**شنیده‌گاه**

محمدحسین عربانی، رئیس سازمان بهزیستی، در مورد وضعیت نگران‌کننده‌رخدگی خستگی در میان سالمندان گفت که این موضوع بیش از پیش توجه را خواستار است. وی در صحبت‌های خود اشاره کرد که اغلب آن‌ها در سنین بالای ۶۰ سال دچار خستگی نسبتاً طبیعی و قابل پیش‌بینی می‌شوند. هنوز هم یک مورد مشکوک با توجه به علائم و شرایط خاصی حتی در زیر ۷۰ سالگی می‌تواند شناخته شود.

وی افزود: «بخشی از خستگی‌ها قابل درمان است و نباید آن‌ها را صرفاً به حساب افزایش سن گذاشت. انواع مختلف ضعف اعصاب و عضلانی، اختلال در خواب، کم‌خونی، سوء تغذیه، فقدان پروتئین، تنهایی و انزوا با مداخلات آگاهانه و محیطی قابل اصلاح است.»

عربانی همچنین به وجود یکạm خستگی در بیماران مبتلا به آلزایمر اشاره کرد. این بیماری به خطر افتادن حافظه در سن ۴۰-۵۰ سالگی شروع می‌شود. خرابی بافت مغز و تعداد سلول‌های مغز این افراد از دیگر علائم خطرآفرین خستگی است. وی گفت: «تا کنون chỉ ۲۰ درصد بیماران مبتلا به این بیماری دچار خستگی ذهنی و شناختی شده‌اند، ولی دلگرمی بر این است که اشتباهات بالقوه و خطرات مغزی ناشی از این بیماری، تا حد زیادی قابل تسکین و درمان است.»

عربانی همچنین به عللی اشاره کرد که می‌تواند خستگی را به شدت افزایش دهد.وی در این مورد با اشاره به بدکاری دادن فرزندان در شبنم امید داد که تا سال ۱۴۰۵ عمل نسخ خطری و محتوایی بر این نسبت‌ها بسیار تخریب شود و توصیه کرد صبح‌ها با کشیدن بوق و اقرار آنها به ما حق گفتن را ببریم!