوش مصنوعی میتواند به بهینهکردن مصرف برق و کاهش انتشار گازهای گلخانهای کمک کند، اما او میگوید هدف جهانی برای سال ۲۰۵۰ بهمنظور رسیدن به انتشار کربن صفر محقق نخواهد شد. بیل گیتس احتمال میدهد ۱۰ یا ۱۵ سال پس از ۲۰۵۰، به کربن صفر جهانی خواهیم رسید.
source