پاداشهای قندی: چرا اریتریتول میتواند موجب آسیب مغز و عروق شود؟
اریتریتول، یکی از شیرینکنندههای بدون کالری است که در produits مثل نوشیدنیهای انرژیزا و آدامسهای رژیمی بدون قند استفاده میشود. با وجود محبوبیت آن، مطالعات اخیر نشان میدهند که سطح بالای اریتریتول در خون با افزایش خطر مشکلات عروقی مرتبط است. هماکنون مطالعهای جدید روی سلولها ثابت میکند که میزان اریتریتول موجود در یک وعده نوشیدنی به سلامت مغز و عروق آسیب میرساند.
این مطالعه به یافتههای جدید در یک نشست فیزیولوژی آمریکا که از 24 تا 27 آوریل 2025 در بالتیمور برگزار شد، ارائه داده شده است. در این آزمایشگاه دانشگاه کلرادو بولدر، کارشناسان تاثیر اریتریتول بر استرس اکسیداتیو و تولید نیتریک اکسید در سلولهای عروقی مغز را بررسی کردند.
سلولهای عروق مغز انسان را در معرض 30 گرم اریتریتول، معادل مقدار موجود در یک قوطی نوشیدنی شیرینشده با شیرینکننده مصنوعی قرار دادند. بهطوریکه سلولها سه ساعت در این محلول باقی ماندند. در این آزمایش دریافتند که برخورد سلولها با اریتریتول سطح استرس اکسیداتیو را افزایش میدهد.
طبق نتایج، سلولهای در معرض اریتریتول تقریبا دو برابر سلولهای سالم، مولکولهای فعال اکسیژن تولید کردند. مولکولهای فعال اکسیژن نوعی رادیکال آزاد هستند که میتوانند به سلولها آسیب برسانند. علاوه بر این، سطح دو آنزیم کلیدی آنتیاکسیدان در سلولهای در معرض اریتریتول افزایش یافت. علاوه بر این، سلولهای در معرض اریتریتول نیتریک اکسید کمتری تولید کردند.
نویسندگان این مطالعه میگویند که افزایش استرس اکسیداتیو و کاهش سطح نیتریک اکسید، افزایش خطر بیماریهای عروقی و سکته مغزی را به همراه دارد. هماکنون کارشناسان میگویند اریتریتول ممکن است با دخالت مستقیم در فرایندهای سلولی به سلامت مغز و عروق آسیب برساند. اریتریتول، تولید نیتریک اکسید را که مولکول ضروری برای آرام شدن و انبساط رگهای خونی و گردش خون است، مختل میکند.
در این شرایط، متخصصان در مورد مصرف جایگزینهای قند هشدار میدهند و میگویند که اگر نگران سلامت قلب و مغزتان هستید مصرف آن را محدود کنید. آنها توصیه میکنند که سراغ گزینههای طبیعی مانند عسل یا شیرینکنندههای مانند شیره خرما بروید.
همچنین، این مقاله بر سر جایگزینهای قند که آیا آنها بهطور کنونی ایمن هستند یا خیر، سوالهایی را مطرح میکند. آیا در آینده، وزیر بهداشت، بهداشتیها را توصیه میکند که مصرف جایگزینهای قند را محدود کنند؟