از آنجایی که نوشیدن قهوه فوری میتواند خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا وابسته به سن را تا هفت برابر افزایش دهد، باید به نقش این نوشیدنی در بیماری توجه کرد. دژنراسیون ماکولا یک بیماری غضروفی است که باعث کاهش بینایی در سالمندان میشود. این بیماری در شکاف چشم با آسیب به لایه ماکولا رخ میدهد که در آنozorشماری مسیرهایی برای بیماری را روشنتر کند.
طبیعتاً، افراد مبتلا به AMD دچار نوع خشک آن هستند که آسیب به ماکولا با افزایش سن رخ میدهد. در نوع مرطوب، رگهای خونی غیرطبیعی در پشت چشم رشد میکنند و به ماکولا آسیب میزنند. عوامل خطر بیماری AMD شناخته شدهاند که برخی غیرقابلتغییر هستند، مانند سن و ژنتیک، و برخی دیگر قابل اصلاحاند، مانند رژیم غذایی، سیگار کشیدن، ورزش، و وزن بدن.
براساس مطالعات قبلی، رژیم غذایی سالم و سرشار از آنتیاکسیدانها مانند لوتئین و زآگزانتین، مواد معدنی مانند روی و ویتامینهای C و E و اسیدهای چرب امگا-۳ میتواند خطر ابتلا به AMD را کاهش دهد. دکتر سیوی لیو محقق دانشگاه علوم پزشکی هوبئی، چین میگوید: «AMD یکی از دلایل اصلی کاهش بینایی در سالمندان کشورهای توسعهیافته است و چون درمان قطعی برای آن وجود ندارد، شناسایی عوامل اصلاحپذیر جدید اهمیت زیادی دارد.»
در مطالعهای که بهتازگی در مجله علوم تغذیه و غذا منتشر شده، دکتر لیو و تیمش نشان دادهاند که ترکیب ژنتیک خاص با مصرف قهوه فوری ممکن است خطر ابتلا به AMD خشک را بهشدت افزایش دهد. برای این مطالعه، دادههای بیش از ۵۰۰٬۰۰۰ نفر از پایگاه بیوبانک انگلستان بررسی شد و افراد بر اساس نوع قهوه مصرفیشان به سه گروه تقسیم شدند: قهوه بدون کافئین، قهوه آسیابشده (دمکرده) و قهوه فوری. اطلاعات مربوط به موارد AMD در افراد بالای ۵۰ سال نیز از پایگاه داده ژنتیکی فنلاند (Finngen) استخراج شد.
این مطالعه نشان میدهد که افرادی که از نظر ژنتیکی تمایل به مصرف قهوه فوری دارند، در معرض خطر بسیار بالاتری برای ابتلا به AMD خشک هستند. این خطر تقریباً هفت برابر بیشتر از افرادی است که قهوه فوری مصرف نمیکنند یا قهوه دمکرده استفاده میکنند. دکتر لیو اعلام کرد که تیم تحقیقاتی او قصد دارد در آینده این ارتباط را در جمعیتهای مستقل تأیید کند و مطالعات عملکردی بیشتری برای بررسی دقیق مکانیسمهای زیستی پشت این رابطه انجام دهد.
یک متخصص بیناییسنجی، دکتر دیوید گفن، اینکه این مطالعه ارتباط جالبی بین قهوه فوری و AMD پیدا کرده است، اما برای نتیجهگیری قطعی، هنوز زود است. وی تأکید کرد که عوامل دیگری مانند میزان مصرف قهوه فوری، سطح اجتماعی-اقتصادی، یا سبک زندگی افراد باید بررسی شوند و این مطالعه به تنهایی نمیتواند مبنای توصیههای پزشکی باشد.
برنامهریزی درمانها بر اساس پروفایل ژنتیکی هر فرد میتواند جایگاه بالقوهای را در آینده محیا کند. این مطالعات در وهله اول پزشکان را برچسب «پزشکی مبتنی بر ژنوم» میزند. یک چشمپزشک از بیمارستان Orange Coast در کالیفرنیا، دکتر بنجامین برت، میگوید: «با انجام تحقیقات بیشتر، شاید غذاهای دیگری نیز شناسایی شوند که برای این بیماران پرخطر هستند.»
به تازگی، با توسعه ضروری تجهیزات ، مددجویان رو به افزایش باید به قسمت مشاوره و آموزش่วย مراجعه کنند.