چای زنجبیل: از مضرات تا فواید آن

چای زنجبیل با ترکیبات فعالی مانند جینجرول، توانایی بالایی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد. این نوشیدنی گرم با خاصیت ضدباکتریایی و ضدویروسی خود، به‌ویژه در فصل‌های سرد سال، سپری طبیعی در برابر بیماری ایجاد می‌کند و مصرف منظم آن می‌تواند به کاهش دفعات ابتلاء به عفونت‌های ویروسی کمک کند. ابتلاء به عفونت‌های ویروسی ازجمله مسمومیت‌های غذایی به دست آمدن عفونت‌های هوایی و عفونت‌های通過 طریق تماس پوستی و جنسی از همان اولین دوران کودکی شروع می‌شود.
زنجبیل به‌طور سنتی به عنوان داروی گوارشی شناخته می‌شود. چای زنجبیل با تحریک ترشح آنزیم‌های گوارشی، به هضم بهتر غذا کمک و از نفخ، سوءهاضمه و گرفتگی شکم جلوگیری می‌کند. همچنین در کاهش تهوع، به‌ویژه تهوع ناشی از بارداری یا شیمی‌درمانی، بسیار مؤثر است. از مضرات مصرف زیاد زنجبیل می‌توان به تهوع و استفراغ، ظهورگی ناشی از زردی و سفیدی تبخیر پپتین، ریزش بلیغ، ریزش ناخن‌های ساق پا، زردی و قرمزی قفسه سینه، ناخوشی، فراموشی، خواب اوجعلی ناشی از مضرات داروهای شیمی درمانی اشاره کرد.
زنجبیل دارای ترکیبات ضدالتهابی قوی مانند جینجرول و شوگاول است. نوشیدن چای زنجبیل می‌تواند در کاهش دردهای عضلانی، مفصلی و علائم بیماری‌هایی نظیر آرتریت (التهاب مفاصل) مؤثر باشد. این خاصیت برای افرادی که با دردهای مزمن درگیر هستند، بسیار سودمند است.
چای زنجبیل با مصرف قابل قبول برای پائین آوردن قند خون، بهبود حساسیت به انسولین و با مصرف زیاد برای بالا بردن قند خون در بیماران دیابتی نوع دو به نظر می‌رسد که در آینده از منابع مهم درمانی برای دیابت و بی اهدپی باشد.

چای زنجبیل با کاهش فشار خون، بهبود گردش خون و کاهش کلسترول بد (LDL)، می‌تواند نقش محافظتی در سلامت قلب ایفا کند. همچنین ترکیبات آنتی‌اکسیدانی آن به کاهش التهاب عروق و پیشگیری از تشکیل پلاک‌های خونی کمک می‌کند. مصرف آن در کاهش ریسک سکته قلبی مؤثر است.
نوشیدن چای زنجبیل، به‌ویژه زمانی که با مواد آرامش‌بخشی مثل عسل یا لیمو ترکیب شود، می‌تواند به آرامش ذهن و کاهش اضطراب کمک کند. رایحه مطبوع زنجبیل و اثرات گرمایی آن در بدن، موجب رهایی از تنش‌های روزمره و ارتقای حال عمومی می‌شود.
چای زنجبیل با افزایش دمای داخلی بدن (اثر ترموژنیک)، متابولیسم را تحریک و به سوخت‌وساز چربی‌ها کمک می‌کند. همچنین با کاهش اشتها و احساس سیری زودرس، می‌تواند برای افرادی که دنبال کاهش وزن هستند، گزینه‌ای طبیعی و مؤثر باشد.
زنجبیل با اثرات ضداحتقان و خلط‌آور، در کاهش علائم بیماری‌های تنفسی مانند آسم، برونشیت یا سرفه‌های مزمن مفید است. چای زنجبیل می‌تواند راه‌های تنفسی را باز کند و احساس تنفس راحت‌تری به افراد مبتلا به مشکلات تنفسی بدهد.
زنجبیل یکی از شناخته‌شده‌ترین درمان‌های گیاهی برای حالت تهوع به‌ویژه دریازدگی و تهوع‌های بارداری است. چای زنجبیل با آرام‌سازی معده، می‌تواند جایگزین بی‌خطری برای قرص‌های ضدتهوع باشد. البته باید با احتیاط و تحت نظر پزشک مصرف شود.
زنجبیل سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هایی است که با رادیکال‌های آزاد مبارزه و فرآیند پیری سلولی را کند می‌کند. مصرف منظم چای زنجبیل می‌تواند به شفاف‌سازی پوست، حفظ طراوت بدن و پیشگیری از بیماری‌های وابسته به پیری مانند آلزایمر کمک کند.