مراسم انس با قرآن: نشانه کوچ روانگرایی جامعه

در روز چهارشنبه گذشته، حوزه فرهنگی و کانون قرآن و عترت بهزیستی گیلان، به مناسبت روز nhớشهدا، محفل انس با قرآن کریم را برگزار کرد. این مراسم، که پس از قرائت قرآن و فاتحه خوانی، با گرامی داشت یاد و خاطره شهدای گرانقدر همراه بود، نشان می‌دهد که درمیان ما ایرانی‌ها، سویه‌ای از گرایش به عالم معنوی وجود دارد که به روندهای فرهنگ‌ساز و آینده‌نگر در جامعه ایران کمک می‌کند.

در این یادآوریگر، ابتدا نشان می‌دهیم که چرا این روندها مهم هستند، سپس زمینه‌ای تاریخی و فرهنگی را برای این روندیابی اضافه می‌کنیم و نهایتاً، پاسخی را برای چالش‌های موجود می‌یابیم.

رونده‌های فرهنگی در ایران

البته، مراسم انس با قرآن، نمادی از همان گرایش درونی است که از سالیان دور، توجه بیشتر به اسلام و هماهنگی بیشتر با قوانین اسلامی را تداعی می‌کند. این گرایش در عین حال، نشان دهنده مجموعه‌ای از روندهای فرهنگی است که تا حدی به بهبود شرایط اجتماعی و فرهنگی کمک می‌کند. در این عبارات، معانی متضاد و پیچیده‌ای وجود دارد که می‌تواند برای عده‌ای، توجیه‌کننده مسایل فرهنگی ایران باشد.

پاسخ به چالش‌ها

با وجود این روندیابی‌ها، اما همچنین مسایل فرهنگی مدام گریبان‌گیر ما می‌شود. برخی از این چالش‌ها، از جمله کاهش مراسم سوگواری در ماه محرم و افزایش این رویدادها در ماه رمضان، کمی دهن‌کلید است. در این عبارات می‌توان بیان کرد که آیا افزودن چاه‌هایی که در ماه رمضان محلی برای شب‌های قدر در کنار قرآن پیدا می‌کنند، ابزارهای فرهنگی فهمیدن معارف اسلام یا چاه‌هایی است که برای ایذا به مردم عمل می‌کنند؟

علاوه بر این، معمولاً افزایش این رویدادها با پارادایم احساسات‌مداری جدید در جامعه ایران همراه است. در این پارادایم که بیشتر مدام مردم را به افزایش فعالیت‌های معنوی دعوت می‌کند، برای اعمال دین در جامعه، صرفاً برخی عواطف الهی و عاطفی بازیگرانی به خطا می‌افزایند.

در این مورد، پیشنهاد می‌شود که در این موقعیت‌ها، جنبه‌های خیرخواهانه این رویدادها را مد نظر قرار دهیم. به هر حال، دیدن این فضاها با تمهیداتی از شکوفایی دو هرکدام دارد. در این عبارات می‌توان بیان کرد که آیا نه اینها گزینه‌ای برای ساماندهی و همه‌جانبه‌ سازی دین و مفاخر دینی است؟

اخیراً، ما شاهد حضور گسترده بیشتری از مردم در مراسم‌های مذهبی شده‌ایم. آیا این بدین معنی است که پس از جلوه‌های افراطی متمایل به تفکر جهان‌بیین سویه خود را به زیباترین شکل در فرهنگ ایرانی از خود به نمایش گذاشته‌ایم؟