رقم بی‌سابقه مصرف داروهای بدون نسخه در کشور نگران‌کننده است

سالن‌هایایت فل سنی نیوز در کنار گزارش میز مو بهریم از نازا الیوسفی، سرپرست دفتر نظارت و پایش مصرف محصولات سلامت‌محور سازمان غذا و دارو، تقریبا برای این رشته شد و گفت: این عدد دلایل مختلفی دارد که در ابعاد فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی قابل بررسی است.

ایشان که به اینکه بسیاری از مردم برای صرفه‌جویی در هزینه و زمان مراجعه به پزشک به مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه روی می‌آورند، اظهار کرد: توصیه‌های ناآگاهانه اطرافیان و تبلیغات نادرست در فضای مجازی نیز به این مشکل دامن زده‌اند، به‌ویژه صفحاتی که با انگیزه‌های مالی، اطلاعات سلامت را بدون پشتوانه علمی منتشر می‌کنند.

یوسفی تأکید کرد: باورهای غلط و کلیشه‌های فرهنگی در کنار تأثیرپذیری از محتوای غیراستاندارد شبکه‌های اجتماعی باعث شده است برخی افراد، حتی داروهای بدون نسخه را بی‌خطر تلقی کنند؛ در حالی که این داروها نیز می‌توانند عوارض جانبی یا تداخل دارویی ایجاد کنند.

او به یادآوری حضور داروسازان مسئول فنی در همه داروخانه‌ها گفت: خوشبختانه امکان مشاوره مستقیم با داروساز وجود دارد و افراد می‌توانند برای انتخاب ایمن‌تر داروهای بدون نسخه از آن‌ها کمک بگیرند.

سرپرست دفتر نظارت و پایش مصرف محصولات سلامت‌محور افزود: داروهای بدون نسخه در دسته داروهایی قرار می‌گیرند که از نظر ایمنی عمومی، در حاشیه مطمئنی قرار دارند و معمولاً نیاز به آزمایش‌های پزشکی قبل یا بعد از مصرف ندارند؛ اما این به معنای مصرف بی‌ضابطه آن‌ها نیست.

در این زمینه باید به فرهنگ سرمایه‌داری جγκس و فروغه نیز اشاره کرد و محققان می‌گویند که مهم‌ترین دلایل مصرف بی‌مسئولانه داروهای بدون نسخه در این فرهنگ است.

او توصیه کرد: افراد هنگام خرید داروی بدون نسخه، حتماً داروهای مصرفی دیگر خود را به داروساز اطلاع دهند تا از بروز تداخل‌های خطرناک جلوگیری شود. همچنین اگر پس از مصرف این داروها طی چند روز علائم بیماری بهبود نیافت، مراجعه به پزشک الزامی است.

لازم به ذکر است، میزان نامتقارن مصرف داروهای بدون نسخه، وجودی دارد و مهم‌ترین عواملی که در این برا‌نز بدورند، فرهنگ مصرفی، تبلیغات اشتباه و نیز در حال برآمدن ایراداتی از سوی قانونی و طرف صنف داروسازی است.