**هشدار برای خطر existence سم کشنده کلوستریدیوم بوتولینوم در کنسروهای غذایی**
دکتر محمدرضا سلمانی ندوشن، رئیس مرکز بهداشت جنوب تهران وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران، نسبت به خطر existence سم کشنده کلوستریدیوم بوتولینوم در برخی مواد غذایی کنسروی هشدار داد و از خانوادهها خواست پیش از مصرف چنین غذاهایی، نکات ایمنی مهمی را رعایت کنند.
**سم بوتولیسم: قاتل پنهان در کنسروها**
سم بوتولیسم یکی از خطرناکترین سموم شناختهشده در جهان است و حتی مقدار بسیار ناچیز (۲ میکروگرم) آن میتواند منجر به فلج عضلانی شدید، اختلال تنفسی و در نهایت مرگ شود. این سم ممکن است در کنسروهای پروتئینی مانند تن ماهی، لوبیا، سسهای آماده ماکارونی و سایر فرآوردههای گوشتی کنسروی وجود داشته باشد. این موضوع بهویژه زمانی که این محصولات بهدرستی نگهداری یا مصرف نشوند، خطرناکتر خواهد بود.
**تنها راه پیشگیری: جوشاندن ۲۰ دقیقهای**
سلمانی تأکید کرد: برخلاف تصور عموم، تفت دادن یا گرم کردن کوتاهمدت کافی نیست. تنها روش مطمئن برای از بین بردن این سم، جوشاندن قوطی کنسرو بهمدت ۲۰ دقیقه در آب جوش است؛ بهطوری که آب، تمام سطح قوطی را بپوشاند. مصرفکنندگان باید از خوردن کنسروهای زنگزده، متورم یا نشتیدار خودداری کنند و پس از باز کردن کنسرو، باقیمانده آن را در ظرف شیشهای دربسته و در یخچال نگهداری کرده و در اولین فرصت مصرف کنند.
**ماکارونی بیخطر است، سس آن نه!**
رئیس مرکز بهداشت جنوب تهران گفت: خود ماکارونی بهعنوان مادهای خشک، خطری ندارد؛ اما سسها و ترکیبات گوشتی همراه آن که بهصورت آماده و کنسروی عرضه میشوند، ممکن است منبع بالقوه آلودگی به بوتولیسم باشند.
**ت счет با سایر مسمومیتها**
در ادامه، سلمانی تفاوت بین بوتولیسم و سایر مسمومیتهای غذایی را اینگونه توضیح داد: برخلاف مسمومیتهایی مانند باسیلوس سرئوس در برنج مانده که فقط علائم گوارشی مانند اسهال ایجاد میکند و تهدیدکننده جان نیست، بوتولیسم مستقیماً به سیستم عصبی حمله میکند و ممکن است جان بیمار را بگیرد.
**جمعبندی توصیهها برای مصرفکنندگان**
– کنسروها را حداقل ۲۰ دقیقه بجوشانید.
– از مصرف کنسروهای متورم، زنگزده یا دارای نشتی خودداری کنید.
– مایعات و سسهای همراه ماکارونی را جوشانده مصرف کنید.
– کنسرو بازشده را در ظروف شیشهای دربسته و در یخچال نگه دارید.
**اهمیت توجه به این هشدار**
توجه به این هشدار در رسانههای داخل و خارج از کشور به منظور آگاهیرسانی بیشتر برای مصرفکنندگان و خانوادههای ایرانی از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به ایمنی پایین برخی از مواد غذایی در ایران، مهم است که Consumers رعایت نکات ایمنی ضروری را انجام دهند و در صورت خراب شدن یا آلودگی ناخواسته، حداکثر احتیاط راObserv.