رئیس اداره نوزادان وزارت بهداشت در ارتباط با شیوه تغذیه نوزادان، اعلان کرد که با راه‌اندازی بانک شیر، شاهد کاهش ۱۷ درصدی آسیب‌های جدی به نوزادان بخصوص نارس هستیم. ایشان می‌گوید: شیر مادر که گوهر گرانبها برای حفظ جان نوزاد است، بیش از ۴۰۰ مواد مغذی را دارد که هم سلامت و ایمنی نوزاد را ارتقا می‌دهد و هم از نظر عاطفی نوزاد را حمایت می‌کند.

ایشان افزود: یکی از اهداف راه‌اندازی بانک شیر، نجات جان نوزادان است. خطرپذیری در نوزادان نارس، نسبت به آسیب روده، شبکیه و عفونت‌ها بسیار زیاد است و مادران این نوزان نارس، شیر کافی برای نوزاد ندارند. با راه‌اندازی بانک شیر، شبکه محبت و سلامت راه‌اندازی می‌شود و از مادرانی که شیر بیشتر دارند، برای نوزادان نارس استفاده می‌کنیم.

رییس اداره نوزادان وزارت بهداشت، با اعلام این‌که در حال حاضر مرگ‌ومیر نوزادان در کشور کاهش یافته و به ۸.۳ مورد در هر هزار تولد زنده رسیده است، گفت: این آمار در مدیترانه ۱۲ مورد در هزار تولد زنده است و براساس آمار بانک جهانی در دنیا ۱۷.۳ در هزار تولد زنده است که این کاهش مرگ نوزادان را مرهون زحمات کادر سلامت در حوزه بهداشت و درمان است.

وی افزود: این آمار در ۵.۰۶ در مازندران است که نسبت به میانگین کشوری بسیار پایین است و با راه‌اندازی بانک شیر، شاهد کاهش ۱۷ درصدی مرگ‌ومیر در استان خواهیم بود.

دکتر گلایل اردلان اظهار کرد: راه‌اندازی بانک شیر را در بیمارستان‌های سطح ۳ و همچنین بیمارستان‌هایی که موالید کافی طبق دستورالعمل داشته و استانداردهای مناسب دارند انجام می‌شود. این کار به دلیل هزینه بالای سه میلیارد تومانی وجود دارد.

رییس اداراه نوزادان وزارت بهداشت، گفت: اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی به جامعه در اولویت کار دانشگاه باید باشد. به طوری که در حوزه واکسیناسیون نوزادان با عدم آگاهی خانواده‌ها مواجهیم.

رییس گروه نوزادان دانشگاه علوم پزشکی بابل، به گفته وی، دانشگاه علوم پزشکی بابل در سال ۱۳۶۴ افتتاح و سال ۷۳ موفق به جذب رشته فوق تخصص شد. در سال ۱۳۷۸ تقاضا تربیت فوق تخصصی در رشته نوزادان داشتیم.

زاهد پاشا می‌گوید: برای بانک شیر پرستاران ویژه برای مراقبت از نوزادان در نظر گرفته‌ایم. شهرستان بابل با آمار کمترین مرگ‌ومیر نوزاد در کشور، پانزدهمین بانک شیر کشور را افتتاح کرد.

وی اضافه کرد: بانک شیر یکی از مهم‌ترین عوامل کاهش مرگ‌ومیر و بقای نوزادان است. با وجود اینکه در کشور نوزادان نارس ۶۰۰ گرمی زنده می‌مانند اما در بابل موفق شدیم کودکان نارس ۵۴۰ گرمی را زنده نگه داریم.

زاهد پاشا با اشاره به اینکه آنچه از خون به نوزاد نمی‌رسد، از طریق شیرمادر می‌رسد، یادآور شد: شیر مادر مهم‌ترین عامل پیشگیری عفونت، سرطان خون و آلرژی در نوزادان است که در هیچ شیر مصنوعی نیست.

وی افزود: شیردادن نوزاد برای مادران مزیت‌هایی دارد. هرچه زمان شیردهی در مادران بیشتر باشد، میزان ابتلا مادر به سرطان سینه و تخمدان کمتر است بخصوص در مادرانی که هفت زایمان دارند.

زاهد پاشا زمان طلایی شیرگرفتن نوزاد را ۶۰ دقیقه اول بعد از تولد اعلام و تصریح کرد: تنها ۴۰ درصد نوزادان ما در ساعت اول تغذیه می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه علی‌رغم تأکید مکرر اسلام به تغذیه کودک از شیر مادر، اما بلاد مسلمین کمترین آمار شیردهی نوزاد را دارند، افزود: ضرورت شیرمادر برای نوزادان نارس چندبرابر بیشتر از نوزادان دیگر است که بانک شیر این امکان را فراهم می‌کند تا درصد مرگ نوزادان نارس را بسیار کاهش دهد.

زاهد پاشا با اشاره به اینکه بیماری گوارش، کوری وعفونت نوزادان نارس را تهدید می‌کند، گفت: برای رفع این مشکل، نوزاد باید از شیرمادر یا از شیر جایگزین در بانک شیر تغذیه کند.

وی با اشاره به اینکه شیرمادر منشا پیوند عاطفی بین مادر و فرزند است، یادآور شد: این عشق و عاطفه بین مادر و فرزند وقتی کودک از شیرخشک استفاده می‌کند ایجاد نمی‌شود و این یکی از مشکلات عاطفی امروز جامعه بشری است.

زاهد پاشا با اشاره به اینکه هفت‌برابر مرگ‌ومیر افرادی که از شیرمادر استفاده نمی‌کنند بیشتر است، گفت: در قرن ۱۱ از دایه از نوزادان نگهداری می‌کرد و شیردادن نوزاد از سوی مادر تمسخر می‌شد اما به تدریج دایه حذف و از سال ۷۰ میلادی شیرخشک جای آن را گرفت.

وی درباره تاریخچه بانک شیر در دنیا نیز توضیح داد: در سال ۱۹۰۹ نخستین بانک نشا در وین و سال بعد در آمریکا راه‌اندازی شد و سال ۸۰ میلادی نیز سازمان جهانی بهداشت و یونیسف اعلام کرد در صورتی که شیر مادر نباشد، می‌شود از بانک شیر استفاده کرد.

زاهد پاشا با اشاره به اینکه کشور برزیل ۲۰۰ بانک شیر دارد که نشان از نداشتن عارضه خاص در استفاده از بانک شیر است، گفت: تاکنون در ایران ۱۵ بانک شیر راه‌اندازی شده که نخستین آن در تبریز بوده و این اقدام موجب کاهش مرگ‌ومیر، کاهش بیماری‌های گوارشی، عفونت و کوری در نوزادان شده است.