در هفته ملی مبارزه با دخانیات، دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات بیان کرد که دخانیات، یک مشکل عمده برای کشور است و روز به روز در حال فراگیرتر شدن است و نسل جوان ما را تهدید می‌کند. وی افزود که دختران جوان، پسران جوان، زنان و به ویژه جوانان به عنوان اهداف مافیایی جهانی دخانیات و فرآورده‌های دخانی قلمداد می‌شوند.

همانطور که دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات عنوان کرد، حدود ۲۰ تا ۲۲ درصد مردان و حدود ۵ درصد زنان از محصولات دخانی استفاده می‌کنند. خوشبختانه میزان مصرف دخانیات در میان زنان ایرانی نسبت به کشورهایی مانند لبنان و ترکیه کمتر است و این فاصله می‌بایست حفظ شود.

بررسی‌ها حاکی از آن است که برخی ریسک‌فاکتورها بر سلامت مردم اثرگذار است. پنج بیماری، عامل ۷۰ درصد مرگ‌ومیرها در جهان به حساب می‌آیند. بیماری‌های قلبی‌عروقی مانند فشار خون، سکته‌های قلبی و سکته مغزی، سرطان‌ها، بیماری‌های مزمن تنفسی، دیابت و اختلالات اعصاب و روان عامل ۷۰ درصد مرگ و میرهای سطح جهان هستند.

در سال گذشته، ۱۶۰هزار نفر به دلیل بیماری‌های قلبی‌عروقی و ۱۳۵هزار نفر به دلیل سکته‌های قلبی و مغزی جان خود را از دست داده‌اند. همچنین گفته می‌شود که ۷۸هزار تا ۸۰ هزار نفر نیز به دلیل سرطان جان خود را از دست می‌دهند. بررسی‌ها بیانگر این است که ۴۵۰هزار نفر طی سال گذشته جان خود را از دست داده‌اند که بخش عمده آن به دلیل بیماری‌های قلبی‌عروقی مانند فشار خون، سکته‌های قلبی و سکته مغزی، سرطان‌ها، بیماری‌های مزمن تنفسی، دیابت و اختلالات اعصاب و روان است.

سازمان بهداشت جهانی بر این باور است که پنج عامل خطر سبب بروز بیماری‌های قلبی‌عروقی مانند فشار خون، سکته‌های قلبی و سکته مغزی، سرطان‌ها، بیماری‌های مزمن تنفسی، دیابت و اختلالات اعصاب و روان می‌شوند که دخانیات در صدر آن قرار دارد.

دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران بیان کرد که متوسط مصرف دخانیات در کشور حدود ۴۰ تا ۴۵ درصد است و شواهد حاکی از آن است که سهم این افراد از نظام سلامت نسبت به سایر افراد جامعه بیشتر است. همچنین گفته می‌شود که ۱۵ تا ۱۷ درصد جوانان سیگار استعمال می‌کنند و این در حالی است که بازیگران در آثار نمایشی به راحتی از محصولات دخانی استفاده می‌کنند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که ۹ میلیون نفر در هر سال در جهان به دلیل مصرف دخانیات جان خود را از دست می‌دهند. همچنین بررسی میزان مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات و ابتلا به کرونا بیانگر این است که میزان مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات از بیماری کرونا بیشتر است. یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از افرادی که به دلیل دخانیات جان خود را از دست می‌دهند، مصرف کننده محصولات دخانی نیستند و در مجاورت محصولات دخانی قرار گرفتند.

تعیین برقراری طرح «چهل پاد» با هدف کنترل مصرف دخانیات در میان مدارس و دانش آموزان اجرا می‌شود. این طرح ابتدا در ورامین و سپس رباط کریم و سپس در تهران اجرا شده است.