دکتر علیرضا رییسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، در روز روابط عمومی و ارتباطات، در اجلاس مدیران روابط عمومی دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی کشور و سازمانهای تابعه، اظهار کرد: اهمیت جایگاه روابط عمومیها در نظام سلامت و نقش مهم آنها در مقابله با بحران اطلاعرسانی ناشی از شایعات و فرافکنیها باید مورد تأکید قرار گیرد.
رییسی سه رویکرد مهم و کلیدی وزارت بهداشت را برای سیاستگذاریهای آینده مشخص کرد. اولاً، احیای شأن و جایگاه منابع انسانی در نظام سلامت؛ ثانیاً، تلاش برای جلب اعتماد عمومی و احیای مرجعیت علمی نظام سلامت؛ و سوماً، حفظ و تقویت سرمایههای اجتماعی.
وی در ادامه به سه رویکرد مهم و کلیدی وزارت بهداشت اشاره کرد. او گفت: احیای شأن و جایگاه منابع انسانی در نظام سلامت را باید اولویت نخست قرارداد. برون رفت از این مقوله دیرزود و زمانبر است. معاون بهداشت وزارت بهداشت افزود: دومین رویکرد، تلاش در جهت جلب اعتماد عمومی و احیای مرجعیت علمی نظام سلامت است. امروزه مردم برای دریافت اطلاعات دقیق و مستند در حوزه سلامت، به وزارت بهداشت بهعنوان مرجع رسمی و معتبر علمی مراجعه میکنند. با این حال، حتی توصیههای پزشکان متخصص و اعضای هیات علمی دانشگاهها نیز زیر سؤال میرود و مردم ترجیح میدهند پاسخ خود را در فضای مجازی یا از ابزارهای هوش مصنوعی دریافت کنند.
رییسی در ادامه به سومین رویکرد اشاره کرد: حفظ و تقویت سرمایههای اجتماعی. هر فرد، در حیطه مسئولیت خود، موظف است برای استحکام این سرمایهها تلاش کند. بیتردید بدون سرمایه اجتماعی، نه اعتماد عمومی شکل میگیرد و نه سیاستهای سلامتمحور قابلیت اجرا خواهند داشت.
رییسی همچنین به دوراني همهگيري كرونا اشاره كرد و گفت: روابط عمومی ستاد و دانشگاههای علوم پزشکی در دوران کرونا، نقش بسیار پررنگ، مؤثر و تحسینبرانگیزی ایفا کردند. اما معدود مواردی نیز وجود داشت که برخی از دانشگاهها با انجام مصاحبههایی ناپخته و بدون هماهنگی، باعث ایجاد تشویش و اخلال در فضای اطلاعرسانی کشور شدند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در ادامه سخنان خود با تأکید بر اهمیت اطلاعرسانی شفاف و هماهنگ، به دو محور کلیدی اشاره کرد که نیازمند اطلاعرسانی جدی و مستمر است. وی افزود: این دو موضوع، از اولویتهای اصلی وزارت بهداشت و همچنین از ارکان راهبردی حوزه سلامت در کشور بهشمار میروند.
رییسی گفت: تعاملهای اجتماعی و اقتصادی، برای سیاستهای سلامتمحور الزامی است. موارد کلیدی تحت پوشش برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع هستند که باید با صراحت در مباحث عمومی عنوان شوند. اگر بخواهیم بهصورت شفاف و جامع هدف از اجرای برنامه پزشک خانواده را بیان کنیم، باید بگوییم که این برنامه در اصل، تلاشی است برای ساماندهی نظام ارائه خدمات سلامت در کشور. هدف ساماندهی این است که تعیین دقیق مسیر و نظامی برای ارائه خدمات شکل بگیرد.
رییسی افزود: مسئولیت ارائه خدمات به شخص متبوع است و در صورت لزوم، فرد به پزشک متخصص یا مراکز بالاتر ارجاع میشود. رییسی تصریح کرد: کل مساله در این است که ساماندهی باید صورت بگیرد. ما با ابطال ارجاع بدون مراجعه به پزشک عمومی، کجا میرویم؟ کسی را نخواهیم کرد که بهندرت یا هرگز به پزشک خانواده مراجعه نکرده است، مستقیماً به فوق تخصص ببرد.
رییسی تصریح کرد: ما امروز در اجتماع با نظام غیرواقعی مساله عملکرد پزشک خانواده روبرو هستیم. طرفین یک عدالت خواستهاند. هر کس گفته بود هیچ وقت اتفاقی نمیافتد. رییسی اضافه کرد: مهم این نیست که کسی برای چه اینکه برای بچه، پسر یا دختر، متولد شده خودشان، کجا در نظام به پزشک مراجعه میکند. مهم این است که سیستم شناخته شده باشد.
رییسی با تأکید بر اجرای برنامه پزشک خانواده گفت: نظام ارجاع نیز باید برپایه توسعه مسیر و نظامی برای دستیابی به خدمات تخصصی و فوق تخصصی باشد. او گفت: نکته مهم این است که تیمی متشکل از پزشک عمومی، مراقب سلامت، ماما، کارشناس تغذیه، روانپزشک، روانشناس و سایر متخصصان، خدمات ارائه دهد. رییسی تصریح کرد: انجام خدمات در سیستم درمانی توسط یک تیم حائز اهمیت است.