به گزارش خبرگزاری سلامت (طبنا) خراسان جنوبی، جلال احمدی صبح امروز در جمع خبرنگاران با اشاره به هفته اهدای عضو، اظهار داشت: ۳۱ اردیبهشت، بر اساس فتوای تاریخی امام راحل(ره) پیوند اعضا و جوارح افرادی که مرگ مغزی‌شان ثابت شده، صادر شد.

وی افزود: در مرگ مغزی اعضای بدن فرد از لحاظ پزشکی هنوز زنده است اما مغز به طور کلی از کار افتاده و می‌دانیم که در عرض چند روز فوت فرد قطعی است بنابراین تا مرگ کامل قلب دوران طلایی است که می‌توان از اعضای بدن این فرد برای نجات انسان دیگری استفاده کرد.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بیان داشت: هر فرد مرگ مغزی، ۸ عضو قابل اهدا شامل قلب، ریه، کبد، پانکراس، کلیه‌ها، استخوان‌ها و بعضی از بافت‌های بدن مانند قرنیه، تاندوم، پوست، دریچه‌های قلبی و رباط‌ها را دارد.

احمدی تصریح کرد: بیمارانی که نارسایی کلیه، قلب و کبد دارند زندگی سختی را می‌گذارند و نیازمند پیوند اعضا هستند و در صورت دریافت پیوند عضو سالم، به زندگی عادی برمی‌گردند.

وی با بیان اینکه شاخص اهدای عضو یک شاخص بین‌المللی است، گفت: اهدای عضو از بیماران دچار مرگ مغزی در ایران ۱۲.۵ و در خراسان جنوبی ۱۳.۷ است.

وی با اشاره به اهدای عضو ۱۱ بیمار خراسان جنوبی در سال ۱۴۰۳، تصریح کرد: در سال گذشته ۲۷ بیمار امکان اهدای عضو داشتند اما تعدادی قبل از اهدای عضو، فوت کرده، برخی اعضای‌شان قابل استفاده نبوده و ۶ خانواده نیز رضایت به پیوند ندادند.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بیان داشت: فرهنگ اهدای عضو باید در جامعه نهادینه شود چراکه فرد مرگ مغزی امیدی به زنده ماندنش نیست در حالی که با اهدای اعضای بدنش، ۸ بیمار دیگر جان تازه می‌گیرند.

احمدی با اشاره به فرآیند تایید مرگ مغزی بیمار، اذعان داشت: برای تایید مرگ مغزی آزمایشات بالینی و همچنین تشخیصی از بیمار در چندین نوبت گرفته می‌شود تا روند تغییرات مغزی بررسی شود، سپس پزشکان متخصصی که از طرف شخص وزیر بهداشت ابلاغ دارند، مرگ مغزی بیمار را تایید می‌کنند.

وی بیان داشت: پس از تایید مرگ مغزی رضایت‌گیری از خانواده بیمار توسط فردی که گواهی این کار را دارد آغاز می‌شود و در صورت رضایت خانواده، هزینه‌های بیمارستان، حمل و نقل بیمار، تشییع و تدفین رایگان خواهد بود اما به علت حفظ شان این عمل خداپسندانه و ماهیت معنوی آن، هزینه‌ای به خانواده‌ها بابت اعضای اهداشده پرداخت نمی‌شود.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند همچنین از رایزنی‌ها برای ایجاد یک قطعه مخصوص در آرامگاه بیرجند مانند سایر استان‌ها خبر داد.

احمدی با اشاره به کاربرد کارت اهدای عضو، گفت: داشتن این کارت برای فرد از نظر حقوقی به تنهایی کافی نیست و شرط اصلی رضایت اولیای دم است، کارت اهدای عضو تنها وسیله‌ای کمک‌کننده برای جلب رضایت خانواده‌ها است.

وی با بیان اینکه در ایران سخت‌ترین عمل‌های پیوند عضو هم انجام می‌شود، اظهار داشت: اسپانیا در دنیا رکورددار اهدای عضو است چراکه قوانین رضایت‌گیری از خانواده بیمار را ندارند، در ایران نیز شیراز و مشهد شاخص بالاتری در سطح کشور در این زمینه دارند.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند تصریح کرد: از نظر میانگین کشوری چند سالی است که دانشگاه علوم پزشکی بیرجند جزو شش دانشگاه پیشرو در سطح کشور می‌باشد و فرهنگ غنی مردم این استان باعث پذیرش و همکاری بالای خانواده‌ها شده است.

احمدی تاکید کرد: نمی‌توان آمار دقیقی از افراد در لیست انتظار پیوند ارائه داد چون این لیست روزانه تغییر می‌کند و پارامترها و اولویت‌بندی‌هایی دارد که به صورت سیستمی در سامانه تعیین شده است.

وی اظهار داشت: در خراسان جنوبی عمل پیوند اعضا انجام نمی‌شود و بیماران برای گرفتن تاییدیه و در لیست قرار گرفتن به مشهد اعزام می‌شوند، همچنین پیوند اعضای بیماران خراسان جنوبی معمولا در مشهد و یزد انجام می‌شود.

وی ادامه داد: امکان انجام پیوند کلیه بیماران زنده در بیرجند وجود دارد اما مجوز برای پیوند اعضا از فرد مرگ مغزی هنوز اخذ نشده است.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: در حال حاضر ۳۰ هزار بیمار در کشور در صف پیوند هستند که معمولا روزانه حدود ۱۲ نفر از آنها فوت می‌کنند.

احمدی خاطرنشان کرد: در خراسان جنوبی ۱۰ پیوند قلب، ۳۰ پیوند کبد و ۲۱۵ پیوند کلیه انجام شده و در حال حاضر ۴۶۰ بیمار دیالیزی در استان نیازمند پیوند کلیه هستند.

انتهای پیام/

source