روند حمایت از مستأجران با شرمندگی مواجه شد
مجید گودرزی، کارشناس مسکن، عنوان کرد که بسته حمایت از مستأجران هیچ گونه کمک دریافتی را برای مستأجران نخواهد داشت. او همچنین به انتقاد از جو روانی که از این خبرها ایجاد می‌شود، اشاره کرد و معتقد است که این طرح‌ها مستأجران را بیشتر گرفتار می‌کنند در حالی که در جهان امروز نظارت و تنظیم‌گری در بازار نیازهای ضروری یک امر عادی است.

وی افزود که در کشور ما با وجود تکالیف و وظایف گسترده دولت در این بازار، کار خاصی انجام نمی‌شود و همین موضوع معلوم است که بیشتر مشکلات حوزه مسکن دولتی است. او بیان کرد که یکی از مصادیق این موضوع را بستن حریم شهرها دانست که باعث کمبود زمین در کشور شده است.

گودرزی همچنین اضافه کرد که بخش مهمی از زمین‌های کشور در اختیار نهادهای دولتی هستند و به طور میانگین ۳۳ تا ۳۶ درصد هزینه معیشت مردم مربوط به تصمیمات دولت درباره عرضه محدود زمین است. او بیان کرد که عرضه این بسته را نوعی شانه خالی کردن دولت از حل مشکلات مستأجران می‌داند.

کارشناس مسکن با اشاره به قانون ساماندهی زمین، مسکن و اجاره خاطرنشان کرد که بر اساس این قانون دولت باید نسبت به تعیین قیمت منطقه‌ای اقدام کند ولی می‌بینیم که در عمل این اتفاق نمی‌افتد، قیمت‌ها رها شده و بی‌ضابطه تعیین می‌شوند. او همچنین اضافه کرد که مناسبات نادرستی در این بازار رایج است، از جمله اینکه رهن در بیشتر کشورها به عنوان وجه ضمانت و التزام، یک تا سه برابر اجاره ماهیانه دریافت می‌شود اما مبلغ آن در کشور ما بیشتر از اجاره است.

گودرزی افزود که در کشورهای دیگر مستأجران یک نوع هزینه برای اجاره پرداخت می‌کنند اما در ایران چهار نوع هزینه از جمله جبران کاهش ارزش پول ملی، موضوع تسهیلات بانکی و سودهای نامتعارف برای جبران کاهش ارزش پول ملی با اجاره‌نشینی مرتبط است. او می‌گوید که چالش اصلی دولت و مجلس نبود قانونگذاری کارشناسی شده با ضمانت‌های اجرایی است.

کارشناس مسکن همچنین به مشکلات قوانینی اشاره کرد که ضمانت اجرا ندارند و می‌گوید که یکی از این مشکلات اخراج مستأجر برای فرار از قانون است. او عنوان کرد که اگر موجر بیش از مبلغ مصوب، اجاره را افزایش دهد مستأجر امکان دارد که کند اما به این اشاره نکرده که موجران برای فرار از این بند قانونی اقدام به اخراج مستأجر می‌کنند.

گودرزی همچنین به تسهیلات در نظر گرفته شده برای دهک‌های پایین درآمدی اشاره کرد و اظهار کرد که کل دریافتی کسانی که تحت پوشش سازمان‌های حمایتی مانند کمیته امداد و بهزیستی نیست به اندازه اقساط تعیین شده نیست. او همچنین عنوان کرد که جامعه هدف این وام‌ها به‌طور معمول نمی‌توانند آن را دریافت کنند و حتی توان پرداخت اقساط سنگین آن را ندارند.

کارشناس مسکن اعلام این بسته را بر ضد منافع مستأجران دانست و خاطرنشان کرد که امیدوار بودیم یکی از چالش‌های اصلی مسکن در این بسته گنجانده و حل شود اما دیدیم که از جمیع مشکلات حاد جامعه مستاجری طفره رفته شده است.