برею جیب صفا حضوری فراموش شده // روشمند خدشه‌دار کردن دستیاری ماماها

در روز جهانی ماما، که علیرغم نامیده شدن به ماما، مد نظر ماماها قرار نمیدهد، حدود ۳۰۰00 مامان فعال هستند که درصد بالایی آنها در بخش درمان فعالیت میکنند. ماماها دو ایده طرفداران را دارند: بعضی‌ها فکر میکنند ماماها توانسته‌اند با پشتیبانی گوناگون بهتر دوران پاندمی را پشت سر بگذارند و ارتباطی با ترمیمی زایمان صدها نوزاد زنده‌ را برقرار کنند.

اما آخری‌ها این موضوع را زیر سؤال می‌برند که چرا جمعیت افزایش نمی‌یابد و این تداوم دارد. میتوان گفت که بتوانند توانایی بخش بزرگی از خدمات زایمانی را بر عهده بگیرند.

اما چالش‌ها زیادی وجود دارد. حدود ۷۰ درصد زایمان در بسیاری از استان‌ها به روش سزارین انجام می‌شود و ۵۶ درصد از زایمان‌ها در کشور هم همینطور. این آمار بالاتر از حد استاندارد جهانی است و بسیار با فرم خطی ناسازگاری دارد. نرخ بالای سزارین ها همبستگی شدیدی با بالا بودن نرخ باروری داشته و ماندگاری نوزاد و مادر یکی از مهم‌ترین عواملی که مهم‌ترین پیش شرط افزایش جمعیت کشور است را مورد تهدید قرار می‌دهد.

حدود ۳۰ هزار مامان در کشور مشغول فعالیت هستند که ۱۸ هزار نفر در حوزه بهداشت و ۱۲ هزار نفر در بخش درمان خدمات ارائه می‌دهند. وزارت بهداشت نیز در قالب طرح مراقبین سلامت از ظرفیت ماماها بهره می‌برد. هدف اصلی وزارت بهداشت کاهش نرخ مرگ‌ومیر مادران باردار از ۲۵ مورد در هر ۱۰۰ هزار تولد زنده به ۲۲ مورد است. قرار داریم

ولادامه کسی که این تعداد را می‌بیند، صبح امروز دلیل این افزایش مرگومیر و وابستگی آن به سزارین را باید در عدم دسترسی به مراکز زایمان از سوی زنان باردار در شهرستان‌ها یا دور از آنها جستجو کرد و عدل دستوری فراهم نمیشود.

او در وصیت یک مامان در این شماره تاکیید برای توجه بیشتر به تلاش های ماماها است.