**واکسن سرخک: همه چیز که باید بدانید**
سرخک یک بیماری ویروسی بسیار مسری است که میتواند باعث تب، بثورات پوستی، سرفه، آبریزش بینی و در موارد شدید عوارضی مانند ذاتالریه، التهاب مغز و حتی مرگ شود. اما آیا می دانید که چگونه می توان از ابتلا به این بیماری پیشگیری کرد؟
**واکسن سرخک: پیشگیری از بیماری**
واکسن سرخک یک نوع واکسن زنده ضعیف شده است که برای پیشگیری از ابتلا به بیماری سرخک کاربرد دارد. این واکسن در شهرها و روستاها در مطبهای پزشک مشاور و مطبهای تخصصی تزریق میشود. واکسن سرخک به حدود 97درصد به عنوان یکی از واکسنهای ضروری برای کودکان و بزرگسالان مشهور است. این واکسن با ایجاد ایمنی در بدن، از ابتلا به ویروس سرخک جلوگیری میکند و به شخص ایمنی کامل در برابر بیماری میدهد.
**مزایای واکسن سرخک**
سرخک یک بیماری خطرناک است که استفاده از واکسن، اثرات مثبتی در جلوگیری از آن دارد. برخی از مزایای واکسن سرخک شامل موارد زیر است:
* پیشگیری موثر از بیماری سرخک
* جلوگیری از عوارض جدی سرخک
* محافظت از دیگران از طریق ایمنی جمعی
* پیشگیری از شیوع بیماریهای واگیردار
**ترکیبات واکسن سرخک**
واکسن سرخک بهگونهای طراحی شده است تا ایمنی موثر و ایمن در بدن ایجاد کنند. این واکسن به صورت ترکیبی با سایر واکسنها (مثل MMR: سرخک، اوریون، سرخجه) تزریق میشود. برخی از ترکیبات اصلی این دارو به شرح زیر است:
* ویروس زنده ضعیف شده سرخک
* محیط کشت سلولی (مانند سلولهای جنینی جوجه)
* ژلاتین
* ساکارز یا سوربیتول
* نئومایسین (Neomycin)
**نحوه تزریق واکسن سرخک**
واکسن سرخک در ناحیه خاصی از بدن تزریق میشود که بسته به سن فرد، محل آن متفاوت است. در نوزادان و کودکان خردسال، محل تزریق بیشتر در بخش جلویی و بیرونی ران (عضله وستیالیس خارجی) انجام میشود. این عضله در کودکان کوچکتر حجیمتر و ایمنتر برای تزریق است. در نوجوانان و بزرگسالان، واکسن در عضله دلتوئید که در قسمت بالایی بازو قرار دارد تزریق میشود.
**مراقبتهای پس از تزریق واکسن سرخک**
پس از تزریق واکسن سرخک، بهتر است فرد حداقل ۱۵ تا ۳۰ دقیقه تحت نظر بماند تا در صورت بروز واکنش آلرژیک شدید (که بسیار نادر است)، به موقع رسیدگی شود. محل تزریق ممکن است کمی قرمز، متورم یا دردناک شود که طبیعی است و ظرف ۱ تا ۲ روز برطرف میشود.
**عوارض واکسن سرخک**
عوارض گزارش شده از این واکسن خفیف و متوسط است و در مقایسه با خطرات بیماری واقعی بسیار ناچیز است. برخی از عوارض این واکسن به شرح زیر است:
* تب خفیف تا متوسط
* قرمزی، درد یا تورم در محل تزریق
* بثورات پوستی خفیف (دانههای شبیه سرخک)
* خستگی
* بیقراری
* کاهش اشتها
* تورم غدد لنفاوی
* درد یا تورم مفاصل
**موارد احتیاط و منع مصرف**
برخی موارد احتیاط وجود دارند که باید حتماً مدنظر والدین و کادر درمان قرار گیرند. برخی از موارد احتیاط این واکسن به شرح زیر است:
* اگر کودک در زمان مراجعه برای تزریق واکسن دچار بیماری عفونی فعال (از جمله آنفلوآنزا، سرماخوردگی شدید، اسهال یا استفراغ شدید) یا تب بالا باشد، واکسیناسیون به بعد از بهبودی کامل موکول شود.
* زنان باردار نباید واکسن MMR یا واکسن سرخک را دریافت کنند.
* اگر کودک اخیراً فرآوردههای خونی از جمله گلوبولین ایمنی یا پلاسمای خون دریافت کرده باشد، سیستم ایمنی ممکن است به درستی به واکسن پاسخ ندهد.
* اگر کودک در گذشته دچار تشنج شده یا سابقه خانوادگی تشنج وجود دارد، باید پزشک را در جریان گذاشت.
**مصرف واکسن سرخک در بارداری**
این واکسن حاوی ویروسهای زنده ولی ضعیف است و تزریق آن به زنان باردار میتواند خطراتی برای جنین داشته باشد. هرچند که این خطر به صورت قطعی اثبات نشده است. با ای حال به دلایل ایمنی، مصرف آن در بارداری به شدت منع شده است.
**کلام آخر**
پیشگیری از طریق واکسیناسیون نه تنها به حفاظت کودکان کمک کرده بلکه مانع از شیوع بیماری در جامعه شده و زمینه را برای ریشهکنی کامل این بیماری فراهم میسازد. بنابراین، توجه به برنامههای واکسیناسیون و آگاهیبخشی درباره اهمیت واکسن سرخک، اقدامی ضروری در جهت حفظ سلامت عمومی است.