به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، کلیه یک عضو حیاتی بدن است که مهمترین وظیفه آن دفع مواد زائد از بدن از طریق ادرار است. همچنین کلیهها نقش مهمی در تصفیه خون، تنظیم تعادل مایعات و الکترولیتها، کنترل فشار خون، تولید هورمونها و حفظ تعادل اسید و باز دارند. در صورتی که کلیهها به درستی عمل نکنند، قسمتهای مختلف بدن دچار مشکلاتی میشود که در ادامه به بررسی تعدادی از آنها میپردازیم:
تغییرات در الگوی ادرار
در صورتی که کلیهها نتوانند به درستی عمل کنند، فرد دچار تکرر ادرار میشود. ادرار کمتر از حد معمول یا مشکل در ادرار کردن نیز از جمله علائم عملکرد ضعیف کلیهها است. زمانی که کلیهها آسیب میبینند، توانایی خود برای فیلتر کردن مواد زائد را از دست میدهند که منجر به پدیدار شدن پروتئین و خون در ادرار میشود.
تورم قسمتهای مختلف بدن
عملکرد نادرست کلیهها باعث میشود فرآیند دفع مواد زائد بدن به درستی صورت نگیرد، در این صورت پاها، مچ پاها، دستها و به ویژه اطراف چشم دچار تورم میشود. ناتوانی کلیهها در تنظیم نمک و آب بدن باعث تجمع مایعات در بدن میشود، این تورم هنگام ایستادن یا در طول شب بیشتر میشود. تورم درمان نشده نیز باعث تجمع مایعات در ریه میشود که احتمال بروز مشکلات تنفسی را افزایش میدهد.
احساس خستگی یا ضعف شدید
کلیهها یک هورمون گلیکوپروتئینی به نام اریتروپویتین تولید میکند که تولید گلبولهای قرمز را تحریک میکند. گلبولهای قرمز اکسیژن را به سراسر بدن منتقل میکند، ضعیف شدن عملکرد کلیه منجر به کاهش تولید گلبولهای قرمز و همچنین کمخونی میشود. در این صورت فرد خستگی مداوم، ضعف عضلانی و کاهش سطح انرژی را تجربه میکند، حتی ممکن است این نوع خستگی به حدی برسد که انجام فعالیتهای روزمره دچار مشکل شود.
خارش پوست و گرفتگی عضلات
عملکرد نادرست کلیهها منجر به تجمع مواد زائد و مواد معدنی از جمله کلسیم و فسفر در جریان خون میشود. به همین دلیل پوست دچار خارش میشود، این اتفاق معمولاً شبها رخ میدهد. علاوه بر این، عملکرد ضعیف کلیهها باعث گرفتگی عضلات میشود، زیرا تجمع سموم و تغییر غلظت مواد معدنی در جریان خون باعث تحریک بافتهای پوست و سلولهای عضلانی میشود.
مشکلات تمرکز
ضعیف شدن عملکرد کلیهها باعث میشود سموم برای مدت طولانیتری در جریان خون باقی بماند که اثرات منفی بر عملکرد مغز دارد. این اتفاق میتواند باعث بروز مشکلاتی مانند فراموشی، احساس گیجی و مشکلات تمرکز یا توجه شود.