کاهش مراجعین به klinic مسائل کمی پزشکان را مهم‌تر می‌کند

به‌보고‌نظام سلامت کشورهای مختلف، پیرتر شدن کادر درمان می‌تواند بسیار نگران‌کننده باشد. سال ۲۰۲۲، بیش از یک‌سوم پزشکان ۵۵ سال و بالاتر سن داشتند، که در نیمی از کشورهای اروپایی به ۴۰ درصد یا بیشتر می‌رسید. این آمار وقتی وخیم‌تر است که آن را به کل جهان تعمیم بدهیم و متوجه شویم که تقریباً از هر پنج پزشک، یک نفر ۶۵ سال یا بیشتر دارد.

دکتر اوله یوهان باخ، رئیس کمیته دائمی پزشکان اروپا، می‌گوید: “پیر شدن نیروی کار پزشکی، به‌ویژه در ترکیب با کمبودهای مداوم و افزایش تقاضا برای مراقبت‌های بهداشتی، خطری جدی برای پایداری سیستم مراقبت‌های بهداشتی ایجاد می‌کند.”

سهم پزشکان ۵۵ سال به بالا از ۲۱ درصد در رومانی تا ۵۴ درصد در بلغارستان و ایتالیا متغیر بود. در آلمان و فرانسه، سهم پزشکان ۵۵ سال به بالا نزدیک به نصف بود، به ترتیب ۴۴درصد و ۴۳ درصد. کشورهای دیگری که این نسبت در آنها به ۴۰ درصد یا بیشتر رسیده، عبارتند از لتونی، استونی، مجارستان، بلژیک، چک، لیتوانی، لوکزامبورگ، لهستان و قبرس.

این سهم پایین‌تر در کشورهای شمال اروپا مثل نروژ و فنلاند، که تنها ۲۴ درصد از پزشکان ۵۵ سال و بالاتر داشتند، بسیار کم بود. در بیشتر کشورهای اروپایی، تقریباً از هر پنج پزشک، یک نفر ۶۵ سال و بالاتر دارد. این مشکل به صورت جدی در کشورهای دیگر جهان هم وجود دارد.

اما این موضوع فقط به قضا نیست. درصد کمی از پزشکان در دهه‌های آینده به الاسلام خواهند بود، این به دلیل روندی است که از دهه‌های قبل آغاز شده. ورود پزشکان به بازار کار از طریق دانشگاه‌ها، همانطور که تصور می‌شود، هدفی برای ارائه خدمات به جامعه باشد، اما با توجه به کمبود نیروی انسانی در بازار کاری که بعد از ۳۰ سال فرصت دارند، باعث هم غنا نمی‌شود.

براین‌اساس، مقداری به تاریخ کشور ایران نگاه کنید. درصد معلمان و دندانپزشکان بالای ۵۰ ساله شروع به کم شدن می‌کند. بلکه از آنجایی که متخصصین بعد از ۳۰ سال از بازار کاری خارج می‌شوند، مقداری بدتر از کشورهای اروپایی هستند.

از دیدگاه دکتر باخ، اگر این مشکل ادامه یابد و محسوس شود، ممکن است به کلی برای حل شدن مشکل دست یابیم و به‌این‌ترتیب نیاز به پشتکار ناپسند بسیار مثمرنتیجه برای به مقام متخصص بشویم. درمقابل بسیاری از کشورها نظر متفاوتی از خود نشان می‌دهند.