قبل از آغاز هر مکالمه تلفنی با مشاوران، خودم دارم از پیش با مخاطب یا مشاور معامله میکنم. یا اصلا موضوع مشاوره را نمیپرسند و نه سطح تحصیلات درمانگر. اما قرار نیست اینجا شگفتزده شویم که درباره تعرفه در انواع مراکز خدمات مشاوره هم همانند قبل از اینکه مطرح میشود، مبالغ معمولاً متفاوت و همچنین تعرفهها تغییر میکند.
تحلیل پایهای مورد نیاز برای شروع این مبحث را شاید میتوان همین گزارش اجرایی کرد. این گزارش که در اختیار ما قرار گرفت از هنوز مدت زمان مکالمه تلفنیمان به یک دقیقه هم نرسیده که کف مبلغ مشاوره را میگوید؛ یکمیلیون و ۵۰۰هزار تومان ناقابل برای ۴۵دقیقه را خبر میدهد. مشکل فقط در این نیست، مساله اینکه آیا شنیدههای گزارش شده فقط محدود به موارد ذکر شده است یا هرجای دیگری وجود دارد. عنصر پنهان و در حقیقت مرز مابین تعرفه صرف و درجه سلامت فرهنگی یک جامعه میتواند مسائل دیگری باشد.
واقعیت نشان میدهد درحالیکه مصوبه مشخص و معقول برای هزینه خدمات روانشناسی اعلام شده است، اما برخی مراکز درمانی، به اتاقهای مشاوره و این گفتوگوهای ۴۵دقیقهای، تنها به چشم یک ابزار درآمدزایی نگاه میکنند!
از مفروضاتbasic شرایط این مساله این موضوع است که وقتی با گزارش سال ۱۴۰۴ مبنی بر رشد ۶۰درصدی تعرفهها و این که نرخ مشاوران کارشناسیارشد و دکترا، در برخی از این مراکز مشاوره، تفاوتی ندارد؛ درحالیکه باید داشتهباشد! ولی هر چند داستان برخی مراکز و آنهایی که به تعرفهٔ مصوب نگاه میکنند و برخی دیگر که سلیقهای عمل میکنند را میتوانیم بخوانیم، اما شناخت کامل را از یک تعرفه و هزینه رسمی بالاتر از آن، آگاهیم کنیم.
شاید برای بهتر درک این مساله از سرنوشت هزینه و مصوبه تا نقطهآفرینی در رویکرد آنها، مباحثی چند عامtier ابعاد فرهنگی و جامعهشناختی را بنشینیم و پاسخ مشهوری را برایش خواستار بشویم. «تعرفههای اعلامشده برای خدمات روانشناسی، در مقایسه با تعرفه سالهای قبل، بیشتر از ۶۰ درصد افزایش پیدا کرده است و از نظر نظام سازمان روانشناسی و مشاوره، مبالغ بسیار مناسب، منصفانه و قابلقبولی است.»
روایت فتحیآشتیانی، رئیس پنجمین دوره سازمان نظام روانشناسی و استاد دانشگاه بقیهالله را منحصر به فرد تلقی میکنیم. او معتقد است که بر اساس انتظار و از آن مهمتر قوانین سازمان، همه روانشناسان و مشاوران و بهطورکلی مراکز خدمات مشاورهای، باید این تعرفه مصوب را رعایت کنند. «اگر کسی دچار مشکلاتی در زندگی شخصیاش است، بتواند به روانشناس مراجعه کند و برای بهبود وضعیت، از او مشاوره بگیرد.» او به جامجم میگوید: «در مرحله بعد، باید گزارش تخلف این مراکز را به سازمان نظام روانشناسی و مشاوره بدهند تا معاونت انتظامی سازمان، طبق قانون، با فرد و مرکز خاطی، برخورد کند.»
انديشه فتحیآشتیانی، علاوه بر بقیه موضوعات، از انجام صحیح و قانونی کار خود، روندهایی مشترک و روزنه برخی تفاسیر آن را نشان میدهد که با بررسی بیشتر درونی میتوان به سایر روایات رسید، هم در متخلفین و هم در کسانی که از آسیبهای منتج از سوء کارهای آنها درمعرض میافتند، نمیشود همینطور با هم تفاسیر کرده از متن« توسعه و تاسیس مراکز مشاوره محلی هم زمینهای کار برای نامحسوس این مساله و هم نشان داده که درنهایت به منزله حذف مبلاغات از طریقِ خود مدارک رسمی هرچند مدرک در اختیار مراکز باشد، چندان دارای میزانی از اصالت محسوب نمیشود.»
در این میان، فتحیآشتیانی، از افزایش اندک و قانونی تعرفه برای مراکزی که بیشتر از ۱۵سال سابقه دارند میگوید. او میگوید که این افزایش قانونی نیز درست است و با عقیدهٔ سازمان نظام روانشناسی و مشاوره هم هماهنگی دارد. مشاوران و روانشناسان در این سطح که سابقه باقی داشتند اجازه میگیرند تا روی تعرفه اصلی، به نسبت مصوب برایشان اضافه بزنند، یعنی با درنظرگرفتن سابقه پروانههایشان در این حد و یا بیشتر، آن تعرفه به نوعی تعرفه مصوب با نرخ پیش بود به سهم مراتب بیشتری افزایش مییابد.
و درست است که هرکدام از در روش های خاص به نوعی قانون خود را بیشتر درنظر بگیرند، اما واقعیت این است که وجود تعرفه مصوب به منزلهای نیست که آنها بتوانند با این شعار نشانشان را ببندند و بتوانند به نوعی با فرد یا مراکز که مراکز متخلفش را بگویند، جلوگیری کنند و به عنوان یک اصل در عین وجود فرقی ایجاد نکنند، اما ما میتوانیم با خواندن انتظارات سازمان نظام روانشناسی و بیان آموزش استوار و هم چون انتظارات عینی سازمان در باره همچنین سازمان به تفکر نوسانی بستگی داشته باشند.
شما خودتان که هرگز دریغ نفرمودهاید. به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، هنوز مدت زمان مکالمه تلفنیمان به یک دقیقه هم نرسیده که کف مبلغ مشاوره را میگوید؛ یکمیلیون و ۵۰۰هزار تومان ناقابل برای ۴۵دقیقه. نه موضوع مشاوره را میپرسد و نه از سطح تحصیلات درمانگر میگوید. موضوع هرچه باشد و درمانگر با هر تحصیلاتی، فرقی در اصل مبلغ مورد نظرشان ندارد.