چاپ و بستهبندی دارو اهمیت زیادی در زمینه امنیت دارو دارد. جعبه دارو به ما اجازه میدهد تا از اصالت دارو اطمینان حاصل کنیم و مواد تقلبی یا تقلیدی را شناسایی کنیم. برخی از جعبههای دارو دارای برچسبها و نشانههای امنیتی هستند که برای جلوگیری از تقلب و تغییرات غیرمجاز در داروها طراحی شدهاند.
امیرهومن محمدی، فعال صنعت چاپ و بستهبندی، در مورد جزئیات همایش بزرگ چاپ و بسته بندی دارو که در نمایشگاه فارمکس برگزار خواهد شد، صحبت کرد. وی اظهار داشت که در این همایش، در مورد قیمت بهینه و کاهش قیمت محصولات چاپی، به ویژه اقلام دارویی و جعبههای امنیتی، صحبت خواهند کرد. همچنین، در مورد هوش مصنوعی در جعبههای دارویی و نحوه استفاده و مدیریت آن، و همچنین، در مورد لیبلهای نانو ذرات صحبت خواهند کرد.
محمدی خبر داد که در این همایش، کارگاه آموزشی برگزار خواهد شد. در این کارگاه، محصولات بسته بندیهای امنیتی و بسته بندیهایی که کارهای بسیار خاص بر روی آنها انجام گرفته، از جمله نکات امنیتی و ساختار بستهبندیهای متفاوت، به نمایش گذاشته خواهند شد.
وی تأکید کرد که ما باید خودمان را با بسته بندیهای دارویی در سطح دنیا همگام کنیم. قطعاً این اتفاق خواهد افتاد. بنابراین، از تمامی مدیران عامل و فعالان در مدیریت بازرگانی شرکتهای داروسازی میخواهیم در این همایش بزرگ شرکت کنند، زیرا برای آنها بسیار مفید و مؤثر خواهد بود.
محمدی در پاسخ به این سوال که موضوع ضایعات در بسته بندی دارو تا چه اندازه برای مجموعههای دارویی مهم است، گفت: با توجه به اقتصاد حاکم بر جامعه و اینکه مواد اولیه با افزایش دلار گران میشود، ما به دنبال کاهش قیمت و بهینه کردن هستیم. یک پارامتر بسیار مهم که وجود دارد این است که بتوانیم کاهش ضایعات را هم برای خود تأمین کننده جعبههای دارویی، هم برای کسی که جعبههای دارویی را پُر میکند، داشته باشیم تا بتوانند محصول را بهینهتر وارد بازار کنند.
وی افزود: موقعی کاهش ضایعات خودش را نمایان میکند که همه چیز به صورت استاندارد، اصولی و بر پایه یک فرایند کامل پیش برود تا محصولی که مجتمع چاپی به شرکت داروسازی میرساند به قدری بر پایه استانداردها تولید شده باشد که گرهای در تولید دارو ایجاد نکند و آن دارو در چرخه تولید، معطل بسته بندی دارویی نشود که آن دارو یا ماده اولیه فاسد شود، یا وقت نیروی انسانی تلف شود. تمامی اینها در کنار هم باعث میشود راندمان یک شرکت داروسازی به مراتب بالاتر برود.
محمدی پیش بینی کرد که با توجه به فرایند و سرعت ماشین در صنعت چاپ، بین ۵ تا ۷ درصد در هر بچ چاپی ضایعات داشته باشیم. البته چیزی به نام صفر درصد ضایعات چاپی نداریم و نقطه آرمانی در این بخش، تقریباً ۲ درصد است.
وی در خصوص وجود بسته بندی تقلبی در محصولات دارویی نیز گفت: برخی از شرکتهای داروسازی گزارشهایی دادهاند مبنی بر اینکه داروهایی که بسیار گران قیمت است یا داروهایی که مربوط به پوست و مو و صورت میشود، جعبههای آنها دارد به صورت تقلبی وارد بازار میشود.
محمدی اضافه کرد: وارد داروخانهای میشوید و میخواهید دارویی خریداری کنید، اگر جعبه از لحاظ رنگی متفاوت باشد، این ذهنیت برای شما ایجاد میشود که مبادا تقلبی باشد. به همین خاطر در هفت سال گذشته بسیاری از داروسازیها به سمت و سوی افزایش کیفیت چاپ پکیجهای خودشان رفتهاند و کاری را انجام بدهند تا کسی که میخواهد تقلب کند برای او مقرون به صرفه نباشد و مبحث جعبههای امنیتی که در همایش چاپ و بستهبندی به آن خواهیم پرداخت، این است که میتوانیم با یک هزینه بسیار معقول بسته بندیهای امنیتی را ایجاد کنیم تا برای کسانی که میخواهند تقلب کنند، صرفه نداشته باشد.
این موضوع نشان میدهد که کنترل و مدیریت بهینه جهت reduction ضایعات اهمیت بالایی دارد. دستیابی به راندمان بالاتر و کاهش هزینههای مرتبط با ضایعات میتواند کمکهای بزرگی به شرکتهای داروسازی باشد.