مصرف مواد غذایی مغذی و رژیم غذایی سالم در کنترل قند خون افراد مبتلا به دیابت تأثیر بسزایی دارد. از مواد غذایی مغذی و رژیم غذایی بهداشتی میتوان برای حفاظت از قلب و کنترل دیابت استفاده کرد.
از بین مواد غذایی مغذی، حبوبات هستند که به دلیل فیبر مضر به کاهش قند خون کمک میکند. علاوه بر لوبیا سیاه، سفید، چشم بلبلی و سایر لوبیاها، عدس و لپه نیز حبوبات خوبی هستند. مصرف روزانه یک فنجان حبوبات پخته شده نه تنها میتواند هموگلوبین A۱c را کاهش دهد، بلکه به کاهش فشار خون و خطر بیماریهای قلبی نیز کمک میکند و ضربان قلب را در حالت استراحت و سطح چربی خون (تری گلیسیرید) را کنترل میکند.
با توجه به این که فیبر به دو صورت «نامحلول» در غلات کامل و «محلول» در حبوبات و جو دوسر وجود دارد، فیبر محلول نه تنها سبب کاهش قند خون و کلسترول کمک میکند، بلکه از قلب نیز محافظت میکند. بنابراین هر چه جو دوسر کمتر فرآوری شده باشد، مواد مغذی بیشتری دارد. جو دوسر پرک، ایرلندی یا بلغور جو دوسر نسبت به جو دوسر فوری انتخاب بهتری هستند.
در این میان سبزیجات نیز نقش مهمی در کنترل قند خون دارند. سبزیجات برگدار کم کالری مانند اسفناج و کاهو مملو از مواد مغذی برای کمک به سلامتی هستند. این سبزیجات سرشار از ویتامینهای C و E هستند که از التهاب محافظت میکنند و همچنین سرشار از فیبر هستند که به کاهش قند خون کمک میکند.
کلم بروکلی نیز تقریباً در صدر تمام مواد غذایی فوقالعاده قرار دارد و سبب کنترل بهتر قند خون میشود. هر لقمه خوراک بروکلی، یک فیتوکمیکال گیاهی به نام سولفورافان دارد که برای کاهش قند خون عمل میکند و علاوه بر این، مصرف تنها یک – چهارم فنجان در روز هم میتواند به کاهش تجمع کلسیم در عروق کمک کند.
نوشیدنیهای تخمیر شده مانند کفیر نیز میتوانند به کاهش قند خون کمک کنند. کفیر یک نوشیدنی تخمیر شده بر پایه شیر و سرشار از پروبیوتیک است. نتایج یک مطالعه بیانگر این است که نوشیدن ۲.۵ فنجان کفیر در روز به مدت ۸ هفته سبب کاهش نتایج A۱C در افراد مبتلا به دیابت میشود.
در نتیجه، برای کنترل دیابت باید به کیفیت رژیم غذایی توجه کرد و از مواد غذایی مغذی و رژیم غذایی سالم استفاده کرد.