گرمازدگی: یک چالش جبرانناپذیر در فصل گرما
گرمازدگی یکی از عوارض سازگار در فصل گرما است که بسیاری از مردم در این فصل دچار آن میشوند. درجه حرارت بدن که بالاتر از ۴۰ درجه شود، عملکرد کبد و کلیهها را مختل میکند و فرد دچار کاهش سطح هوشیاری میشود و در مرحله خطرناکی قرار میگیرد. بنابراین، هرچند که پرهیز از حضور در معرض گرمای شدید ضروری است، باید شیوه رسیدگی به فرد گرمازده را نیز فراگرفت.
دکتر آرش فروزان، متخصص طب اورژانس و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به روند افزایشی دما هوا و افزایش احتمال بروز گرمازدگی، اظهار کرد: گرمازدگی طیفی از علائم خفیف تا شدید دارد. در وهله اول بروز گرمازدگی شخص دچار بیقراری، تشنگی، سردرد، تورم اندام و بروز برخی ضایعات پوستی میشود. اگر درمان نشود، به تدریج ضربان قلبش بالا و افت فشار رخ میدهد و اگر درجه حرارت بدن از حدی بالاتر برود، ارگانهای مختلف بدن دچار مشکلات جدی میشوند.
وی افزود: اگر درجه حرارت از ۴۰ درجه بالاتر برود، عملکرد کبد و کلیهها مختل و فرد دچار کاهش سطح هوشیاری میشود و این شرایط در مرحله خطرناکی قرار دارد.
این متخصص طب اورژانس بیان کرد: در زمان بروز گرمازدگی، بیمار آب و نمک را توأم از دست میدهد. بنابراین، هنگام حضور در هوای گرم باید مایعات زیادی مصرف و از قرار گرفتن در معرض مستقیم نور آفتاب پرهیز و تا حد امکان از کلاه سایبان و لباسهای روشن استفاده شود.
یکی از مهمترین موارد در برخورد با گرمازدگی این است که بسیاری از مردم هنوز نمیدانند که برای درمان گرمازدگی فقط آب نیست، بلکه نمک هم لازم است. بنابراین، از نوشابههای ورزشی یا مایعات حاوی قرص نمکی استفاده شود تا آب و نمک از دست رفته جبران شود.
فروزان اضافه کرد: اوقات آنقدر اندک است که بسیاری از والدین با این تصور که میخواهند تنها چند دقیقه خرید کنند، کودک را در خودروی با شیشههای بالا تنها میگذارند. این کار میتواند منجر به فاجعههای جبرانناپذیری شود. همچنین، میبینیم زمانی که فردی دچار گرمازدگی میشود، تنها آب خالص به او میدهند. این کار نه تنها وضعیت بیمار را بهتر نمیکند، بلکه وضعش بدتر میشود. زیرا آب و نمک از دست رفته باید همزمان جبران شود.
به گفته این متخصص طب اورژانس، برای درمان گرمازدگی خفیف تا متوسط، مصرف مایعات به ویژه مایعات نمکی توصیه میشود. فرد گرمازده باید از محیط گرم دور و لباس از تنش خارج شود. همچنین، میتوان روی بدن وی آب اسپری کرد و فرد را در معرض باد پنکه قرار داد.
در مواردی که شخص دچار کاهش سطح هوشیاری و افت فشار شده است، باید سریع به بیمارستان منتقل شود.
کوچکها و بزرگها در معرض خطر هستند
کودکان، سالمندان، افراد مبتلا به بیماریهای قلبی، کلیوی، کبدی و پرکاری تیروئید بیشتر در معرض گرمازدگی هستند و تا حد امکان باید در روزهای گرم سال از منزل خارج نشوند و هنگام بیرون رفتن هم توصیههای بهداشتی را رعایت کنند.
در این مقال، این نکته مهم و قابل توجهی اجتهاد شده که بسیاری از ما هنوز به این نکته مهم توجه نمیکنیم.