با گزارش خبرگزاری سلامت (طبنا) در گیلان، علیرضا رئیسی معاون وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در روز جهانی ماما به سر می‌برد و می‌گوید: یک شعار برای کسانی که بحران و مرگ و میر را برای کودکان و کادر سلامت ایجاد می‌کنند باید درست کرد تا توجه داشته باشند که با یک شعار حمایتی از ماماها نمی‌توانند چشمانشان را روی این جنایات ببندند. ما جزو محدود کشورهایی در دنیا بودیم که در دوران کرونا مراقبت‌های بارداری کاهش پیدا نکرد و این بخاطر ایستادگی ماماها بوده است.

وی ادامه می‌دهد: یکی از اهداف که بعد از برگشتم به ایران داشتم، این بود که بتوانم حضوری از تمام کادر درمان به خصوص ماماهای بزرگوار تشکر کنم. ماما در حوزه سطح پیشگیری و سطح درمان نقش بسیار کلیدی دارد. یکی از تغییراتی که ایجاد شده در نظام شبکه ما وجود افراد باسواد در این نظام است که یکی از آن‌ها قشر ماماها هستند.

رئیسی اذعان می‌کند: این محدودیت که از حضور شما به طور فعلی در کشور وجود دارد به دلیل ضعف مدیریتی ما در استفاده از این پتانسیل است؛ ماماها می‌توانند زایمان را انجام دهند اگر شجاعت در تصمیم‌گیری وجود داشته باشد، بیش از هشتاد درصد کارهایی که به عهده متخصصان زنان گذاشته‌ایم را ماماها می‌توانند انجام دهند.

وی اضافه می‌کند: آمار سزارین ما حدود ۵۶ درصد و در بعضی از استان‌ها بالای هفتاد درصد است و این یک فاجعه است. در حوزه پیشگیری ما نیازمند ماماها هستیم و حوزه ما حوزه پیشگیری است و امکان اینکه تمام کشور متخصص داشته باشد امکان‌پذیر نیست و درست هم نیست، ما در ستاد سیاست‌گذاری و ستادی از ماماها استقاده می‌کنیم و به دانشگاه‌ها نیز گوشزد کردیم و در سطوح مختلف نیز داریم از آنان استعداد می‌کنیم، همچنین حدود ۱۲ هزار ماما در مراکز درمان ولی اکثر آنان که حدود ۱۸ هزار ماما می‌شوند، در بخش بهداشت فعالیت می‌کنند.

معاون وزارت بهداشت اعلام می‌کند: با تیم خوبی که در درمان بود، بالاخره میزان و شاخص مرگ و میر مادر را کاهش دادیم و از ۲۵ درصد هزار نفر به ۲۲ درصد هزار نفر رسانده و هدف اصلی ما این است که از این هم آمار را از این عدد نیز به کمک ماماها کمتر کنیم.

به نظر می‌رسد که حوزه مامایی در کشور نیاز به اصلاحات جدی دارد. ظاهراً در برخی استان‌ها مراقبت‌های بارداری کاهش پیدا کرده و این یک نگرانی جدی است. از این رو لازم است در ابتدا دلیل این کاهش را بررسی کنیم و سپس برای افزایش دهیم. همچنین انتخاب و استخدام مناسب نیروی انسانی باسواد در این بخش نیز حیاتی است.

از طرفی، یکسانی کادر اجرایی و سیاست‌های بودجه‌ای در این حوزه مهم است تا ضمن افزایش احتمال حضور ماماهای با سواد در مراکز بهداشتی، سطح مراقبت‌های بارداری را نیز بالا ببریم. اگر ما بتوانیم ماماها را بیشتر به بخش مراقبت‌های بارداری استناد کنیم و با تخصص و حرفه‌ای‌شان کار کنیم، مطمئناً در کاهش mortality مادر و مرگ و میر سزارین نیز در مراکز بهداشتی پیشرفت می‌کنیم.

در این حال، تا چه حد در میان مردان تصمیم‌گیرنده در کشور بیشتر رویکرد نوآورانه در کار است یا کمترین ایده در ایجاد کادر باسواد با افتخار شایسته ایران وجود دارد؟